01

Dit artikel hoort bij: Landmacht 05

Column P-CLAS

Foto Valerie Kuypers

Deze maand komt het voorwoord van een ander persoon dan u gewend bent. Commandant Landstrijdkrachten geniet een paar weken van welverdiend verlof, daarom neem ik de honneurs waar. Binnen de KL is dat niet vreemd. Achter iedere commandant staat een plaatsvervanger. Opvolging van commando is belangrijk voor de continuïteit van de organisatie. Of het nu om de plaatsvervangend groepscommandant gaat of de plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten.

Kijkend naar de actuele gebeurtenissen haal ik enkele woorden uit ons credo aan:

Trots op onze eenheid, ons regiment en de Landmacht.

Overal inzetbaar.

Wij eren onze gesneuvelden en zorgen voor onze gewonden.

Verbonden met onze voorgangers, zijn veteranen ons voorbeeld.

In mei waren er tal van gebeurtenissen en herdenkingen die bij deze gedachten passen. Denk maar aan Dodenherdenking en Bevrijdingsdag, maar ook aan de jaarlijkse herdenking van militairen en burgermedewerkers die in actieve dienst zijn overleden. Op 28 mei hing daarom op alle landmachtkazernes de vlag halfstok en stonden we op Bronbeek stil bij het verlies van onze collega’s.

Sterker

Vooruitkijkend zijn er in juni 2 evenementen waar ik uw bijzondere aandacht voor vraag. De eerste is de viering van de Slag bij Waterloo, op 18 juni precies 200 jaar geleden. Bij die slag versloeg een coalitie van onder andere Engelse, Pruisische en Nederlandse troepen de Grande Armée van Napoleon. Zelfs 200 jaar later is het belangrijk om daarbij stil te staan. Het laat zien dat een internationale coalitie sterker is dan een land alleen. Als je samen de krachten bundelt, dan kun je elke tegenstander aan. Deze gedachte vormt niet voor niets het fundament van de NAVO en is een belangrijke drijfveer voor multinationale samenwerking.

Esprit de corps

‘Waterloo’ was de eerste vuurdoop voor het leger van ons toen nog jonge Koninkrijk. Onder leiding van de Prins van Oranje stonden de Nederlandse troepen hun mannetje. Daarom mogen regimenten als het Korps Rijdende Artillerie, het Regiment Huzaren van Boreel, het Regiment Limburgse Jagers, het Regiment Genietroepen en het Regiment Infanterie Oranje Gelderland met trots Quatre Bras, Waterloo of Veldtocht 1815 op het vaandel of standaard dragen. Hiermee komen verleden en heden samen. Dit soort gebeurtenissen zorgen ervoor dat we weten wie we zijn en waar we vandaan komen. Daarnaast draagt het bij aan saamhorigheid en het esprit de corps. Onmisbaar in ons beroep.

Veteranen

Het andere belangrijke moment is de Nederlandse Veteranendag op 27 juni in Den Haag. Op die dag staan we stil bij de ruim 650.000 (sinds 1940) veteranen die zijn ingezet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. Dit jaar alweer voor de 11e keer. In de loop der jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor dit evenement, zowel vanuit de politiek als vanuit de samenleving. En terecht als u het mij vraagt. De witte anjer is het nationale symbool voor respect en waardering voor Nederlandse veteranen. Om onze verbondenheid te tonen vraag ik u om op 27 juni deze anjer te dragen, als teken van respect voor hen die zich voor vrede en vrijheid hebben ingezet. Zo geven wij invulling aan ons eigen credo.

Generaal-majoor Marc van Uhm

Plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten