Nieuwe laarzen voor marechaussees
Nieuwsgierig stapt een marechaussee de pasbus in op de Koningin Máximakazerne bij Schiphol. “Ziet er goed uit”, knikt hij goedkeurend bij het zien van de nieuwe dienstlaarzen. “De pasvorm en het draagcomfort staan vanzelfsprekend op de eerste plaats, maar de beleving speelt ook een rol bij de keuze voor de nieuwe laarzen”, zegt reservist-podotherapeut kapitein Jenneke Blom-Schilder.
Kapitein Blom-Schilder is als reservist-podotherapeut toegevoegd aan de sectie Gezondheidszorg Koninklijke Marechaussee. Specialist op het gebied van de voet en alle klachten die daaruit voortkomen, kort gezegd. En dan heb je natuurlijk wat met het aanmeten van de nieuwe laarzen, in het bijzonder voor ‘jouw’ Koninklijke Marechaussee. Vooralsnog zijn het eskadron Hoog Risico Beveiliging (HRB), Gewapende Beveiliging Burgerluchtvaart (GBB), brigade Objectbeveiliging en de brigade Grensbewaking op Schiphol aan de beurt voor de nieuwe ‘kisten’.
‘Binnen onze doelgroep gaat niemand met 50 kilo bepakking de bergen in’
2 categorieën
Het inmeten gebeurt op zowel de Koningin Máximakazerne als op de Frederikkazerne in Den Haag in een speciale pasbus, waar de voet in 3D wordt opgemeten. Defensiebreed zijn 8 categorieën schoenen aangewezen, gebaseerd op geografie, klimaat en optreden. Elk krijgsmachtdeel heeft voor maximaal 2 categorieën kunnen kiezen. Voor de KMar zijn dat categorie 2 (Operator boot licht) en 3 (Operator KMar). “Dat is voor ons prima, want binnen onze doelgroep gaat niemand met 50 kilo bepakking de bergen in”, zegt Blom-Schilder.
‘Door het juiste schoeisel is uitval in opleiding gehalveerd’
Sokken
Elke militair die is ingemeten kan één paar bestellen uit elke categorie van de merken Meindl, Haix of Lowa. Deze keuze is individueel. “Maar we geven natuurlijk wel een advies op basis van de metingen en de functie. Heb je bijvoorbeeld een functie waarbij je veel zit of heb je een functie met veel lopen en staan, dat is van groot belang. Dat vraagt namelijk om een ander soort schoen. Laarzen hebben allemaal verschillende schoeneigenschappen. Wat voor mij telt: “Wat is goed voor de voet én passend bij de functie?”
Het pakket bestaat daarom niet alleen uit schoenen, maar ook uit onderhoudsmiddelen en sokken. “Sokken zijn heel belangrijk”, onderstreept ze. “Je kunt nog zulke goede laarzen leveren; zonder de juiste sokken krijg je alsnog problemen.” Zo zijn sommige laarzen van nature isolerend. Als je dan sokken met veel nylon of een verkeerde pasvorm hebt, is dat een recept voor klachten of blessures. “Pijn”, zo zegt Blom-Schilder, “is zeker voor de voet een héél duidelijk signaal. Het zou mooi zijn als binnen de KMar, en dat begint met de opleiding op het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee (OTCKMar), meer aandacht komt voor goed schoeisel. Welke laars je bij welke belasting draagt. Dat is niet ingewikkeld en voorkomt onnodige blessures. Binnen het OTCKMar is het uitvalpercentage gehalveerd door te sturen op juiste schoenen.”
‘Pijn is voor de voet een heel duidelijk signaal’
Evalueren
De eerste laarzen worden in februari verzonden. “Dat is eerder dan we hadden verwacht, we rekenden op maart”, vertelt de kapitein. Daarmee is het project echter zeker niet ten einde. “We zijn bezig met een evaluatietraject voor verbeterpunten en over een jaar kijken we naar de resultaten.” Het streven is dat iedere militair de juiste schoen heeft voor zijn of haar functie. Goed schoeisel ondersteunt de voet zonder dat het te veel energie van het lichaam vraagt.”
Het juiste afwikkelings- of kantelpunt van de schoen is hierin belangrijk, zo hebben verschillende studies haar geleerd. Het nieuwe schoenconcept zorgt zoveel mogelijk voor de juiste pasvorm van de schoen, bijvoorbeeld breedtemaat, wijdtemaat en hiel-wreefmaat. Blom-Schilder: “Maar er is meer onderzoek nodig naar de juiste schoeneigenschappen. Daarom zou ik het geweldig vinden om onderzoeken binnen de Koninklijke Marechaussee te starten voor inzicht in de belasting en belastbaarheid van de voeten. Dan ben je compleet.” Er zijn veel specialismen binnen Defensie, maar op het gebied van schoen- en voetstand gerelateerde klachten is het volgens haar helaas zeer minimaal. “Dat is dan ook de reden dat ik regelmatig door andere eenheden binnen Defensie voor advies word gevraagd. Het is een belangrijke sleutel voor het verminderen van uitval, zowel tijdens opleidingen als in de praktijk.”
STRONG
De artikelen die de Marechaussee aanschaft, zijn onderdeel van het defensiebrede project Soldier TRransformation ON Going’ (STRONG), dat tot doel heeft de komende jaren de uitrusting van de Nederlandse militair te moderniseren. De uitrustingsstukken zijn in samenwerking met de Defensie Materieel Organisatie, leveranciers en toekomstig gebruikers helemaal afgestemd op de wensen van de KMar.
De overige medewerkers van de KMar worden individueel bij het KPU-bedrijf ingemeten. Dat gebeurt op het moment dat zij hun laarzen regulier (via de Aangewezen Functionaris) ter ruiling aanbieden. Dat kan vanaf deze maand, januari 2022. Overigens geeft het KPU-bedrijf eerst de resterende voorraden huidige laarzen uit, dus het heeft geen zin in januari te gaan ruilen enkel om nieuwe laarzen te krijgen; de kans is groot dat er dan nog een paar van de huidige laarzen wordt uitgegeven. Daarnaast dient er pas geruild te worden wanneer laarzen de verkeerde maat hebben of versleten zijn.
Tweede luitenant Gijs Boon, teamleider team 6 brigade Grensbewaking Schiphol: “Het is heel goed dat de Marechaussee het op deze manier aanpakt: modern en professioneel, inclusief de begeleiding door een medewerker van de leverancier. Als teamleider zit ik in principe op kantoor, maar ik ga elke dienst langs mijn groepen. Het betekent dat ik gemakkelijk de 10.000 stappen per dag haal en dat vraagt dus om goed schoeisel. Voor mijn oude kisten had ik een medische verklaring omdat ik wat problemen heb met de voeten. Mij zijn de Lowa Zepher en de Haix geadviseerd en ik ben benieuwd hoe dat gaat uitpakken.”
Marechaussee-1 Dennis, operator Gewapende Beveiliging Burgerluchtvaart: “De laarzen die ik nu heb bevallen mij prima, hoor. Je merkt wel dat de nieuwe laarzen een stuk steviger zijn en meer steun geven. Dat is mooi meegenomen, aangezien ik door het sporten best zwaar ben voor mijn lengte. Eerlijk gezegd heb ik nooit zulke hoge eisen aan mijn schoenen gesteld, dus ik ben best verrast hoe belangrijk dat kan zijn. Misschien dat ik daar anders over ga denken als de nieuwe laarzen binnen zijn en ik er wat langer op loop.”