Rukla, Litouwen

“Daar gingen we dan, een club van 4 man van de brigade Oostgrens-Noord in Coevorden. Onze taak was om in Litouwen 4 collega’s van de Koninklijke Marechaussee te leveren voor artikel 4 van de Politiewet in verband met de enhanced Forward Presence (eFP), een internationaal samengestelde battlegroup die opereert vanuit de plaats Rukla.

Litouwen maakt deel uit van de Europese Unie en is lid van de NAVO en dat is de reden dat wij hier als Nederlanders samen met andere NAVO-partners opereren. Verschillende landen trainen hier gezamenlijk om de Litouwse bevolking gerust te stellen en Rusland af te schrikken om tot agressieve acties over te gaan.

"We zijn hier voor law enforcement en we zijn altijd operationeel."

Na een opwerktraject van een paar maanden en het afrond van de opleiding, waren we er helemaal klaar voor! Rotatie 2021-2A enhanced Forward Presence (eFP). Onze taak is artikel 4 Politiewet. Dit houdt in dat wij hier zijn voor law enforcement en altijd operationeel zijn. Als Marechaussee werken wij ook samen met andere NAVO-bondgenoten. Duitsland, Noorwegen en Tsjechië hebben deze rotatie ook militaire politie geleverd. Samen met deze 3 landen vormen wij de militaire politie (MP) in Litouwen tijdens rotatie 10.

De samenwerking met de MP’s van de andere NAVO-partners verloopt heel goed. Zo is er elke week een overleg en ondersteunen we elkaar waar nodig. Het is tevens leerzaam om bij internationale partners mee te kijken om te zien wat hun werkzaamheden zijn. Onze taakstelling ziet er iets anders uit dan die van de overige MP’s. Wij doen bijvoorbeeld geen colonnebegeleidingen en geen taken in het veld met de landmacht, maar wij zorgen voor handhaving van artikel 4 van de Politiewet binnen de Nederlandse battlegroup.

De multinationale battlegroup traint op verschillende locaties in het land. Als KMar zijn wij hier ook aanwezig voor het geval er een incident plaatsvindt en er gehandeld moet worden.

‘De multinationale battlegroup traint op verschillende locaties in het land. Als KMar zijn wij hier ook aanwezig.’

Kamp Rukla Barracks is het kamp waar wij zitten. Ook is er een 2e kamp in de oostelijker gelegen plaats Pabrade. Hier spelen de grotere oefeningen waar alle deelnemende landen binnen de multinationale battlegroup aan meedoen. De oefening Iron Wolf is eind oktober afgerond. Deze ‘eindoefening’, traditioneel georganiseerd door de gelijknamige Litouwse brigade, is de grootste en belangrijkste oefening van iedere rotatie Nederlandse militairen.

Voor ons was deze oefening een hoogtepunt. We splitsten ons op in 2 koppels. Het ene koppel bleef in Rukla Barracks en het andere koppel ging naar Pabrade en zo wisselden we elkaar af in een periode van 2 weken. Het was voor ons een rustige periode, met hier en daar slechts paar incidenten. Ook hebben wij een mooi inkijkje gehad in de werkzaamheden van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte, van de eenheden 44 Pantserinfanterie en 414 Tankbataljon.  

‘Wij hebben een mooi inkijkje gehad in de werkzaamheden van de 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte.’

Na een periode van 14 weken zit het erop en komen de opvolgers ons aflossen, net voordat de kou begint. En kunnen we stiekem toch ook wel zeggen dat we erg zin hebben om weer lekker naar huis te gaan.”

Met vriendelijke groet,

Eerste luitenant Colinda
KMar-detachement artikel 4