11

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 03

KMar Wereldwijd

Malbork, Polen

In ‘KMar Wereldwijd’ laten we elke maand een collega aan het woord die in het buitenland actief is voor de Koninklijke Marechaussee. Deze keer is dat eerste luitenant Charlotte in Polen.

“Samen met wachtmeester Stijn en opperwachtmeester Sander vorm ik het KMar artikel 4-detachement tijdens de missie Enhanced Air Policing in Polen. Tijdens deze missie beveiligt de Nederlandse krijgsmacht met F-35’s de oostflank van het NAVO-luchtruim. Naast deze beveiligingstaak, trainen de collega's van de luchtmacht dagelijks met elkaar en met de NAVO-bondgenoten. In deze bijzonder spannende tijd met de oorlog zo dicht bij onze grenzen, is deze beveiligingstaak ontzettend belangrijk en leveren wij als Nederlandse krijgsmacht een goede bijdrage.

Minister van Defensie Kajsa Ollongren bracht een bezoek aan de Enhanced Air Policing-missie en sprak ook met ons detachement.

In Nederland werken Stijn en ik bij de brigade Limburg-Zuid en Sander bij de afdeling Gewapende Beveiliging Burgerluchtvaart van de brigade Politie en Beveiliging op Schiphol. Het is mooi om te zien hoe verschillende ervaringen en invalshoeken tijdens deze missie bij elkaar komen. Hier in Polen houden wij ons bezig met de militaire politietaak ten behoeve van alle Nederlandse militairen in het gebied. Dit zijn voornamelijk collega’s van de luchtmacht, maar ook landmacht en zelfs een paar collega’s van de marine.

Links: Op de foto met de collega’s van de Poolse Military Police met wie wij samenwerken. | Rechts: Ons detachement tijdens een rondleiding.

De militaire politietaak, die wij hier als KMar-detachement uitvoeren, kun je het beste vergelijken met de rol van een wijkagent in Nederland. Collega’s van de andere krijgsmachtonderdelen kunnen bij ons terecht voor onder andere een aangifte, advies op het gebied van straf- en tuchtrechtzaken, de bemiddeling bij het afhandelen van (verkeers-)schade, de afhandeling van een vermissing of diefstal of gewoon voor een praatje en een bakje koffie. In voorkomend geval kunnen wij ook strafrechtelijk onderzoek doen onder leiding van de officier van Justitie in Arnhem. Als hulpofficier van Justitie ben ik dan de schakel tussen de eenheid hier en het Openbaar Ministerie.

De Nederlandse krijgsmacht beveiligt met F-35’s de oostflank van het NAVO-luchtruim.

Daarnaast proberen wij een goede relatie op te bouwen en te onderhouden met de lokale politie en de Poolse Military Police. Als Nederlandse krijgsmacht zijn we natuurlijk te gast in Polen, wat betekent dat de Poolse autoriteiten in veel gevallen voorrang hebben om een onderzoek te starten. Als dit gebeurt zullen wij onze contacten gebruiken om rechtsmacht overdacht te claimen, zodat we het onderzoek naar Nederland kunnen halen. Gelukkig hebben we dit nog niet hoeven doen. Of wij het als KMar-detachement druk hebben, hangt af van wat er binnen de eenheid voorvalt.”

Groeten,

Eerste luitenant Charlotte

Commandant KMar artikel 4-detachement
Enhanced Air Policing, Polen