10

Dit artikel hoort bij: Landmacht 06

2 weken airborne

Vlieguren maken

De Rode Baretten hebben deze maand een bijzonder leermoment in Canada beleefd. De C-compagnie van 13 Infanteriebataljon trainde tijdens oefening Pegasus Falcon haar para-inzet samen met hun Pathfinders en een Canadese evenknie. Ook de Koninklijke Luchtmacht en de Defensie Paraschool waren van de partij.

Foto's: SLD-1 Aletta van Starrenburg

Zegen

Pegasus Falcon zou eigenlijk slechts een onderdeel zijn van de jaarlijkse internationale luchtmachtoefening Maple Flag. Die werd vanwege lopende missies afgeblazen, maar de Nederlands-Canadese paratraining bleef staan. Een zegen, vindt majoor Adri Batenburg achteraf. De leider der oefening had in het Canadese Cold Lake 2 weken alle middelen tot zijn beschikking voor een intensieve training. 

Zelfstandig

“Tijdens Maple Flag zouden we maar een klein onderdeel van een veel groter geheel zijn”, legt majoor Batenburg naderhand uit. “Dat heeft gevolgen voor je eigen planning. Maple Flag werd gecanceld, maar wij - 336 Squadron, DPS en de Canadezen - hadden alles al geregeld. Zelfstandig konden we een mooie oefening draaien, dus hebben we het door laten gaan. Je hebt niet zo vaak zoveel schaarse middelen tot je beschikking. We hebben 2 weken lang op niveau 4 airborne kunnen trainen. Dat is uniek.” 

Net even anders

Militairen van de para-compagnie van 13 Infanteriebataljon en collega’s van het Korps Mariniers hebben zich op Cold Lake Canada Airbase verzameld rondom 2 instructeurs van 3rd Battalion Princess Patricia’s Canadian Light Infantry (3PPCLI). Zij reiken de Nederlanders tips en tools aan voor het parachutespringen met Canadees materieel.

Klik

De samenwerking tussen de oefenende eenheden in Cold Lake verloopt prima. Canadezen en Nederlanders hebben een goede klik, merkte Batenburg. “Ze hebben goed aan elkaar kunnen ‘ruiken’.”

Veiligheid voor alles

Een instructeur van de Defensie Paraschool (DPS) ziet toe hoe de luchtmobiele infanteristen de C-130 van 336 Squadron betreden voor een sprong boven de Canadese provincie Alberta. De jumpmaster is verantwoordelijk voor een tijdige en veilige sprong.

8 keer

Het moment suprême: terwijl een Stoter het luchtruim kiest, staat een Canadese collega van 3PPCLI al klaar voor zijn beurt. Pegasus Falcon bood de mensen van de C-compagnie voldoende ‘vlieguren’. “In 2 weken hebben we ongeveer 400 parachutes open laten gaan”, berekende Batenburg. “Sommigen van ons hebben 8 keer kunnen springen. Dat is veel.”

Eyes on

De oefening is combined én joint. Verkenners van het Pathfinderspeloton vormen in de uitgevoerde operaties de eerste ‘ogen’ op locatie en richten een dropzone in voor de luchtmobielers en hun vliegtuigen. 

Op de grond

De kracht van de Rode Baret: luchtmobiele militairen zijn ver van huis vanuit de lucht zelfstandig inzetbaar. Eenmaal op de grond horen daar ook verplaatsingen te voet bij. Het glooiende Canadese landschap biedt de Stoters voldoende uitdagingen.

Tactisch

Ook op de grond werken de Nederlanders en Canadezen goed samen. Na een week van trainingen, volgt een fase met tactische scenario’s. Daarbij werken de beide compagnieën onder andere samen bij een aanval op een vijandelijk object. 

Verdiend

ENDEX in Cold Lake. Na 2 weken van samen oefenen, trainen en van elkaar leren, is het tijd voor afscheid. Pegasus Falcon is wat de majoor Batenburg betreft een succesverhaal. Het optrekken met buitenlandse collega’s en een andere cultuur snuiven noemt hij ‘een force multiplier’. Het geeft motivatie en inspiratie.”