We zijn goed bezig!

Ik schrijf deze column in het vliegtuig, op de terugweg van een bezoek aan de missie Resolute Support in Afghanistan. Op en rondom Mazar-e-Sharif zijn onder leiding van Duitsland 21 landen betrokken bij de training van het Afghaanse leger en politie. Nederland neemt deel met 100 collega's, afkomstig uit alle krijgsmachtdelen. Een missie waar je niet veel over hoort of leest, maar die daarom niet minder belangrijk is. Met name omdat dit het laatste zetje is alvorens Afghanistan op eigen benen staat.

Grenzeloze kameraadschap

Net als je het gevoel hebt dat je als Commandant Landstrijdkrachten meer boekhouder bent dan operationeel commandant, is een dergelijk bezoek zalvend voor de ziel. Ik vind het heerlijk collega’s bezig te zien met hun core business, en ze hun militaire vakkennis te zien gebruiken om vrede en veiligheid te brengen in omstandigheden waar niemand anders dat kan. Met grote kameraadschap die over de grenzen van krijgsmachtdelen en landen heen gaat. Dat is waarvoor ook ik ooit ben gaan dienen. Het is prachtig om te ervaren dat diezelfde motivatie de huidige generatie nog steeds drijft.

Iedere dag weer

We doen dit natuurlijk niet alleen in Afghanistan, maar ook in Mali, Somalië, Curaçao, Burkina Faso, op de Golan en nog vele andere plekken in het buitenland. We doen het ook aan de grens met de collega's van de KMAR en zelfs binnen Nederland: met de EOD, CBRN, advanced-search, Officieren Veiligheidsregio, kustwacht, QRA, Schip van de Wacht, brandweer op vliegvelden, ISK en ASK en op tal van andere plekken die het nieuws zelden halen. Iedere dag weer.

Onze opdracht is heilig

Kortom, we zijn goed bezig! En het mooiste is misschien nog wel: we doen het niet voor onszelf, we doen het met een hoger doel. Wij dienen een land waar iedereen in vrede en vrijheid kan leven. We verdedigen dat grootste goed direct als daarom wordt gevraagd. We beschermen het voor dag en dauw, in regen en zonneschijn en all over the world. Maar we zullen er evengoed voor staan op de hoek van de straat, als de situatie daar om vraagt. Wij dienen, onafhankelijk van gender, kleur, geaardheid of afkomst. Ook als het tegenzit, dan nóg dienen wij, want onze opdracht is heilig en die gaat door.

Gelukkig kerstfeest

Vrede op aarde. Dat is de kerstgedachte die we de komende tijd weer koesteren. Ik spreek de hoop uit dat iedereen in Nederland Kerstmis ook dit jaar in veiligheid mag vieren, gerustgesteld door de gedachte dat er altijd mensen klaarstaan om dat te bewaken. Mensen zoals wij. Dat is waar wij voor staan en daar zijn we trots op. Gelukkig kerstfeest!

Luitenant-generaal Mart de Kruif

Commandant Landstrijdkrachten