x

Bronzen Schild voor genisten

“U bent er altijd van. U gaat als eerste een operatie in en komt er als laatste uit. U ontwerpt en bouwt operationele infrastructuur. Overal ter wereld en voor alle krijgsmachtdelen.” Zo omschreef Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif de inzet van 101 Geniebataljon. Hij beloonde de in 2001 opgerichte eenheid onlangs met de hoogste groepswaardering binnen de landmacht.

De afgelopen 14 jaar zijn de genisten vaak ingezet. De meest markante inspanningen waren het bouwen van Camp Smitty in Irak (SFIR), Kamp Holland in Afghanistan (ISAF) en Kamp Castor in Mali (Minusma). Daarnaast voerden de militairen veel projecten en steunverleningen uit. Bijvoorbeeld de inzet in 2013 tijdens de dreigende watersnood rond de Elbe. “Een perfect voorbeeld van overal inzetbaar en in dienst van de maatschappij om bij te dragen aan veiligheid”, aldus De Kruif.

Selecte groep

Het Bronzen Schild werd 10 keer eerder uitgereikt. De laatste keer was in februari van dit jaar. Toen ontvingen militairen van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) de groepswaardering voor hun inzet voor de Patriotmissie in Turkije.

x

Bestrijders chemische wapens bezoeken CBRN-trainingscentrum

Hoe bereidt Nederland zich voor op bijvoorbeeld een incident met chemicaliën en de acute bestrijding ervan? 45 OPCW-vertegenwoordigers hoorden het 18 juni op de Van Brederodekazerne in Vught. De leden van de Organization for the Prohibition of Chemical Weapons bezochten daar het Defensie CBRN-centrum (chemisch, biologisch, radiologisch, nucleair).

De OPCW uit Den Haag ziet internationaal toe op de naleving van het Chemische Wapenverdrag. Luitenant-kolonel Alain Schoonderbeek, commandant van het CBRN-centrum: “Het is natuurlijk een gerenommeerde club. Het zegt dus wat dat zij ons bezoeken. Het waren bijvoorbeeld hun inspecteurs die toezagen op de vernietiging van het chemische wapenarsenaal van Syrië.”

Samenwerken

De delegatieleden zagen hoe verschillende ministeries en civiele partijen als TNO, het Nederlands Forensisch Instituut, politie, brandweer en de geneeskundige diensten binnen het centrum samenwerken. Schoonderbeek: “De OPCW-delegatie was met name geïnteresseerd in de trainingsmogelijkheden.”

x

Nieuwe look voor Selfservice en Vacaturebank

De Selfservice-pagina en de Vacaturebank zijn in een nieuw jasje gestoken. De pagina’s op het Defensie Intranet zijn vereenvoudigd. Het personeel bestempelde de sites als ‘ingewikkeld’ en ‘onnodig complex’. Met input van gebruikers van alle krijgsmachtonderdelen zijn nieuwe ontwerpen voor de Selfservice en Vacaturebank gemaakt.

Een van de grootste veranderingen is dat het startscherm van de nieuwe Selfservice voor ieder persoonlijk ingericht wordt met de meest gebruikte functionaliteiten zoals bijvoorbeeld verlof aanvragen of een dienstreis. De achterliggende systemen (zoals Dido en Peoplesoft) zijn nog hetzelfde. In de Vacaturebank is het aantal zoekvelden teruggebracht en zijn toelichtende teksten beperkt. De verbetering van de zoekfunctionaliteit en de mogelijkheid voor een CV-upload zijn merkbare veranderingen.

Nieuwe gereedschapsets voor monteurs

Monteurs van de Matlogpelotons beschikken sinds kort over een nieuwe gereedschapsuitrusting (GU). De inhoud is aangepast op de taak van de individuele burgermonteur. De 25 sets van de firma Magema zijn op proef. Na evaluatie volgt mogelijk in 2016 een landmachtbrede uitrol.

De Materieeldienst van de landmacht is al jaren aan verandering onderhevig. Los van reorganisaties deden nieuwe onderhoudsconcepten hun intrede. Het gereedschap werd echter nooit aangepast. Zo kwam het voor dat er een wildgroei aan sets en overlapping ontstond, zowel in de GU van de monteur als in de werkplaatsen. Daarnaast sluit de huidige gereedschapskist niet helemaal aan bij de eisen van een moderne onderhoudsomgeving.

Handzaam en mobiel

Eind vorig jaar kregen militairen van 431 Herstelpeloton al een aantal GU’s op proef, specifiek voor militaire voertuigsysteemtechnici. Hun bevindingen worden momenteel doorgevoerd. In beide gevallen kan het materieel makkelijker mee op uitzending en is het ‘hufterproof’, zodat de steeksleutel en waterpomptang niet uit de kar kunnen vallen.

x

Korps Commandotroepen in iets ruimere jas

De Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal is een nieuw kantoor- en legeringsgebouw rijker. Commandant KCT, kolonel Jan Swillens, onthulde op 16 juni de naam van het onderkomen: Uruzgan. Verwijzend naar een periode waar ‘operationele grenzen voorgoed werden verlegd’.

Het complex aan de Parabaan barst al lange tijd uit haar voegen. Toen Defensie het terrein op de naastgelegen boomgaard aankocht, kon worden begonnen met de uitbreiding van de kazerne. In totaal duurde de bouw 2 jaar. Naast extra parkeerplaatsen en kantoren, herbergt het pand legering.