03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 03

De 12 mooiste foto's van...

…de Relatiedag op het OTCKMar

2 weken zaten ze intern, zonder contact met thuis. Nu volgt de hereniging met familie en vrienden. Niet in spijkerbroek, maar in het groen. 2 marechausseeklassen verwelkomden hun geliefden op de Koning Willem III-kazerne na de aftrap van hun opleiding op het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee (OTCKMar).

De groep van 30 nagelnieuwe militairen kwam half februari op en startte met het deel Algemene Militaire Basisvaardigheden (AMBV) van de Wachtmeesteropleiding. “In die eerste 2 weken leggen we de basis”, vertelt opperwachtmeester en instructeur André Schoonhoven van de sector Basis Opleidingen. Kleden bij het KPU-bedrijf, lessen exercitie, verplaatsingen te voet en voor de eerste keer een Colt in handen: allen passeerden de revue. “Ze leren wat het is om militair te zijn. Ze worden geleefd. Reveille om 6.00 uur, gevolgd door inspectie en ontbijt, waarna de lessen beginnen. Ze bouwen een groepsgevoel op en leren verantwoordelijkheid te nemen voor henzelf en voor elkaar.”

Die eerste 2 weken zijn aaneengesloten, met weekendverblijf. “Om ze echt onder te dompelen in de militaire wereld”, legt André uit. ”Aan het einde van de introductie is er de Relatiedag. Zo sluiten we die eerste weken positief af met familie en vrienden: iets om naar uit te kijken. Daarbij ziet het thuisfront waar hun relatie verblijft en in welke wereld die is beland.”

120 genodigden kwamen een kijkje nemen achter de kazernepoort. De 12 mooiste foto’s van dit bezoek zie je hieronder.

Een imposant plaatje. Bij ontvangst van de relaties staan de marechaussees buiten opgesteld. Het is de eerste keer dat familie en vrienden hen ‘in het groen’ zien. Er wordt gezwaaid en gegroet, maar de cursisten blijven - in de eerste rust - strak voor zich uitkijken.

De hereniging volgt. De marechaussees worden omhelsd, vastgelegd op de gevoelige plaat en uiteraard worden verhalen uitgewisseld. Want 2 weken initiële opleiding brengt genoeg nieuwe ervaringen met zich mee.

Wat houdt de opleiding tot algemeen opsporingsambtenaar in, wat is het doel van de opleiding en wat wordt er van de marechaussees verwacht? Opperwachtmeester André legt het uit en stelt het kader voor aan de genodigden.

Exerceren kun je leren. Buiten worden de marechaussees opgesteld en tonen ze hun nieuwverworven marcheerkunsten.

Daarna wordt de groep opgesplitst en volgt een rondleiding over het terrein, langs onder meer de hindernisbaan en de sport. Dat er altijd actie is op de Koning Willem III-kazerne wordt eens temeer bewezen. Tijdens de wandeling belanden de toeschouwers in een training van een voertuigprocedure van een andere groep leerlingen.

Kleding mesbreed opgestapeld, sokken met de zwarte kant naar boven…. Op de legering zien de kasten er keurig uit. Dat baart opzien bij de relaties. “Hoge standaarden stellen aan jezelf, dat proberen we de marechaussees mee te geven”, vertelt opperwachtmeester André. “Ga niet voor wat acceptabel is, ga voor het beste. Dat begint bij kleine dingen, zoals een opgeruimde PGU-kast.”

Buiten verschijnt een tent. Eerder in die 2 weken hebben de marechaussees een samenwerkingsvaardigheidsoefening gedaan, waarbij ze een boogtent moesten opzetten. Nu moeten ze de tent afbreken, maar… zonder verbale communicatie. Een hele uitdaging.

Het geeft de relaties een uniek kijkje achter de schermen van het werk van een militair, maar ook hoe de opleiding didactisch wordt aangevlogen. De marechaussees worden hier en daar streng toegesproken door het kader en dat valt op. “Zo laten we de families en vrienden ook zien: dit is de militaire wereld waar jouw relatie voor gekozen heeft. In de opleiding zijn de omgangsvormen nog vrij strak. Dat gaat later wel soepeler.”

Naar huis! Of toch… niet? De marechaussees krijgen de opdracht om zich om te kleden in burger en hun spullen te pakken. Binnen een vastgestelde tijd, uiteraard.

Ook hier geldt: “Niet goed is opnieuw. Ook als de familie staat te wachten”, aldus André. Tijd niet gehaald? Terug naar het uniform en weer omkleden naar burger. Bij poging 2 wordt de tijd wel gehaald.

Terug naar burger betekent ook de terugkeer van alle persoonlijke eigendommen. Tijdens de 2 weken zaten de telefoons afgesloten in een bak, afgezien van de 2 keer dat de marechaussees mochten bellen met het thuisfront.

Samen naar huis! De marechaussees hebben de eerste stappen gezet en mogen na 2 weken met hun relaties mee naar huis. In totaal duurt de opleiding tot algemeen opsporingsambtenaar ruim een jaar. Daarna is de KMar hopelijk 30 algemeen opsporingsambtenaren rijker.

Tekst: kapitein Saminna van den Bulk | Foto’s: Rob Gieling