09

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 01

KMarKort

Felicitaties voor jarige Prinses Margriet

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet vierde op 19 januari 2023 haar 80e verjaardag. Traditiegetrouw bracht een afvaardiging van de brigade Veluwe een bezoek aan de prinses om namens alle medewerkers van de brigade en de Marechaussee de gelukwensen over te brengen.

De brigade Veluwe van de Koninklijke Marechaussee is verantwoordelijk voor het bewaken en beveiligen van het woonhuis van de prinses en haar echtgenoot op het terrein van Paleis Het Loo in Apeldoorn.

Prijswinnaar handboek Marechaussee

In de decemberuitgave van KMarMagazine was ter gelegenheid van de 100e digitale editie van KMarMagazine een prijsvraag opgenomen. De vraag die we stelden luidde: Hoe vaak zijn pagina’s van het digitale KMarMagazine volgens de statistieken in 2022 bezocht? Het juiste antwoord op deze vraag is: 661.665.

Freek Spruijt zat met zijn naar eigen zeggen ‘wilde gok’ van 541.366 het dichtst bij het juiste antwoord en is uitgeroepen tot de winnaar van het vorig jaar verschenen boek: Marechaussee, Studies over de werkwijze en organisatie van de Koninklijke Marechaussee. Gefeliciteerd!

Extra opleidingspeloton op KMA

Op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda wordt een extra opleidingspeloton geformaliseerd voor de Koninklijke Marechaussee. Voor dit peloton komen meerdere nieuwe functies vrij in de rang van marechaussee-1 tot kapitein. De reactietermijn in de vacaturebank staat open tot vrijdag 3 februari 2023.

De organisatie van de Koninklijke Marechaussee groeit. Denk alleen al aan de uitbreiding van functies op het Caribisch gebied en het nieuw op te richten eskadron voor MP-taken. Om deze groei en bijbehorende taken te kunnen uitvoeren, wordt het extra opleidingspeloton geformeerd.

Docuserie op Veronica over de Koninklijke Marechaussee

Momenteel zendt Veronica de docuserie ‘De wereld van de Marechaussee’ uit. De serie bestaat uit 4 afleveringen van 50 minuten. De eerste uitzending was op 13 januari en deel 2 werd uitgezonden op 20 januari. Morgen (27 januari) en volgende week vrijdag (3 februari) worden de laatste 2 afleveringen uitgezonden.

Zowel in Nederland als in het Caribisch gebied zijn marechaussees gevolgd tijdens diverse werkzaamheden, bij de grensbewaking op Schiphol en Bonaire, tijdens politietaken op Rotterdam the Hague Airport en Curaçao en controles Mobiel Toezicht Veiligheid (MTV) in onder andere Breda, Enschede en Venlo.