03

Dit artikel hoort bij: Landmacht 06

Veteranendag vol warmte

Nobelprijs

Veteranendag 2015 gaat de geschiedenis in als een dag vol warmte. Letterlijk en figuurlijk. Ongeveer 100.000 belangstellenden stonden in Den Haag langs de route van het defilé en een groot deel daarvan stroomde later naar het Malieveld. Dit jaar stond de Unifil-operatie in Libanon in de aandacht. Nederlandse - vooral dienstplichtige - militairen verbleven daar van 1979 tot 1985. Een aantal van hen ontving uit handen van minister Jeanine Hennis-Plasschaert als eerste het Draaginsigne Nobelprijs VN-militairen.

Tekst: Evert Brouwer  l Foto's: Herman Zonderland, Louis Meulstee 

Veteranendag 2015

Op weg naar het Malieveld

Oude en jonge veteranen. Velen arriveerden al in de vroege ochtend op Den Haag Centraal. Van daaruit is het slechts een paar minuten lopen naar het centrale punt van Veteranendag, het Malieveld.

Veteranendag 2015

Brothers in arms

Bosniëganger korporaal Richard Corten en korporaal Gert Hellwich, die met de grenadiers in Deh Rahwod dienden, ontmoeten elkaar op het station. “We kennen elkaar via de Jonge Veteranen en waren toevallig allebei op zoek naar een pinautomaat. Voor mij is het de 5e keer dat ik hier kom, voor Gert de 3e. Zo’n dag heeft toch een behoorlijke emotionele lading; ik zie het als erkenning voor wat we hebben gedaan.”

Wall of Honour

De Wall of Honour vormt sinds 2013 een vast onderdeel van Veteranendag. De witte anjer was in de Tweede Wereldoorlog een teken van verzet tegen de Duitse bezetter. Prins Bernhard droeg na de oorlog elke dag een verse witte anjer, ook als teken van verbondenheid met het Verzet. Op de eerste Veteranendag na het overlijden van de Prins droegen Libanonveteranen een witte anjer tijdens het defilé in Wageningen. Sindsdien is de bloem niet meer weg te denken.

Veteranendag 2015

Met de Nekaf naar Nederland

Wynand van Ree, lichting 79-1 en majoor Yeb-Jan Joustra brengen de groet. Zij behoorden tot het selecte gezelschap dat tijdens Veteranendag het Draaginsigne Nobelprijs VN-militairen kreeg. “Ik ben 2 keer naar Libanon geweest, ik kon na de eerste uitzending niet wennen in Nederland. Met de laatste lichting ben ik met de Nekaf jeep van Libanon naar Nederland gereden. 5.316 kilometer in 14 dagen”, vertelt Van Ree.

Veteranendag 2015

Cirkel is rond

“Direct van de Koninklijke Militaire Academie ging ik naar Libanon”, vertelt generaal-majoor Theo Vleugels. Binnenkort neemt Vleugels afscheid van diezelfde KMA, nu als commandant. “De cirkel is wat mij betreft rond.” Vleugels kreeg het Draaginsigne Nobelprijs VN-militairen uit handen van een andere Libanonveteraan, Gijs van Berkel. Over hem staat een bijzondere reportage in de nieuwste Defensiekrant.

Veteranendag 2015

Dank voor uw moed

65 militairen kregen de Herinneringsmedaille Vredesoperaties. Zij maakten deel uit van missies in Europees, NAVO of VN-verband. “Namens ons land stonden zij in de frontlinie, zetten zij zich in op plekken waar angst en onrecht heersen. Voor de veteranen vandaag aanwezig, voor alle veteranen van Nederland: dank voor uw inzet, dank voor uw moed”, zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert.

Veteranendag 2015

Thuiskomen

Majoor Yeb-Jan leidt de afvaardiging van het Unifilbataljon tijdens het defilé. Ook Martin Maas, die van september 1982 tot maart 1983 in Libanon diende bij het mortierpeloton, liep mee. “Voor mij is het ook een training voor de Vierdaagse van Nijmegen. Daar lopen we met een team van veteranen. Dit defilé is heel mooi, maar Wageningen vind ik toch net iets knusser. Daar heb je direct contact met het publiek. Hier heb je het Malieveld: dat voelt als thuiskomen tussen de bekenden.”

Veteranenicoon

Luitenant-generaal b.d. Ted Meines kreeg een staande ovatie toen hij langs de tribunes met veteranen liep. De 93-jarige generaal kreeg gezelschap van de Ridders Militaire Willems-Orde, majoors Gijs Tuinman en Marco Kroon.

Veteranendag 2015

Rood en wit

De Koninklijke Landmacht presenteerde zich in vele gedaanten. Hier defileert 11 Luchtmobiele Brigade in winteruitrusting voorbij aan het erepodium met koning Willem-Alexander, minister-president Mark Rutte en minister Jeanine Hennis-Plasschaert.

Veteranendag 2015

Genieten op de motor

Zo’n 250 veteranen-motorrijders kwamen vanaf 6 verschillende plaatsen in het land naar het Malieveld. Tijdens de jaarlijkse toertocht naar Den Haag gingen zij eerst gezamenlijk naar Hollandsche Rading voor een kranslegging. 25 van hen waren uitverkoren om mee te rijden in het defilé.