02

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 07

Bijzondere ‘Driedaagse’ in Nijmegen

Marechaussee op meerdere fronten actief bij wandelfestijn

De 104e editie van de Nijmeegse Vierdaagse was in meerdere opzichten uitzonderlijk. Vanwege corona konden de duizenden militairen uit binnen- en buitenland pas na 3 jaar weer aan de start verschijnen. En op het laatste moment moesten ze ook nog een dag extra geduld hebben, toen de extreme hitte de organisatie noopte de eerste loopdag te schrappen. Het loopplezier was er niet minder om. Vanuit de Koninklijke Marechaussee liepen er zowel in detachementsverband als individueel collega’s mee. Ook was de Marechaussee zoals vanouds betrokken bij de veiligheid van het evenement. KMarMagazine nam een kijkje.     

De Marechaussee, de brandweer en de geneeskundige dienst bereidden zich goed voor op de Vierdaagse. Voorafgaand aan het evenement draaiden ze gezamenlijk een calamiteitenoefening, met pittige scenario’s als een gecrashte heli en een beknelde personenwagen met gewonden.
Even sproeien. Op de afgelaste loopdag zorgde de spuitwagen van de brandweer voor enige verkoeling en stofafname op een bloedheet en droog Heumensoord. Op het kamp verbleven maar liefst zo’n 6.000 militairen uit 34 landen.
Collega’s van de brigades Veluwe en Oostgrens-Midden voerden de militaire politietaak uit op het tijdelijke kamp in de bossen van Nijmegen, in de binnenstad van Nijmegen (horeca-ondersteuning) en de militaire rustplaatsen.
Een gecancelde loopdag betekende voor de Marechaussee niet dat er niets te doen viel. Integendeel, er werd juist opgeschaald omdat er nu duizenden militairen op en rond het kamp zouden verblijven. De collega’s patrouilleerden onder meer extra over het kamp ter ondersteuning van de geneeskundige dienst, om mensen met hitteletsel bij te staan.
Adjudant Marco en tweede luitenant Hielke fungeerden als contactpersonen van en voor de KMar. Omdat er zoveel verschillende eenheden en nationaliteiten actief waren op en rond het kamp moest er het nodige worden afgestemd. Zo schoven zij geregeld aan bij een internationaal liaison-overleg om up-to-date te blijven en zelf zaken te delen. Hielke was zeer te spreken over de sfeer op het kamp. “Heel gemoedelijk, heel leuk.”
Omdat er enkele honderden Duitse militairen meelopen, is ook de Duitse militaire politie van de partij. De Duitse adjudant Thomas Enk (tweede van links) is er zelfs voor de 22e keer bij, 11 keer als loper en 11 keer als MP, wederom met veel plezier. “Het is net een reünie. Je ziet elk jaar veel bekenden.” Ook de samenwerking en gemixte patrouilles met de Nederlandse en Britse collega’s verlopen al jaren ‘very easy’.
Het KMar-detachement bestond uit 35 collega’s, vooral van het Landelijk Tactisch Commando (LTC). Op de eerste loopdag legde het detachement een krans tijdens de herdenking van de Canadezen bij de Canadian War Cemetery and Memorial te Groesbeek.
Het KMar-detachement verleende tijdens de tocht assistentie bij een reanimatie van een deelnemer. “Wij hebben de locatie afgeschermd tot de man in ambulance is afgevoerd”, vertelt wachtmeester Ancelle van de brigade Zuid-Holland. “De politie heeft ons bedankt voor de hulp. Later hoorden we gelukkig dat de man het had overleefd.”
Een frisje halen bij de KMar-post na afloop van de eerste loopdag. Oud-detachementscommandant majoor Wouter behoorde ditmaal tot de individuele lopers en kon de tocht deze keer dus in eigen tempo lopen. Hij werd op zijn laatste tocht als KMar-reservist vergezeld door zijn zoon Max. “We zijn lekker vroeg gestart en we hebben zonder kleerscheuren de eindstreep gehaald.”
Commandant Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Hans Leijtens bracht een bezoek aan de collega’s op Heumensoord op de laatste loopdag. Hij noemde het “een prestatie van formaat”, om ook bij 3 in plaats van 4 dagen, “een dergelijke afstand te lopen, in de warmte, en in de meeste gevallen ook met bepakking”. Daarnaast onderstreepte hij dat het schrappen van een loopdag, niet betekende dat de inzet van de KMar werd ingekort. “Ons werk blijft doorgaan. Een dag minder lopen betekent niet dat onze post hier op Heumensoord een dag minder open blijft. Ook al is het warm, we blijven ons inzetten voor de veiligheid van de Vierdaagse.”
Wachtmeester Ancelle kijkt terug op een geweldige ervaring. “Het was fantastisch. We werden echt gedragen door de mensen langs de kant. Kinderen gaven high fives en overal werd ons fruit, snoep en drinken aangeboden. Natuurlijk was 3 keer 40 kilometer ‘intens’, en was lopen met de warmte ‘best zwaar’, maar als je dit mag doen tijdens je werk is het vooral ‘heel vet’."
Het zit erop! Gladiolen, applaus en muziek van het Orkest Koninklijke Marechausseee bij de finish, op de welbekende Via Gladiola in hartje Nijmegen. Uiteindelijk hebben 30 van de 35 lopers van het KMar-detachement de finish gehaald. “Heel knap, want er waren veel nieuwe lopers bij”, vertelt detachementscommandant kapitein Jelle Wouters. “Bovendien was het een zware editie met een geschrapte dag, een dag van 30 graden en een dag met veel regen. Dus ik ben heel blij dat ze het zo goed hebben gedaan.”

Tekst: kapitein Henny de Boer | Foto’s: korporaal Wessel Zuijderduin, sergeant-majoors Hille Hillinga en Maartje Roos