01

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 03

Inzet LBO bij demonstratie op Eindhoven Airport

KMar en politie houden 104 demonstranten aan

De Landelijke Bijstand Organisatie (LBO) van de Koninklijke Marechaussee krijgt steeds vaker te maken met allerlei soorten demonstraties. Recentelijk zijn er verzoeken gedaan voor bijstand bij onder meer protesterende klimaatactivisten, boeren, voetbalsupporters en coronacritici. Op zaterdag 25 maart werd de LBO ingezet bij een demonstratie van Extinction Rebellion op Eindhoven Airport. In totaal hielden de Marechaussee en de politie, die schouder aan schouder optraden, de betreffende dag 104 demonstranten aan die het luchthaventerrein hadden betreden.

Voor de vertrek- en aankomstterminal van Eindhoven Airport vond een vreedzaam klimaatprotest plaats, met onder andere muziek en theater. Voor deze demonstratie was een vergunning verleend door de gemeente Eindhoven.
Een deel van de actievoerders verschafte zich toegang tot het luchthaventerrein door een hek te vernielen.
Nadat de demonstranten een deel van het platform betraden, werd deze locatie razendsnel door de KMar en de politie afgezet. Hierdoor konden de actievoerders niet verder het luchthaventerrein op lopen. De luchthavenprocessen van Eindhoven Airport werden daarom nauwelijks gehinderd.
Rond 14.00 uur kregen de actievoerders de keus om vrijwillig het platform te verlaten.
Ruim 100 actievoerders weigerden het terrein te verlaten en werden aangehouden.
Collega’s van onder andere de Landelijke Bijstand Organisatie en brigade Brabant-Zuid werkten nauw samen met de Nationale Politie.
De inzet werd vanuit het operatiecentrum van de politie in Den Bosch aangestuurd door een Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden (SGBO) met KMar- en politiemedewerkers. Het was voor het eerst dat op deze wijze een operatie samen met de politie werd geprepareerd en uitgevoerd. Bij grootschalige incidenten en de preparatie van geplande grote evenementen komen collega’s van onder andere intell, bewaken en beveiligen, mobiliteit, interventie en communicatie bij elkaar. Samen managen zij de effecten van een crisissituatie op tactisch niveau.

Tekst: Koninklijke Marechaussee | Foto’s: Herman Zonderland | Video en montage: adjudant Richard Frigge