Mali, Bamako

In ‘KMar wereldwijd’ laten we elke maand collega’s aan het woord die in het buitenland actief zijn voor de Koninklijke Marechaussee. Deze keer zijn dat eerste luitenant Laura en opperwachtmeester Brandaan vanuit Mali.

“Sinds november 2021 nemen wij (eerste luitenant Laura en opperwachtmeester Brandaan) als artikel 4-detachement deel aan de VN-missie MINUSMA in Mali. De Koninklijke Luchtmacht levert luchttransportcapaciteit aan de VN-missie met een Hercules C-130-vliegtuig en een detachement van ongeveer 85 militairen. De groep militairen bestaat vooral uit technisch personeel en Force Protection. Daarnaast zijn er ook nog crew-leden, staf en medisch personeel. De Nederlandse bijdrage aan de missie duurt in totaal 6 maanden. Na 3 maanden wordt er geroteerd en komt een nieuwe club ons aflossen.

Wij zijn gelegerd op Camp Bi-frost in Bamako. Het kamp ligt naast de landingsbaan van de grootste luchthaven van het land en wordt gerund door een negental Noorse militairen. De relatief Spartaanse omstandigheden waaronder we gelegerd zijn, worden door de Noren gecompenseerd met een uitstekende keuken. Driemaal per dag wordt er een veelvoud aan warme en koude gerechten gepresenteerd. Na de, niet-traditionele, Nieuwjaarsduik van begin dit jaar werd er zelfs snert geserveerd. Wat het eten betreft zitten we er dus luxe bij.

“Wij zijn gelegerd op Camp Bi-frost in de hoofdstad Bamako.”

Onze dagelijkse werkzaamheden bestaan uit het leveren van de militaire politiezorg aan alle in Mali aanwezige Nederlandse militairen. Dat betekent ook aan de Nederlandse Force Commander luitenant-generaal Kees Matthijsen van MINUSMA, zijn staf en bijbehorende collega’s van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) voor zijn persoonlijke bescherming. Verder lopen in het West-Afrikaanse land buiten onze eigen missie nog andere missies, zoals de European Union Training Mission (EUTM).

Tot nu toe kunnen we zeggen dat het rustig is en dat wij ons voornamelijk bezighouden met het onderhouden van contacten met lokale autoriteiten en Nederlandse militairen, onder wie collega adjudant Rudi van de brigade Zuid-Holland die als Individual Police Officer (IPO) bij de United Nations Police (UNPOL) werkt.   

Om de contacten te onderhouden begeven wij ons regelmatig buiten de poort en krijgen wij zodoende een goede indruk van Bamako en de lokale bevolking. In de hoofdstad krioelt het letterlijk van de mensen. Iedereen lijkt de hele dag onderweg. Het verkeer is een regelrechte chaos en niet te begrijpen voor 2 Nederlandse marechaussees. Gaandeweg zijn wij erachter gekomen dat er volop gebruik wordt gemaakt van ongeschreven regels, hoffelijkheid en begrip voor elkaar. Desalniettemin blijft het opletten geblazen en zal het nooit zo gereguleerd zijn als in Nederland.

Links: Ecole nationale de police. | Rechts: Brandaan schroeft de KMar-fietsen in elkaar.

Een ander kenmerk van Bamako is dat er geen fatsoenlijke afvalverwerking is. Dit resulteert in een enorme berg afval die door de gehele stad en ver daarbuiten is verspreid. Vrijwel overal ligt afval, met name plastic. Om van het afval af te komen, worden er dagelijks op willekeurige momenten hopen afval in brand gezet. Grote witte en zwarte rookwolken stijgen op boven de stad en worden door de wind verder verspreid.

De politieke situatie in het land is onrustig. Mali wordt sinds 2020 geleid door een militaire junta. Op het moment van schrijven zijn er extra spanningen omdat de omringende ECOWAS-landen (Economic Community of West African States) sancties hebben afgekondigd vanwege het opschorten van de verkiezingen in Mali. Deze zouden eigenlijk plaatsvinden in februari 2022. Er is echter een voorstel gedaan om dit tot eind 2025 uit te stellen. De zeer waarschijnlijke aanwezigheid van een privaat Russisch beveiligingsbedrijf in het land draagt ook niet bij aan de opbouw en stabiliteit van het land.

De missie heeft tot nu toe een onuitwisbare indruk op ons gemaakt. De verschillen tussen rijk en arm zijn enorm en overal waarneembaar. Mali is een land van uitersten. Deelnemen aan deze missie is een unieke ervaring die we iedereen kunnen aanraden. Daarbij hebben we uiteraard de hoop dat onze aanwezigheid op zijn minst een microscopische bijdrage heeft geleverd aan de stabiliteit en opbouw van Mali.”

Eerste luitenant Laura en opperwachtmeester Brandaan
KMar-detachement artikel 4