05

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 03

Werken op hoogte met de BSB

Op én over de rand

12 BSB’ers in opleiding trotseerden eind vorige maand de klimtoren op het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee (OTCKMar) in Apeldoorn. Het speciaal voor hen ontwikkelde parcours maakte deel uit van oefening Max.

Oefening Max is een aaneenschakeling van fysieke en mentale uitdagingen en maakt onderdeel uit van de opleiding tot Medewerker Bijzondere Opdrachten (MBO) bij de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten. De cursisten sluiten hiermee de vormingsperiode af. Daarna ligt de focus voornamelijk op tactische trainingen gerelateerd aan de beroepspraktijk van de BSB.

In de ochtend zijn de 12 cursisten (3 vrouwen en 9 mannen) begonnen met een pittige les in het zwembad. Daarna volgde terreinwerk. Nu staan ze onderaan de klimtoren. Gedurende deze oefening moeten de cursisten alles geven, zowel fysiek als mentaal. Oefening Max doet zijn naam zoals altijd eer aan.

Adjudant Wouter, coördinator Werken op Hoogte BSB, bouwde met zijn team een circuit van 5 klimonderdelen. Elk deel werd vooraf uitvoerig getest, onder andere met een verzwaarde pop. “Veiligheid voor alles”, aldus de adjudant. Aan de deelnemers om de onderdelen te overwinnen. “Een training als deze is werken onder stress. De deelnemers leren ervaren wat dat lichamelijk, maar ook mentaal teweegbrengt.”

Stap van de cold in de hot zone. Nadat de groep in 2 is verdeeld gaan de helmen op en de klimtuigen aan. Tijd om de hoogte in te gaan. Uiteraard is de trap geen optie.
“Niet denken: wat als? Maar: wat moet ik doen?” In de woorden van de instructeur klinkt het eenvoudig, tot je eenmaal in de touwen hangt en op je buik voorwaarts schuift.
Een lijn van 60 meter loopt van de grond naar een hoogte van 10 meter. Het eerste stuk gaat soepel, het laatste is slopend. “Ze krijgen hem niet gratis.”
Een andere manier om de toren in te komen is door het touw te beklimmen, dat overloopt in een touwladder. Het zwarte touw hangt er als borging, voor de veiligheid, maar vertraagt de klimmer hier ook mee. Een extra uitdaging.
Eén van de cursisten heeft de touwladder net bedwongen. Hijgend komt hij aan op de 20 meter. “Ik heb nog niet alle onderdelen gehad, maar in de categorie ‘zware onderdelen’ doet deze trap leuk mee”, lacht hij.
De cursist heeft een achtergrond bij het Korps Mariniers en 11 Luchtmobiele Brigade. “Ik wilde al een tijdlang naar de BSB, maar kampte met een blessure. Die werd met een operatie verholpen. Toen was het nu of nooit. Ik zie de BSB echt als een uitdaging. Veel doorgroeimogelijkheden, veel uitdaging, veel verantwoordelijkheid en altijd operationeel.”
“Ik had al een beetje het gevoel dat deze oefening eraan zat te komen. Als ze zeggen ‘verzamelen onder de klimtoren’ heb je wel een redelijk idee wat er gaat gebeuren. Maar dit?”, zegt hij, terwijl hij naar het parcours kijkt, “….is wel weer bijzonder creatief.”
“Die hoogte zit ik niet mee. Het is vooral fysiek pittig. We hebben al een behoorlijk programma achter de rug. Je begint nu te merken dat je lijf op begint te raken. Vooral de armen zijn erg verzuurd.”
Tijd om een beetje bij te komen is er bij de afdaling. Soepel zakken de deelnemers terug naar de grond.
Voor de één is het de hoogte, voor de ander is het de verzuring die parten speelt. ‘Walltopia’ is een uitdaging van het fysieke en de cognitieve component. De instructeurs grijpen ieder moment aan om de toekomstige BSB’ers door de oefening te helpen. Met aanmoediging, aansporing of advies: wat op dat moment nodig is. “Voor sommigen is dit een mindfuck”, zegt adjudant Wouter.
De toren kent nog een trap. Op een hoogte van 10 meter klimmen de BSB’ers naar een hoogte van 15 meter, hangend aan de armen.
“Grepen gebruiken! Touw los! Dat is voor de veiligheid. Je zult dit op eigen kracht moeten doen.” Klauterend beweegt een cursist langs de lijn om de toren heen. Op de tast is het zoeken naar steunpunten voor de voeten en hangpunten voor de handen. Kijkend in de diepte valt dat niet mee. Vanaf de grond komt de aanmoediging. “Alles geven, maak je boos! Hoog die voeten!”
Aan het einde wacht hen een beloning: de tyrolienne. “Waarbij de toekomstige BSB’ers aan een zipline op 20 meter de diepte inspringen. Een genietmoment”, aldus adjudant Wouter.

Tekst: kapitein Saminna van den Bulk | Foto’s: sergeant-majoor Cinthia Nijssen