05

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 07

Een dagje KMarren met...

Wachtmeester Daan, opsporingsambtenaar brigade Noord-Holland

De Koninklijke Marine heeft op zaterdag 9 en zondag 10 juli 2022 de Marinedagen gehouden. Omdat het evenement plaatsvond op militair terrein, de marinebasis in Den Helder, was de Koninklijke Marechaussee het betreffende weekend verantwoordelijk voor het uitvoeren van de politietaak. KMar-collega’s leverden op verschillende manieren een bijdrage aan het goede verloop van het evenement. Te paard, op de fiets, op de motor, met (camera)voertuigen, met een rhib op het water en uiteraard te voet zagen zij toe op de openbare orde en veiligheid, stonden ze paraat voor eventuele calamiteiten en handelden ze diverse meldingen af. Ze stonden daarbij in nauw contact met het Operatiecentrum KMar en met de Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden op de Koningin Máximakazerne in Badhoevedorp.

Wachtmeester Daan werkt bij de brigade Noord-Holland en was tijdens de Marinedagen één van de collega’s die zich te voet tussen de mensenmassa begaf. Het waren voor hem andere omstandigheden dan gebruikelijk. “Normaal gesproken ligt de focus op de militaire politietaak en de grenspolitietaak. We patrouilleren bijvoorbeeld op defensielocaties in Noord-Holland en op Texel. Daarnaast bewaken we zowel op het land als op het water de Europese buitengrens en bestrijden we illegale migratie, migratiecriminaliteit en ID-fraude. Dat doen we onder andere door documenten te controleren van reizigers die met de ferry in IJmuiden ons land in- of uitreizen of met de Eurostar-trein naar het Verenigd Koninkrijk reizen.”

De afwisseling in het werk spreekt Daan erg aan. Hij twijfelde dan ook geen moment om zich aan te melden voor de Marinedagen. Het was voor hem de eerste keer. Een eerdere kans deed zich ook niet voor. Hij zit nu namelijk 2,5 jaar op functie en de laatste editie hield de marine in 2017. Voorafgaand aan het evenement is Daan erg nieuwsgierig naar hoe de Marinedagen zullen verlopen en wat hij gaat meemaken. “Ik heb mezelf opgegeven, omdat het mij erg leuk lijkt om deze dagen te werken. De politietaak spreekt mij ook erg aan. Ik heb van collega’s begrepen dat er tienduizenden mensen richting Den Helder komen. Ik ben erg benieuwd wat voor soort bezoekers het evenement trekt, met wat voor soort meldingen we te maken gaan krijgen en wat voor ons de uitdagingen zullen zijn.”

Benieuwd hoe de dag van wachtmeester Daan is verlopen? Bekijk de clip!

Wil je meer zien van de brigade Noord-Holland? Volg de collega's op Instagram: @marechaussee_noordholland

Tekst: Robert den Hartog | Video: John van Lent | Montage: Karel Polack