Special forces als ruggengraat van de krijgsmacht?
Speciale eenheden zijn de afgelopen jaren fors belangrijker geworden. Het rapport ‘Special Operations Forces: Schaduwkrijgers in het licht van de toekomst’ gaat onder meer in op de vraag waarom dit zo is en of die ontwikkeling zich doorzet. Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp kreeg de studie 2 juli overhandigd.
Het toenemende belang van special operations forces (SOF) blijkt onder meer uit de substantiële stijging van het aantal militairen in de afgelopen 25 jaar. SOF worden daarnaast wereldwijd vaker ingezet vanwege de kenmerkende eigenschappen van deze eenheden: flexibel, snel inzetbaar en kosteneffectief. Ook signaleren de onderzoekers een trend van afnemende verzuiling: binnen de krijgsmacht worden steeds vaker verbindingen gelegd tussen de verschillende onderdelen. Verder wordt de samenwerking met partijen buiten Defensie belangrijker.
Het document van het The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) beschrijft naast dergelijke ontwikkelingen ook mogelijke toekomstperspectieven van het Korps Commandotroepen en de Maritime Special Operations Forces.
Extra Bushmasters
Defensie heeft 12 nieuwe Bushmasters besteld. De voertuigen zijn een aanvulling op de 86 Bushmasters die in 2006 werden aangeschaft. De krijgsmacht krijgt een nieuwe versie met aanvullende bepantsering en van binnenuit bedienbare wapens.
De 12 Bushmasters zijn besteld met het oog op de omvorming van 13 Lichte Brigade. Met de extra Bushmasters kunnen eenheden beter worden getraind voor missies en zijn meer eenheden inzetbaar met hetzelfde voertuigtype. De voertuigen komen naar verwachting in 2016.
Australië
De levering is versneld dankzij het bezoek van Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp aan Australië. De Australische landmacht had een order geplaatst voor Bushmasters en tijdens het werkbezoek is afgesproken dat Nederland enkele exemplaren van die order kon overnemen.
Defensie bestelt Smart Vesten
Militairen krijgen binnen afzienbare tijd een Smart Vest. Het in een ballistisch vest verwerkte mobiele communicatiesysteem wordt geleverd door het Israëlische bedrijf Elbit. Thales Nederland is verantwoordelijk voor de voertuigintegratiesystemen, de batterij en de GPS-apparatuur. Defensie ondertekende onlangs mede namens België en Luxemburg een contract voor de levering van het Smart Vest.
Begin 2016 verwacht Defensie de eerste proefserie van 80 stuks. De invoering van het Smart Vest staat gepland vanaf 2017. In totaal gaat het om 5.500 stuks.
Smart Vest
Het Smart Vest is onderdeel van het materieelproject Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem (VOSS). Het mobiele communicatiesysteem is bestemd voor infanteristen. Met een touchscreen kunnen militairen elkaars locatie zien, informatie raadplegen en versturen. Dankzij een radio met GPS-ontvanger kunnen soldaten rechtstreeks communiceren met het hoofdkwartier of andere eenheden.
In de ban van de Tour
De Domstad stond 5 dagen lang in het teken van de Tour de France. Om de 2 etappes op 4 en 5 juli vanuit Utrecht in goede banen te leiden, moest heel wat gebeuren. De landmacht droeg haar steentje bij.
Zo werden voetgangersbruggen over het parcours en over het water aangelegd en bouwden militairen een drijvend podium voor het Chanson Depart. Vrijdagavond fietste het ‘Wielrijders orkest’ van de landmacht musicerend voorop in de Caravane d’Utrecht. Verder stond de EOD paraat en ondersteunde de landmacht met expertise voor het noodverbindingsnetwerk.
Eerste rij
Een deel van de ondersteuning is een reguliere taak van de landmacht. Een ander deel is 'goed nabuurschap' vanwege het hoofdkwartier van het CLAS op de Kromhoutkazerne. Voor de proloog die zaterdag 4 juli voor de kazerne langskwam, was het voorplein van de kazerne ingericht met een static show. Op een speciaal gebouwde tribune zaten relaties en personeel van de landmacht ‘op de eerste rij’.
Verbetering van Individueel Opleidingsplan
Het Individueel Opleidingsplan (IOP) van landmachtmilitairen gaat flink op de schop. Dit is nodig omdat het computersysteem vol fouten en achterhaalde informatie staat. Door de vervuiling is niet altijd duidelijk of medewerkers aan de opleidingseisen voldoen en kunnen benodigde opleidingen niet altijd worden toegewezen. Hierdoor kunnen medewerkers onvoldoende gekwalificeerd zijn, wat negatieve gevolgen heeft voor de gereedheid van individu én eenheid.
Noodzakelijk
De vervuiling is ontstaan doordat onder andere oude IOP-aanvragen in het systeem blijven staan. Ook hebben medewerkers veel opleidingen aangevraagd die relatief weinig met hun werk te maken hebben. Verder telt het systeem bijna 2.600 inactieve opleidingen, die niet meer worden gegeven.
Maatregelen
Het CLAS wil met een centrale opschoning weer grip krijgen op de opleidingsplannen. Het JIVC, dat in de tweede helft van 2015 met de opruimwerkzaamheden begint, hanteert hierbij de volgende criteria:
• Het gaat alleen om functieopleidingen met een datum gewenste voltooiing voor 01/01/2014.
• Functieopleidingen worden geannuleerd, niet verwijderd.
• Inactieve opleidingen worden uit het systeem geschrapt.
• Alleen IOP’en van binnen het CLAS geplaatste KL-militairen worden geschoond.
Voorkomen
De personeelsdienst moet vervuiling in de toekomst voorkomen. Oude, irrelevante opleidingsaanvragen worden geannuleerd. De personeelsdienst vult het IOP van de medewerker met relevantie functieopleidingen. Militairen van wie het IOP wordt geschoond, krijgen een e-mailbericht over wat dit voor hun betekent. De opleidingsfunctionaris van de eigen eenheid kan eventuele vragen beantwoorden.