Tekst André Twigt
Foto Rob Gieling
Stuksbemanningen leveren strijd om ‘Menno van Coehoorn’
Na 2 keer achtereen de Menno van Coehoorntrofee te hebben gewonnen, bracht editie 2015 geen luchtmobiele winnaar voort. Het was 42 Bataljon Limburgse Jagers dat tijdens de onlangs gehouden mortierwedstrijd 81 mm de hoogste ogen gooide. Na afloop konden de militairen uit Oirschot hun geluk niet op. Van de 6 deelnemende bataljons mochten zij op het Artillerie Schietkamp de wisseltrofee in ontvangst nemen.
Doelgedrag
Hoe sneller een granaat op het doel zit, des te beter, luidt het devies voor het eerste wedstrijdelement Quick Action. De mortiergroepen rijden met hun voertuig naar de aangewezen locatie. Daar nemen ze stelling en leggen in rap tempo enkele granaten op een plotseling onderkend doel. “Wie dat het snelst en nauwkeurigst doet, wint”, vertelt wedstrijdleider adjudant Rein den Hartog. Bij Quick Action, het moeilijkste onderdeel, gaat het er dus om snel een granaat 'on target' te krijgen. Daardoor dwing je de vijand tot zogenoemd doelgedrag. Den Hartog: “Oftewel: dekken, positie veranderen, terugtrekken. Op die manier komt de tegenstander niet of minder snel aan tegenacties toe.” De 4 wedstrijddelen zijn ontleend aan de praktijk.
Luchtdruk
De bemanning van een mortier bestaat uit een stukscommandant/lader, een richter en een munitiewerker. Hoe beter zij op elkaar zijn ingespeeld, hoe effectiever de doelbestrijding. Om de ligging van een 'vuur' zonder inschieten toch zo nauwkeurig mogelijk op het doel te krijgen, wordt tijdens de wedstrijd zogenoemd registratievuur verschoten. Aan de hand van waar de granaten precies neerkomen, corrigeert de richter het stuk en vallen de schoten precies op het doel. Externe factoren die de ligging kunnen beïnvloeden, kan hij dan uitsluiten. De voornaamste zijn wind, temperatuur en luchtdruk. “Hoe lager de luchtdruk, hoe hoger de temperatuur, hoe langer de projectielbaan wordt. Dat heeft alles te maken met de weerstand die de granaat tijdens de vlucht ondervindt”, vertelt Den Hartog.
Richterwedstrijd
De richter van de mortiergroep zet de richting en elevatie (de hoek, red.) over op de richtkijker die aan het mortier is gemonteerd. De nauwkeurigheid waarmee hij deze gegevens instelt en het stuk positioneert, bepaalt waar de granaat valt. Om te weten wie dit kunstje het nauwkeurigst en snelst kan, houden de eenheden regelmatig informele wedstrijden. De winnaar mag zijn eenheid bij 'The Battle' vertegenwoordigen. Deze richterwedstrijd wordt gelijktijdig op de 2 wedstrijddagen gehouden. Soldaat-1 Otto Smeets van 11 Infanteriebataljon Luchtmobiel is dit jaar de man van de dag, gevolgd door korporaal Duijn, eveneens van ‘11’. Ranggenoot Patrick Klijnsma (42 BLJ) wordt 3e.
Zorgvuldig
Richtinggevoel, overzicht bewaren, nauwkeurigheid en verantwoordelijkheidsbesef zijn voor ieder lid van een stuksbemanning heel belangrijk. Ook bij het onderdeel ‘time on target’ worden deze eigenschappen op de proef gesteld. Bemanningen moeten op een afgesproken tijdstip een granaat op het doel leggen. Bij de puntentelling is de factor tijd uiteraard doorslaggevend.
Op de kast
Al die uren van training brachten de mannen van 42 Bataljon Limburgse Jagers naar de top. Zij mogen de wisseltrofee een jaar lang op de kast zetten. 13 Infanteriebataljon Luchtmobiel werd 2e en 11 Infanteriebataljon ging met de 3e plaats naar huis. Foto: Erik Attema