11

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 01

KMar Wereldwijd

Cupecoy, Sint Maarten

In ‘KMar Wereldwijd’ laten we elke maand een collega aan het woord die in het buitenland actief is voor de Koninklijke Marechaussee. Deze keer is dat opperwachtmeester Paul op Sint Maarten.

“Sinds juli 2022 ben ik tijdelijk te werk gesteld binnen het Alpha-team op het eiland Sint Maarten. Per juli 2023 komen er veel nieuwe functies bij in het Caribisch gebied vanwege het protocol Versterking Grenstoezicht op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Ik kreeg de kans vooruitlopend op deze uitbreiding een jaar naar Sint Maarten te gaan. In april 2022 hoorden wij dat het definitief doorging. Voor een langere tijd werkzaam zijn in het Caribisch gebied is voor ons altijd een droom geweest. Vandaar dat ik en mijn partner geen moment hebben getwijfeld om in juli 2022 in het vliegtuig te stappen. Voorafgaand aan het vertrek moesten wij in een kort tijdsbestek een woning en een geschikte school vinden voor onze 2 kinderen. Gelukkig is dat - ondanks wat horten en stoten - allemaal op tijd gelukt.

Links: Ik (rechts) samen met collega Fred tijdens een van mijn eerste werkdagen. | Rechts: Het onderzoeken van een document.

Normaal ben ik werkzaam als senior medewerker bij de afdeling VI&A (VRIS, inbewaringstellingen & afhandeling Inadmissible) van de brigade Vreemdelingenzaken op Schiphol. Ik heb altijd gewerkt binnen de vreemdelingenketen, dus een keer een uitstapje maken naar iets totaal anders, was voor mij een sprong in het diepe. Ik ben mijn afdeling en brigade erg dankbaar dat ze mij deze kans hebben gegund.

Links: De laatste stand van zaken doornemen voorafgaand aan een controle. | Rechts: Bell’s lookout point.

Momenteel werk ik als groepscommandant binnen het Alpha-team op Prinses Juliana International Airport. Als team zijn wij belast met het opsporen van alle vormen van grensoverschrijdende criminaliteit. Het Alpha-team is een multidisciplinair team. Dit houdt in dat het team is samengesteld uit collega’s van verschillende organisaties zoals de KMar, Kustwacht, Korps Politie Sint Maarten, Immigratiedienst en Douane. Dit geeft ons de mogelijkheid gebruik te maken van elkaars bevoegdheden bij grote acties of controles. Het is dus enorm belangrijk om samenwerking te zoeken en te investeren in een goede relatie met lokale collega’s. Wij als KMar zijn hier om te ondersteunen en vallen binnen het Alpha-team onder een lokale teamleider. Dit alles maakt het werken binnen het team enorm divers en interessant.

Links: Prinses Juliana International Airport. | Rechts: Viewpoint Philipsburg.

Mijn partner werkt normaal gesproken als purser bij de KLM. Ze mist haar baan nu nog niet en gebruikt deze periode echt als sabbatical, waarbij genieten en tijd doorbrengen met elkaar centraal staan. Mijn dochter spreekt Engels op school wat in het begin even wennen was, maar inmiddels de normaalste zaak van de wereld is geworden. Ze heeft echt haar draai gevonden en heeft veel vriendjes en vriendinnetjes in de klas waarmee ze met enige regelmaat na schooltijd afspreekt. Voor haar een heel leerzame periode die haar waarschijnlijk altijd zal bij blijven. Mijn zoon gaat vanaf januari ook naar school. Dat zal voor hem even wennen worden. We hebben er gelukkig alle vertrouwen in.

Deze foto heb ik genomen tijdens een ochtend-hike.

Kortom… wij genieten van iedere dag en het is nu al een ervaring voor het leven, zowel werkgerelateerd als privé. We hebben inmiddels heel veel leuke mensen leren kennen via het werk, met wie wij regelmatig afspreken voor een hapje en een drankje. Misschien zijn dit wel vrienden voor het leven geworden, wie zal het zeggen. In Nederland zijn we gewend om ver vooruit te plannen in de agenda met onze sociale contacten, omdat iedereen altijd druk in de weer is met van alles en nog wat. Hier komen dingen spontaan tot stand en hebben wij het geluk dat we daarin mee kunnen gaan. Dit bevalt ons enorm aan het leven op Sint Maarten. Als gezin hebben we nog een half jaar om te genieten van dit mooie eiland, voordat we weer naar huis gaan. Wij zeggen dan ook oprecht: ‘de hartelijke groeten uit Sint Maarten’.”

Opperwachtmeester Paul

Senior medewerker Alpha-team

Sint Maarten