09

Dit artikel hoort bij: Landmacht 06

Rondje Camp Castor

Tekst KAP Klaas Daane Bolier
Foto SGT-1 Eva Klijn

Van primitief tentenkamp tot moderne postzegel

Camp Castor is af. Met de oplevering van de laatste chalets, verscheept vanuit Afghanistan, is het laatste stuk infra gereed. In pakweg 1,5 jaar is een stuk woestijn omgetoverd tot een kleine, compacte compound  die van alle gemakken is voorzien voor de ongeveer 500 bewoners. Maar waar kom je precies terecht als je één van hen wordt? Landmacht maakte een rondje over de base in Mali. 

Castor ligt pal naast het vliegveld van Gao waar je vanuit Bamako met een VN-vliegtuig naartoe wordt gebracht. Castor heeft een vernieuwde hoofdpoort die ongenode gasten buiten de poort houdt. 24 uur per dag, 7 dagen in de week zorgen de mannen en vrouwen van de Force Protection voor de veiligheid van het kamp.

De tijd dat je werd gehuisvest in een tent is definitief voorbij. Het kamp beschikt over gepantserde chalets. Elk chalet bestaat uit 2 verdiepingen en elke verdieping herbergt 22 kamers. Je zult je kamer moeten delen met 1 of 2 collega’s, maar niet met meer. De airco houdt de temperatuur op een frisse 18 graden.

Prima. Elk chalet heeft een natte groep met 4 douches, wastafels en voldoende toiletten. De mariniersdouches op de foto behoren dus tot het verleden.

Het eten wordt verzorgd door civiele cateraar Supreme. In een moderne keuken bereidt het, veelal lokaal, personeel 3 keer per dag een goede maaltijd. Deze kan worden genuttigd in de nieuwe, gekoelde eetzaal.

Er staat een goed uitgeruste Role-1 hulppost op Camp Castor. Medische zorg is dus gegarandeerd.  

In de nieuwe bar ‘De Uitlaat’ is het goed toeven. In deze ruimte, eveneens met airco, kun je terecht voor een alcoholvrij biertje (vooral de variant met een appelsmaakje is populair), frisdrank of koffie. Er liggen boeken, spelletjes en je kunt er naar Nederlandse tv-zenders kijken. De bar beschikt over een terras waar eveneens een grote flatscreen staat. 

Eens in de 14 dagen komt de kassier uit Bamako. Sinds kort beschikt Castor over een lokaal gerund winkeltje waar je terecht kunt voor toiletartikelen, sigaretten en souvenirs. Let op: er moet betaald worden met de Malinese XOF (spreekt uit soffies). 10000 XOF is ongeveer 15 euro. Ook XOF kun je bij de kassier halen. 

Je kunt een rondje gaan hardlopen op het kamp. Dat is ongeveer 1.600 meter. Doe dit bij voorkeur voor 06.00 uur, de temperatuur loopt overdag al snel op. Je kunt ook terecht in de net geopende sportzaal. In de koele ruimte ligt 24 uur per dag moderne fitnessapparatuur te wachten. Ook is er een sportinstructeur aanwezig. Er worden volop sportactiviteiten georganiseerd zoals boksen, volleybaltoernooien en voetbalwedstrijden.

Voor de bouw van het kamp is de meeste begroeiing weggehaald. Alleen op plekken waar wat water te vinden is, begint er weer wat te groeien. Dit kan zijn bij leidingen of in de buurt van airco’s die condens afgeven. Het gebrek aan vegetatie zorgt er ook voor dat je niet veel dieren tegenkomt. Er leven onder andere muizen, slangen, hagedissen en camel spiders. Het blijft oppassen, maar je zult ze niet vaak zien. 

Wat valt er verder te zien op Camp Castor? 

Uiteraard zijn er de werkruimtes, vrijwel allemaal in gepantserde containers. De meeste werkplekken zijn restricted area’s waar je dus niet naar binnen mag als je er niets te zoeken hebt. De grootste werkplek is die van het helidet waar de Chinooks en Apaches zijn ondergebracht. De toestellen staan in zogenaamde clamshells uit bescherming tegen stof en hitte.

De stille kracht op het kamp is de Mobiele Drinkwater Installatie (MDI) die dagelijks 55.000 liter water oppompt van bijna 100 meter diepte. Onmisbaar in het Malinese woestijnklimaat. Het water wordt gebruikt om te douchen (4 minuten per persoon per dag), voor de toiletten en om mee te koken. Drinkwater komt uit de fles. 

Verder staat er nog een klein deel van het oude kamp met de tenten, mariniersdouches en de sanitaire voorzieningen in de open lucht. De enige personen die hier nog gebruik van maken zijn de lokale werknemers  van Supreme. Hen is legering aangeboden in één van de chalets maar daar hebben ze vanaf gezien. Ze vonden het te koud. 

Het stukje tentenkamp geeft in ieder geval de ontwikkeling weer die Castor in anderhalf jaar tijd heeft doorgemaakt. Van primitief tentenkamp tot een moderne postzegel in een oneindig grote dorre vlakte.