…van een QIT-basistraining
Bij een terroristische aanslag is het zaak om zo snel mogelijk te weten te komen of er nóg een aanslag kan volgen. Bij de aanslagen van 2015 in Parijs bleek namelijk een heel netwerk van terroristen tegelijkertijd actief te zijn om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. In 2016 bij een aanslag op een kerstmarkt in Berlijn ging het om een ‘lone wolf’. Maar hoe kom je daar achter bij een aanslag? Enkele jaren geleden is daarvoor het 4-koppige QIT ingesteld: Quick Identification Team.
Een QIT is een gemengd team van marechaussees en politieagenten dat bij een aanslag zo snel mogelijk naar de plaats incident gaat om dadersporen veilig te stellen. Bloed, speeksel, vingerafdrukken, een smartphone of een rijbewijs. Alles wordt razendsnel verzameld om te achterhalen of de dader mogelijk deel uitmaakt van een terroristisch netwerk waarvan andere leden op dat moment ook op pad zijn om terreur te zaaien.
Het QIT bestaat uit een Teamleider Explosieven Veiligheid (TEV), 2 forensisch rechercheurs en een digitale rechercheur. Onlangs trainden enkele teams deze werkwijze op een luchthaven, waarbij een aanslag met meerdere daders werd gesimuleerd. In het scenario van de oefening was een zelfmoordenaar de vertrekhal ingelopen, had met een machinegeweer om zich heen geschoten en had zichzelf vervolgens opgeblazen. Nadat de Dienst Speciale Interventies (fictief) had ingegrepen, was het aan het QIT om kansrijke dadersporen te verzamelen.
Kijk mee in de fotoreportage hoe het QIT te werk gaat!