11

Dit artikel hoort bij: Landmacht 06

Mijn Uitrusting: de comspec

Tekst Jopke Rozenberg-van Lisdonk
Foto Louis Meulstee

Elke specialist heeft zijn eigen uitrusting. Weet jij wat je collega draagt in het veld? Welke ‘gereedschappen’ zijn onmisbaar? Maandelijks vertelt een landmachter over zijn vak, drijfveren en de materialen die hij tijdens het werk nodig heeft. Aflevering 3: de communicatiespecialist (comspec) van het Korps Commandotroepen.

‘We vertrouwen blind op elkaars vakkennis’    

De inhoud van de rugzak van een communicatiespecialist wisselt per operatie. Omdat hij snel moet kunnen verplaatsen, pakt hij het minimale uit. Op de ‘achterwaartse’-positie op de foto zijn meer spullen uitgestald dan in een realistisch scenario. We lichten 6 van de meest gebruikte items uit.

Tactische satelliet antenne (tacsat)

Met deze antenne kun je overal ter wereld verbinding maken met het communicatienetwerk. Binnen 20 seconden klap je het 30 centimeter lange pakketje uit tot een volwaardige antenne van ruim een meter. Aansluiten op de radio en binnen een minuut ben je ‘in de lucht’. Nu kun je vanuit het veld zowel spraak- als dataverkeer (met behulp van een laptop) uitwisselen met collega’s op het basiskamp of in Nederland. De antenne bestaat ook in een middelgrote en kleine variant. De kleinste kun je zelfs lopend gebruiken.

GETAC laptop

Deze spatwaterdichte en stootvaste laptop met touchscreen gebruikt de comspec voor het versturen en ontvangen van missie-essentiële informatie. Hij plugt de laptop in op de radio, die op zijn beurt gekoppeld is aan de tacsat. Op de computer gebruikt de comspec’er PowerPoint om de informatie overzichtelijk door te geven aan de opsroom. In zijn verslag staan onder meer (omgevings)foto’s met korte tekst, voorzien van coördinaten en zichtgraden. Ook (een update van) het operatiebevel kan hij via de laptop gemakkelijk ontvangen.

Radio 117F

De Radio 117F kun je gebruiken voor zowel spraak- als dataverkeer. Als je hem aan de tactische satelliet antenne of de laptop aansluit, kun je overal ter wereld verbinding maken met het netwerk. Sluit je een andere antenne aan dan kun je met de ploegen onderling communiceren of met luchtmachteenheden die in het gebied de grondtroepen ondersteunen.

Nikon D4S spiegelreflexcamera (16,2 megapixel) met 600 millimeter lens

Op honderden meters afstand kun je de kleinste details in beeld brengen. Je kunt bijvoorbeeld een positive identification (soort pasfoto) maken van een mogelijk high value target (een kopstuk van de vijand) of gegijzelde. Deze vergelijk je met de foto uit het operatiebevel. Je weet dan zeker dat je de bewuste persoon gevonden hebt. Ook brengt de comspec’er de omgeving waarin de ploeg opereert in beeld. Dat doet hij door de kleinste details vast te leggen, zoals scharnierpunten en sloten van deuren van een gebouw dat ze willen binnenvallen.

Multiband Inter/Intra Team Radio (MBITR)

Deze radio gebruik je primair voor interne communicatie binnen de ploegen. Zo sta je tijdens een operatie continu met elkaar in contact. Koppel je de antenne af en sluit je de radio aan op de tactische satelliet antenne, dan kun je ook verbinding maken met bijvoorbeeld de Ops. De MBITR fungeert dus ook als back-up voor de Radio 117F.

Key Storage Provider (KSP)

Met de KSP voorzie je radio’s van crypto. Alle spraak- en datagegevens worden dan omgezet in ‘codetaal’ (versleuteld) en zo beveiligd via de radio verzonden. Enkel de zender en de ontvanger bezitten de code om de gegevens te ontcijferen. Afluisteren heeft dus geen zin. Voorafgaand aan de operatie laadt de comspec de radioapparatuur in met crypto. De KSP hoeft dus niet het veld in.

Sergeant-majoor Stephen (38)
Korps Commandotroepen

“Tijdens mijn 4 uitzendingen in Afghanistan lag ik meerdere keren onder vuur. Rustig en gefocust blijven, is dan het belangrijkst. Waar komt de aanval vandaan? Wat zijn de mogelijkheden om de operatie voort te zetten? We richten ons direct op het oppakken of uitschakelen van de vijand. Behalve operator in een ploeg, ben ik verantwoordelijk voor de verbindingsmiddelen (1 van de 4 individuele specialismen binnen het KCT, red.). Tijdens de operatie houd ik de communicatiemiddelen en communicatielijnen in stand of bedenk noodoplossingen. Voorafgaand maak ik een verbindingsplan: welke systemen gaan mee, wie krijgt wat en op welke frequentie stemmen we af? Krijgen we een ‘retask’, dan maak ik een nieuw plan met de beschikbare middelen. Soms moet ik radio’s opnieuw instellen, met elkaar afstemmen en verdelen binnen het team. We vertrouwen blind op elkaars vakkennis. Dat komt omdat we altijd op het scherpst van de snede trainen. We zullen het nooit laten afweten en zijn continu op zoek naar mogelijkheden en alternatieven om de opdracht te volbrengen. Dat is de heersende mentaliteit. Persoonlijk ben ik niet snel tevreden. Zoals elke voetballer wil ik in de Champions League spelen. Bij het KCT doen we dat ook. We opereren op het hoogste niveau. Wat dat betreft is het KCT voor mij het hoogst haalbare. We werken met de beste mensen, hebben het meest geavanceerde materieel en krijgen opleidingen en trainingen over de hele wereld. De politiek vraagt óns als niemand anders het kan oplossen.”

Meer weten over de comspec en de andere 3 specialisten van het Korps Commandotroepen? Bekijk de wervingscampagne op werkenbijdefensie.nl.

https://werkenbijdefensie.nl/commando