05

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 01

KMar zorgt voor veilige receptie Gouverneur der Residentie

Eén van de eerste KMar-inzetten in het nieuwe jaar – zowel operationeel als ceremonieel – vond plaats op 9 januari 2023. Na 2 jaar hield de Gouverneur der Residentie, een rol die door Commandant Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Hans Leijtens wordt vervuld, weer traditiegetrouw zijn nieuwjaarsreceptie in de Pulchri Studio in Den Haag. Collega’s van onder andere de brigade Objectbeveiliging zorgden zoals gebruikelijk voor de bewaking en beveiliging van het object en de gasten. Namens Defensie waren onder meer Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim en secretaris-generaal van Defensie Gea van Craaikamp aanwezig.

De explosievenverkenning op de locatie gebeurt door Beau en zijn baasje, speurhondengeleider opperwachtmeester Bob van K9 KMar. Beau snuffelt zich een weg door de zalen. De schilderijen, een eerbetoon aan de in 2020 overleden beeldend kunstenaar Jonkheer Pieter Adriaan Smissaert en het Ozonisme, gaan geheel aan de volbloed herder voorbij.
De grote zaal ondergaat ook een grondige inspectie van Bob en Beau. Collega’s van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten en politieagenten van de Nationale Politie staan al dan niet zichtbaar paraat.
Voorafgaand aan de receptie vindt er een ‘onderonsje’ plaats van voornamelijk marechaussees. Luitenant-generaal Leijtens vraagt tijdens zijn toost op het nieuwe jaar de collega’s ‘als mede-gastheer’ op te treden tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gouverneur. De Gouverneur der Residentie is sinds 1962 een vaste neventaak van de Commandant Koninklijke Marechaussee.
De brigade Objectbeveiliging zorgt voor bewaking en beveiliging rondom het volledige gebouw. Maar ook op afstand houdt de KMar een oogje in het zeil. Alleen geregistreerde voertuigen kunnen de locatie aan het Lange Voorhout bereiken.
De voertuigen van het Corps Diplomatique vormen een aardige file op de ‘pitstraat’ van het Lange Voorhout in Den Haag. Niet alleen de ambassadeurs bezochten de nieuwjaarsreceptie van de Gouverneur, ook de defensie-attachés uit vele landen kwamen naar de Pulchri Studio.
Alle gasten, te voet of met de auto, zijn van tevoren aangemeld. Onder de aanwezigen waren dit jaar onder anderen de ministers Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) en Franc Weerwind (Rechtsbescherming), ambassadeur Hatem Elsayed Kamaleldin (Egypte) en de fractievoorzitter van D66 van de Provincie Zuid-Holland, Ria Oosterop-Van Leussen.
De ceremoniële erewacht wordt aan het begin van de receptie gevormd door marechaussees Jordi en Sophie van de brigade Objectbeveiliging. Later zijn het collega’s Dyon en Lex die de eregroet aan de gasten (grote foto boven) geven.
Gouverneur der Residentie luitenant-generaal Hans Leijtens heeft in zijn welkomstwoord speciale aandacht voor Maksim Kononenko, de ambassadeur van Oekraïne in ons land. Kononenko dankte Nederland op zijn beurt: “We zijn Nederland zeer erkentelijk voor de opleiding die onze rekruten krijgen in Engeland. Hun training maakt écht een groot verschil en is van grote waarde voor de verdediging van mijn land.”
CKMar hield het kort in zijn toespraak. Hij bedankte de gasten, die voor het eerst sinds 2 jaar weer aanwezig konden zijn, en wenste ze een goed jaar toe. CKMar neemt binnenkort voor de tweede keer afscheid als commandant KMar en dus ook van zijn functie als Gouverneur der Residentie. Hij neemt de leiding over het internationale grensagentschap van de Europese Unie, Frontex.

Tekst: Evert Brouwer | Foto's: Phil Nijhuis