Op pad met het burgerteam van de Marechaussee: 'Wow, heb je mij écht niet door?'

Jij ziet ze niet, maar zij zien jou wel. De Koninklijke Marechaussee heeft op luchthaven Schiphol een speciaal team rondlopen dat, gekleed als gewone burger, de boel in de gaten houdt. RTL Nieuws liep een ochtend mee.

"Kijk, dat is raar", zegt Marcel. Hij ziet 3 jongens van buiten naar binnen lopen op Schiphol Plaza. Bij de draaideur geven ze elkaar een hand, ter afscheid. Maar nu gaan ze toch samen verder. "Waarom zou je dat doen?" Ze lopen naar een bord met vertrektijden, werpen er amper een blik op. Gaan dan naar de ticketmachines van de NS. "Even kijken wat ze daar gaan doen."

Marcel gaat vlak achter het groepje staan, irritant dichtbij, maar de jongens slaan er geen acht op. Na een paar minuten komt Marcel terug. "Ze zijn Duits en kochten een ticket naar Amsterdam Centraal. Dan moeten ze zo wel naar spoor 1." Dat doen ze.

"Dat iets mij opvalt wil niet altijd zeggen dat er iets aan de hand is", zegt Marcel. Wie hem ziet lopen denkt dat hij een gewone reiziger is, áls je hem al ziet lopen, want hij valt niet bepaald op. Blauw jasje, oranje hoodie, spijkerbroek, zwarte schoudertas. Marcel werkt voor team OOG, de toepasselijke afkorting voor observatie- en ondersteuningsgroep van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol. Het team probeert onder andere diefstallen te voorkomen en dieven in hun kraag te grijpen.

Achtervolging in woonwijk: Marechaussee houdt gezochte Roemeen aan

De Koninklijke Marechaussee heeft in de buurt van Beek in de gemeente Berg en Dal een 36-jarige Roemeense man aangehouden die gezocht werd in Roemenië. Dat meldde de Marechaussee.

Tijdens een routinecontrole langs de N325 vlak bij de grens met Duitsland werd een busje staande gehouden. De bestuurder bleek in Roemenië nog een gevangenisstraf van ruim 3 jaar te moeten uitzitten voor onder andere autodiefstal. Toen de Marechaussee de man wilde aanhouden, zette hij het op een lopen. Na een achtervolging door een woonwijk kon de man worden aangehouden.

KLM-bemanning slaat agressieve passagier in de boeien, toestel omgekeerd

Een agressieve passagier heeft er voor gezorgd dat een KLM-toestel onderweg naar Canada moest terugkeren naar Schiphol. Leden van de Koninklijke Marechaussee hielden de man daarna aan.

Het incident vond plaats tijdens vlucht KL677 naar Calgary. “De man was dusdanig agressief dat de bemanning zich genoodzaakt zag hem te overmeesteren en in de boeien te slaan’’, zegt een KMar-woordvoerder. Boordpersoneel van luchtvaartmaatschappijen heeft die bevoegdheid volgens hem ‘net als iedereen’ in geval van heterdaad.

Marechaussees gingen na de landing van het toestel aan boord van de Boeing 777-200 en hielden de verdachte aan. “Hij wordt voorgeleid aan een hulpofficier van Justitie (een marechaussee met extra bevoegdheden, red.), die kijkt of de aanhouding rechtmatig is. Daarna volgt verder onderzoek’’, aldus de zegsman.

Rijbewijs van beschonken bestuurder ingenomen door Marechaussee

De Marechaussee trof een Moldavisch voertuig aan welke opviel vanwege zijn rijgedrag. Nadat zij het voertuig hadden staande gehouden zagen de verbalisanten in het middenconsole een geopend blikje bier staan.

Hierop is er een alcoholcontrole uitgevoerd op de bestuurder. Het selectiemiddel gaf als resultaat: G/F Falen. De bestuurder, een man van Oekraïense afkomst, moest mee naar de brigade om daar te blazen op de ademanalyse. Hieruit kwam het resultaat van: 1.315 Ug/l. Dit betreft ruim 5x zo veel als dat is toegestaan. Hierop is het rijbewijs van de bestuurder ingevorderd en zal de verkeersofficier een besluit nemen over de strafmaat.