Foto SLD-1 Aletta van Starrenburg

x

Nieuw Handboek Militair (HAMIL)

Commandant Opleidings-en Trainingscommando, brigadegeneraal Nico Geerts, heeft begin mei de eerste 2 delen van het nieuwe Handboek Militair (HAMIL) uitgereikt gekregen. De geactualiseerde versie omvat onder meer de uitkomsten van de lessons learned van diverse missies.

De 2 delen: Handboek Militair Land-E&T-02.2 Optreden te velde en Handboek Militair Land-E&T-02.3 Instructiekaarten/Memokaarten zijn van handzaam A6 formaat en makkelijk in het gevechtstenue te stoppen. Als het deel: ‘De KL, doctrine en MBV’ gereed is, komt het huidige HAMIL te vervallen.

Het HAMIL is tevens geschikt gemaakt om als naslagwerk te dienen. De P-set van instructie- en memokaarten is daarnaast in het boekwerk geïntegreerd. Het HAMIL, nummer HB 2-1352 bestaat uit 4 delen. Het laatste deel over NATOPS is nog onderwerp van studie. Of de HAMIL standaard in de P-set van militairen komt, wordt nog bezien. In beperkte oplage komt het nieuwe boek wel beschikbaar voor de initiële opleidingen. 

Via intranet: http://intranet.mindef.nl/kl/otclog/actueel/nieuws/Handboek_KL-Militiar.aspx

x

CBRN-laan op Nationaal Trainingscentrum

Begin juni is op het Nationaal Trainingscentrum (NTC) in Vught een ‘CBRN-laan’ geopend. De bedoeling van deze faciliteit, vergelijkbaar met de IED-straat, is om uitgestegen eenheden verkenningen en monsternames te laten beoefenen.

De laan is op verzoek van de CBRN-school ontworpen en gebouwd door genisten van 103 Constructiecompagnie. In de oefenstraat bevinden zich onder meer 2 voertuigopstellingen, een mortierput, een loopgraaf van 20 meter en een vijver, waardoor bijna alle vormen van chemische, biologische, radiologische en nucleaire verkenningen te trainen zijn.

x

Officieren Technische Staf ontvangen brevet

3 officieren van de Technische Staf hebben onlangs het Brevet Hogere Technische Bekwaamheid ontvangen. Dat gebeurde tijdens het korpsdiner van het dienstvak in Willemstad (Zuid-Holland), voor het front van de troep. De gebeurtenis was bijzonder aangezien de Technische Staf slechts 31 actief dienende militairen telt.     

De 3 pas gebrevetteerden zijn majoor ir. Erik Duerink en ranggenoten ir. Sjoerd Mevissen en ir. Kirsten Zuidam. Het trio is voorbestemd hogere en topmanagementfuncties te vervullen in een militaire, technisch complexe omgeving. Hoofd dienstvak van de Technische Staf generaal-majoor ir. Peter Dohmen reikte de brevetten uit.

Eerste diploma’s masteropleiding Defensie

Secretaris-generaal Erik Akerboom reikte op 5 juni de eerste 5 diploma’s uit aan afgestudeerden van de erkende masteropleiding Military Strategic Studies van de Faculteit Militaire Wetenschappen van de Nederlandse Defensie Academie. Onder hen 3 landmachtmilitairen.

Zij studeerden af in 3 afstudeerrichtingen: War Studies, Intelligence & Security en Military Management and Logistics. De afgelopen 2 jaar verdiepten de studenten zich in de bijzondere relatie tussen politiek en de vele soorten militaire macht; van het gebruik van terreur door kleine niet-statelijke groepen tot cyber- en nucleaire dreigingen. Onder de afgestudeerden (CLAS): kapitein Ronald Gabriels, majoor Martijn Maathuis en Cornelis Garos.

x

Oproep: mijn herinnering aan de missie

Met de Nederlandse Veteranendag in aantocht zijn wij op zoek naar veteranen (actief dienende en postactief) die thuis een tastbare herinnering aan hun missie hebben. Een foto, tatoeage, souvenir…Wij zijn benieuwd naar het verhaal erachter.

Mailen

Mocht je hiervoor openstaan, mail dan je naam, leeftijd, missie en korte uitleg naar redactielandmacht@mindef.nl. Het artikel wordt half juli gepubliceerd in de digitale Landmacht. Natuurlijk komt er een professionele foto bij.

Munitieopslag F-16 detachement Midden-Oosten verdubbeld

Bloed, zweet en tranen heeft het gekost: de uitbreiding van Munitie, Opslag, Assemblage en Transport, kortweg MOAT. De plek is bestemd om een grotere voorraad bommen op te slaan voor de F-16’s die deelnemen aan de strijd tegen ISIS. 

Om de opslag te realiseren, heeft het Genietaakteam ruim 5.100 ton gravel verplaatst, 23.800 m3 aarden wal aangebracht en 1.508 Hesco’s gevuld. Daarnaast hebben de 9 militairen de extra opslag voorzien van verlichting, bliksembeveiliging en rollen prikkeldraad. Een helse klus onder fysiek zware omstandigheden.

Air Task Force Middle-East
Nederland heeft 6 F-16’s beschikbaar gesteld voor luchtaanvallen op Iraaks grondgebied. Het detachement bestaat uit ruim 200 militairen, samengesteld uit luchtmacht, landmacht en marechaussee.