Tekst ELNT Wouter Helders
Foto SGT Hille Hillinga
Belgen en Nederlanders vinden elkaar in Antwerpse haven
243 meter staal van de Dimitris glijdt door het grijze water van de Antwerpse haven. Aan boord zijn de Maltese crew en 37.000 ton goederen. Er staat een gure wind als het containerschip om 06.00 uur aanmeert.
De loopbrug hangt nog maar net op de kade als het ontvangstcomité aan komt rijden. Tientallen militaire voertuigen stellen zich op voor het schip, waarna gewapende Nederlandse en Belgische genisten uitstappen.
Smokkelwaar
Pantsergenist sergeant-majoor Marnix trekt zijn kraag omhoog tegen de kou. De opvolgend pelotonscommandant (OPC) van het Engineer Advanced Recce and Search (EARS)-peloton van 41 Pantsergeniebataljon uit Oirschot is al een week actief rondom Antwerpen voor de Nederlands-Belgische oefening ‘Clean River’. Gisteren vonden de genisten tijdens een huiszoeking aanwijzingen dat er smokkelwaar aan boord van de Dimitris zou zijn. Vandaag gaan ze kijken of dat echt zo is. Marnix: “Dat dynamische is wat dit werk zo mooi maakt. Een indicatie kan leiden tot een volgende inzet.”
Hij is niet de enige die enthousiast is. Alle Belgen en Nederlanders staan te trappelen om te beginnen met searchen. Na kort overleg is het zover. Met getrokken wapens bestormen de mannen het schip. Na de achtersteven te hebben veiliggesteld, worden in overleg de eerste ‘zwaartepunten’ van de zoektocht aangegeven. “We delen wat we hebben gezien en splitsen op om buddygewijs te gaan zoeken,” gaat de OPC verder.
Vaten drugs en pakken geld
Bij search-acties als deze kunnen de genisten putten uit hun ervaring. Regelmatig staan zij politie, justitie en andere civiele partners bij tijdens ‘nationale operaties’, zoals invallen in drugslaboratoria. Vondsten van vaten drugs of pakken geld zijn dan ook geen uitzondering. Leunend op ervaring en instinct weten de mannen waar ze moeten kijken. Marnix: “Grote hoeveelheden drugs worden vaak tussen de vracht of in holle ruimtes verstopt. Wapens en geld vaak in woongedeeltes.”
Ervaring, instinct en inzet alleen zijn niet genoeg. Ook het materieel helpt een handje mee. De genisten beschikken over verschillende soorten metaaldetectoren en een grondradar waarmee holtes kunnen worden opgespoord. Ze hebben zelfs apparatuur waarmee elektrische spanning wordt gemeten. Vooral de Belgen kijken hun ogen uit. Kapitein Frank, Belgisch evaluator: “De Nederlanders hebben geavanceerde apparatuur en veel expertise. Wij kunnen veel van hun Advanced Search Teams leren.”
Wurmen in kruipruimtes
Ook voor de Nederlanders levert de samenwerking profijt op. Oefenleider vanuit 41 Pantsergeniebataljon, kapitein Xander, legt uit: “Internationaal trainen is altijd waardevol. Zeker met het oog op toekomstige missies. Wat deze oefening nog leuker maakt, is het stukje ‘optreden verstedelijkt gebied’. We oefenen middenin dorpen, steden en nu in de haven. Dat maakt het nog realistischer en afwisselender.”
In het schip gaat de zoektocht ondertussen gewoon door. Genisten wurmen zich in kruipruimtes en inspecteren holle wanden. Lades en kisten worden geopend en gecontroleerd. De oogst van de zoektocht wordt op de kade gedeponeerd. De stapel groeit gestaag: mijnen, drugs en verdachte identiteitsbewijzen, wapens en koffertjes met documenten. Marnix en zijn mannen kijken tevreden: “Niet slecht voor een dagje werk.”