x

Infanteriediploma voor Peshmerga

Een bataljon Peshmerga-strijders heeft in het Iraakse Erbil een infanteriediploma gekregen. De Koerden werden getraind door onder anderen Nederlandse militairen. De opgedane kennis nemen de Peshmerga mee naar het front om terreurgroep ISIS te bevechten.

Bij de afsluiting van de 18-daagse cursus sprak de Duitse commandant van het Kurdistan Training Coordination Center kolonel Jochen Schneider dat ‘op slechts enkele kilometers afstand' ISIS een ernstige bedreiging vormt voor de vrijheid en democratie van het Iraakse volk en de zelfstandige Koerdische regio. “Dit is de reden waarom we in deze strijd schouder aan schouder staan. Als soldaten van dit bataljon maakt u in de nabije toekomst van deze training gebruik om uw stad, uw families en uw kameraden aan het front te beschermen.”

Opleiding
Om Irak beter te wapenen tegen ISIS verzorgen marine- en landmachtinstructeurs momenteel opleidingen in Bagdad. De infanteriecursus omvat onder meer: schietvaardigheid, gewondenverzorging onder gevechtsomstandigheden en vechten in verstedelijkt gebied. Ook is er aandacht voor humanitair oorlogsrecht en de behandeling van krijgsgevangenen.

x

Ridder Tuinman adviseert jonge topatleten

Vertrouw op het team, de mensen om je heen. Zij kunnen het verschil maken, niet alleen op de succesvolle momenten maar zeker ook wanneer alles tegenzit. Dat benadrukte Ridder Militaire Willems-Orde majoor Gijs Tuinman half mei tegenover een groep jonge topsporters tijdens een masterclass mentale weerbaarheid.

Sportkoepel NOC*NSF zocht voor deze masterclass speciaal de samenwerking met de landmacht omdat de organisatie op het vlak van mentale weerbaarheid over veel kennis beschikt. Jonge atleten uit allerlei disciplines waren naar de Kromhoutkazerne gekomen om te luisteren en te leren. Niet alleen van Tuinman, maar ook van bergbeklimmer/beroepsavonturier Wilco van Rooijen en paralympisch snowboardkampioene Bibian Mentel.

Doelgericht 
De 3 sprekers zeiden dat mentale weerbaarheid is te trainen. Enerzijds door een gedegen voorbereiding, anderzijds door helder voor ogen te houden wat iemand werkelijk wil bereiken. “Je moet jezelf de vraag durven stellen: 'waarom doe ik wat ik nu doe?'", stelde bergbeklimmer Van Rooijen. “Als je daar een zuiver antwoord op kunt geven, dan is het mogelijk de top te bereiken."

x

Wervingscampagne KCT in de prijzen

De wervingscampagne voor het Korps Commandotroepen (KCT) heeft op 28 mei een prestigieuze reclameprijs gewonnen, een zogenoemde SAN-Accent.

De campagne won in de categorie corporate/personeel tijdens de jaarlijkse prijsuitreiking van de Stichting Adverteerdersjury Nederland (SAN). De campagne is voor een belangrijk deel online gevoerd. De 4 video’s vertellen het verhaal van een missie vanuit het perspectief van de verschillende specialisten. Onder anderen een sniper en een demolitiespecialist nemen de kijker mee. Die ervaart indringend welke beslissingen de elitesoldaten binnen fracties van seconden moeten nemen. Beslissingen over leven en dood vragen om slimme strijders en niet om bikkelharde Rambo’s. De campagne zorgde voor meer aanmeldingen voor de Kennismakingsdagen van het KCT. 

Bekijk de campagne op www.werkenbijdefensie.nl/commando

Landmacht staat stil bij overledenen

Op alle kazernecomplexen hing op 28 mei de vlag halfstok. Het Commando Landstrijdkrachten herdacht op Bronbeek zijn militairen en burgermedewerkers die het afgelopen jaar in actieve dienst zijn overleden.

Daarnaast werden de stoffelijke resten van reserve tweede luitenant René Fey herbegraven op het Ereveld in Loenen. Dit gebeurde op verzoek van Fey’s familie. Fey werd begin 1947 uitgezonden naar Nederlands-Indië. Wegens ziekte keerde hij in juli 1948 vervroegd terug. Hij overleed een paar maanden later op 24-jarige leeftijd in het Centraal Militair Hospitaal. Specialisten van de BIDKL brachten zijn stoffelijke resten over van de begraafplaats in Echt naar Loenen. Huzaren van 104 Verkenningseskadron uit ’t Harde begeleidden zijn laatste tocht.

x

Natte oefening voor 140 Zwaar Transportcompagnie

Het 3e peloton van 140 Zwaar Transportcompagnie van het Bevoorrading en Transport Commando (B&TCo) hield eind mei een bijzondere vormingsoefening. De 2 belangrijkste pijlers waren leiderschapstraining en grenzen verleggen in en rondom water. En waar kan dat beter dan in het marinezwembad in Den Helder?

Op de 1e dag maakten de militairen gebruik van simulator ‘Bever’ van de School voor Chemische, Biologische, Radiologische en Nucleaire Verdediging, Damage Control en Bedrijfsveiligheid. De groepscommandanten werden met het simuleren van een aanvaring op zee uitgedaagd om hun leiderschapsvaardigheden onder nieuwe en verzwaarde omstandigheden te tonen. De volgende dag oefende de eenheid in de helikopterkooi in het zwembad; leiderschapstraining op het hoogste stressniveau. De finale bestond uit een waterhindernisbaan waarbij een competitie-element werd gehanteerd om de groepen te prikkelen het parcours zo snel mogelijk af te leggen.

De teambuilding volgt na een reorganisatie van de compagnie. Initiatiefnemer tweede luitenant Johan Hoving. “Ik wilde eens wat anders. De korporaals zijn al geruime tijd in dienst en hebben dus alle ‘gebruikelijke’ grensverleggende activiteiten meerdere malen afgelegd. We hadden het geluk dat de marine haar schaarse capaciteiten wilde uitlenen.”  

Meld je nu aan voor de Grebbeberg Masters 2015!