…bij het programma BiCulturele KMar
Initiatiefnemers van het programma BiCulturele KMar (BCK) willen de organisatie cultureel sensitiever maken: met meer oog voor collega’s met een biculturele achtergrond. Met bicultureel worden mensen aangeduid met een band met Nederland en minimaal 1 ouder uit een ander land. In de operatie, opleiding, tijdens functionerings- en sollicitatiegesprekken en eigenlijk op elke werkplek valt winst te behalen. "Onbewust houd je vooroordelen in stand, maar bewust verander je ze."
“Iedereen heeft vooroordelen, ik ook; meestal ben je je er niet eens bewust van”, begint luitenant-kolonel Stanley Nooitmeer. Tweeënhalf jaar geleden zagen hij en zijn collega adjudant Jacoline Ditewig een momentum. Dankzij Black Lives Matter kwamen mensen wereldwijd tot inzichten op het gebied van racisme, politiegeweld, stereotypes en gelijk(waardig)heid. Ook in Nederland kreeg de beweging snel voet aan de grond. “Dat was aanleiding om het thema ook binnen de KMar ter sprake te brengen.”
Uit gesprekken met biculturele collega’s bleek dat de problematiek wel bekend, maar weinig zichtbaar was. “Het programma ‘BiCulturele KMar’ werd onderdeel van de koers die de KMar al had ingezet met het diversiteits- en inclusiviteitsplan.” CKMar stelde tijdens de Wapendag in 2021 duidelijk bepaalde zaken niet te tolereren. “De uitrol begon op het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum (OTCKMar). Nu werken we aan het bereiken van alle KMar-collega’s. Ondertussen zijn we een zelfstandig programma geworden.”
Meer weten over het programma BiCulturele KMar? Scroll naar beneden!
Tekst: kapiteins Djenna Perreijn en Saminna van den Bulk | Foto’s: Paul Tolenaar en Mark van Stokkom