Tekst KAP Jaap Wolting
Foto Paul Tolenaar

“Wat is nu mooier dan sporten voor maten die zware offers hebben gebracht?”, vertelt sergeant-1 Jurgen. “Als ik hier omhoog fiets, hangen zij als een blok aan mijn wiel.” De 3e editie van de Grebbeberg Masters wordt gekenmerkt door hitte, maar de deelnemers laten zich niet uit het veld slaan. Voor de gewonde collega’s gaan zij tot het gaatje. 

“Warm met hoofdletters”, verzucht Jurgen van 13 Lichte Brigade terwijl hij zijn schoenen uit de pedalen klikt. Hij staat - kletsnat van het zweet - op ‘heilige grond’. Hier, in omgeving Rhenen lieten veel Nederlandse militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven. Een betere locatie voor de Grebbeberg Masters is er niet. Dit jaar meldden zich 1.500 Defensiemedewerkers voor het fiets- en loopevenement met en voor gewond geraakte collega’s. Niet alleen van de landmacht, de populariteit van het evenement verspreidt zich als een inktvlek over de hele krijgsmacht. Een teken dat de organisatie kameraadschap hoog in het vaandel heeft staan. 

Grebbeberg
Links: De eerste renners duiken het parcours op. Rechts: Gastheer brigadegeneraal Martin Wijnen benadrukt bij de opening de kameraadschap binnen de KL.

Verantwoord

Een enorm verschil met voorgaande edities is de tropische hitte. Is het verantwoord om het evenement door te laten gaan? Commandant 43 Gemechaniseerde Brigade, brigadegeneraal Martin Wijnen vindt van wel: “Militairen zijn gewend in zware klimatologische omstandigheden te werken. Het merendeel van de deelnemers is in Irak, Afghanistan of Mali geweest. Ervaringsdeskundigen dus.” Daarnaast is de organisatie niet over één nacht ijs gegaan; beveiliging, geneeskundige troepen en waterwagens stonden paraat. En wie even de zon wilde ontwijken, kon terecht in een enorme tent. 

Grebbeberg
Links: Goed smeren wil je er niet als een kreeft bijlopen. Rechts: De deelnemers waren nog nooit zo blij dat de organisatie waterwagens had geregeld.

Competitie

Wijnen benadrukt tijdens zijn openingspraatje dat er geen titels te verdelen zijn. Toch weet hij dat sommige collega’s de Grebbeberg Masters als wedstrijd zien. “Let goed op jezelf en op elkaar”, voegt hij toe voor de eerste renners het parcours op duiken.

In het bos was het redelijk aangenaam...net als in de tent.

Stoempen

Voor korporaal-1 Meindert betekent de Grebbeberg Masters niet zomaar een rondje rennen. In Chora raakt hij 2 keer betrokken bij een IED-aanslag en komt zwaargewond terug naar Nederland. Nog steeds heeft hij last van de zware klappen die hij kreeg. Zijn evenwichtsorgaan is aan de binnenkant kapot. “Enkele keren per week verlies ik mijn bewustzijn”, vertelt hij nuchter. Vandaag blijft hij fier overeind. In de equipe van de brigadecommandant rent hij meerdere rondjes langs de kazematten. “Het loopt wel los”, vertelt hij na zijn 2e run. “Het is maar 3 kilometer. Dat is een kwartiertje stoempen, uitrusten, drinken en weer knallen.”

Grebbeberg
Korporaal-1 Meindert raakte zwaargewond in Chora. Vandaag haalt hij het beste in zichzelf naar boven.

Medeleven

Meindert ziet de Grebbeberg Masters als een steuntje in de rug. “Iedereen betoont op deze manier zijn medeleven”, aldus de actief dienende veteraan. “Het is heel enerverend. Lekker aan de bak met positieve mensen. Daarnaast is het een grote reünie. Ik kom collega’s tegen die ik in geen jaren heb gezien.”

Sporten voor het goede doel

Aan het einde van de dag overhandigde secretaris-generaal Erik Akerboom cheques ter waarde van bijna € 25.000 aan 2 vertegenwoordigers van het goede doel. Voor de Stichting Hulphond was dat voormalig Commandant der Strijdkrachten, generaal b.d. Peter van Uhm. Majoor Hendrik-Jan van Tilburg nam het bedrag namens de Samenwerkende Veteranenontmoetingscentra in ontvangst.

Grebbeberg

Essentiële geneeskundige zorg

Sergeant-1 Michel, 400 Geneeskundig Bataljon: “We zijn vooral druk met kleine dingetjes. Van verzwikte enkels tot iemand die door een wesp in zijn tong was gestoken en een hoofdwond. We hebben 1 persoon naar het ziekenhuis doorgestuurd voor controle; waarschijnlijk een gebroken sleutelbeen. Het zal je verder niet verbazen dat hittestuwing veel voorkwam. Ondanks dat er geen medailles worden uitgereikt, zien veel militairen de Grebbeberg Masters als een wedstrijd. Die willen hard gaan, komen de man met de hamer tegen, en eindigen bij ons.”

Grebbeberg

‘De Gewonden Ploeg’ naar ploegpresentatie Tour de France

Met trots presenteerde de Koninklijke Landmacht op donderdag 2 juli ‘De Gewonden Ploeg’. Net als topsporters gaan militairen tot het uiterste. Daar worden offers voor gebracht, soms met blijvende gevolgen. Onder het motto ‘Verwond, maar niet verslagen’ fietste de ploeg, onder leiding van Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif van de Grebbeberg Masters naar de ploegenpresentatie in Utrecht. In de Domstad waren de militairen te gast als dank voor de steun die de KL leverde aan de Tour de France.

Grebbeberg