09

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 09

KMarKort

Marechaussees verwijderen klimaatdemonstranten in Den Haag

De Technische Ondersteuningsgroep van de Koninklijke Marechaussee is 2 dagen ingezet bij de recente klimaatdemonstraties in Den Haag. De politie had een uitvraag gedaan voor technische eenheden van zowel de politie als de Marechaussee om vastgeketende betogers te verwijderen. “We waren met een grote groep, maar dat was wel nodig”, aldus adjudant Bas Wiffrie van de brigade Politie & Beveiliging. De betogers blokkeerden centrale kruisingen in de buurt van de nieuwe Tweede Kamer. 

De technische specialisten van de Marechaussee hadden hun handen vol aan het verwijderen van de klimaatdemonstranten. Die hadden zich namelijk op allerlei manieren vastgezet op het asfalt. “Als je iemand had bevrijd, popte die even later weer ergens anders op”, vertelt Wiffrie. De TOG had haar materiaalbus meegenomen met allerlei soorten gereedschap om de mensen los te maken. De demonstranten hadden zich onder meer vastgelijmd aan vaten, aan de weg en aan elkaar. Met cola en aceton zijn zij heel voorzichtig losgeweekt en losgetrokken.

Drilboor en slijptol

Ook de drilboor en de slijptol moesten eraan te pas komen. Betogers moesten namelijk losgeslepen en losgebikt worden uit zogeheten lock-ons: buizen met een bout in het midden waarin mensen een arm hadden gestoken en zich hadden vastgehaakt. Die buizen waren bijvoorbeeld in beton gegoten of aan een vrachtwagen of boot vastgemaakt. “Een aardig klusje’’, noemt Wiffrie het veilig verwijderen van de lock-ons.

Het slijpen is overigens niet zonder risico voor de demonstrant. Zo moet de hand van de betoger tijdens het slijpen worden gekoeld om brandwonden te voorkomen. Maar volgens Wiffrie is alles goed verlopen. “Die betogers zijn professionals, en wij ook. Ze werken over het algemeen prima mee.” Ook de samenwerking met de politie verliep soepel. Wiffrie spreekt over een mooie klus. “We konden al het geleerde weer eens in de praktijk brengen.”

Online uitzending op Wapendag Marechaussee

De commandant van de Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Hans Leijtens heeft dinsdag tijdens de jaarlijkse Wapendag teruggeblikt op afgelopen jaar tijdens een digitale live-uitzending, samen met enkele bijzondere gasten. Ook kwam tijdens de 207e verjaardag van de Marechaussee de toekomst van de grens aan bod en de noodzaak van een diverse organisatie met verschillende kwaliteiten. 

Extra aandacht was er voor 7 collega’s die een waarderingsspeld ontvingen uit handen van CKMar. Zij hielden de eer van het Wapen hoog door hun daden van moed, zelfopoffering, toewijding en/of bijzondere verrichtingen. Eerder deze maand mochten de 7 collega’s in het bijzijn van naaste familie hun onderscheiding in ontvangst nemen op Landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum, tevens de werkplek van de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht.

De spelden die zijn uitgereikt zijn de individuele waarderingsspeld in brons (2 keer) en de groepswaarderingsspeld in brons (5 keer). De marechaussees hebben die spelden onder meer gekregen voor reanimaties, het alarmeren van hulpdiensten en het neutraliseren van een incident op Schiphol.

Terugblik Wapendag en uitreiking
De online uitzending van de Wapendag is terug te zien op intranet (KMarTV). En meer weten over de waarderingsspelden? Kijk op intranet voor alle informatie en het opgeven van een collega.

Eerste ‘live’ baretuitreiking sinds coronaperiode

De marechaussees van lichting 21-06 hadden onlangs geluk. Zij mochten hun blauwe baret op de oude vertrouwde manier in ontvangst nemen: in aanwezigheid van ouders, partners, collega’s en medeleerlingen. Die mochten hen weer als vanouds ‘live’ onthalen op de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn. Daarna ontvingen de marechaussees op het centrale Square hun blauwe baret: een beloning voor alle inspanningen in hun groene periode.

Kinderboekenweek: Marechaussee in de klas

Tijdens de Kinderboekenweek met als thema ‘Worden wat je wil’, zijn heel wat basisscholen verrast met een bezoekje van de Koninklijke Marechaussee. Zo heeft een collega van de Gewapende Beveiliging Burgerluchtvaart (GBB) een presentatie gegeven over de werkkleding, hulpmiddelen en voertuigen van de eenheid. Tot grote blijdschap van de kinderen mochten ze allemaal even in de Amorok zitten. 

Team Marechaussee loopt Roparun voor goede doel

Een team van de Koninklijke Marechaussee heeft deze maand met succes meegedaan aan de fysiek zware Roparun 2021. Ondanks de coronamaatregelen en beperkte trainingsmogelijkheden haalde het KMar-team uiteindelijk een mooi geldbedrag op van € 7.000,- voor verschillende goede doelen, zoals ziekenhuizen en hospices.

Het team van de Marechaussee bestond uit 27 collega’s, waaronder lopers, fietsers en begeleiders. Collega’s uit heel het land deden mee. Normaal gesproken start de route in Parijs (Pa) en eindigt deze in Rotterdam (Ro). Door corona was dat dit jaar anders. Teams legden de run ditmaal af in Limburg en Noord-Brabant, waarbij de route startte en finishte in Landgraaf. Ook was de editie niet tijdens Pinksteren, maar vond deze wegens corona plaats in oktober.

Na het afleggen van 309 kilometer haalden de 390 deelnemende teams bij elkaar ruim 2 miljoen euro op. De editie van 2022 is zoals gebruikelijk weer tijdens het Pinksterweekend, van 4, 5 en 6 juni 2022.

Op alternatieve wijze herdenken, waarderen en erkennen

Ook dit jaar vond de Veteranendag KMar plaats in aangepaste vorm. De herdenking bij het Marechausseemonument op de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn was daarom op uitnodiging voor een beperkt aantal veteranen toegankelijk. Omdat de commandant van de Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Hans Leijtens (CKMar) veel waarde hecht aan herdenken, waarderen en erkennen van (oud)collega’s, konden andere (post)actieve veteranen de ceremonie volgen via een livestream.

Tijdens de plechtigheid werden de gevallenen van de Marechaussee, het Korps Politietroepen en het Korps Militaire Politie uit voormalig Nederlands-Indië herdacht. Na de herdenking gingen CKMar, plaatsvervangend CKMar generaal-majoor Marty Messerschmidt, de Wapenadjudant, een bedrijfsmaatschappelijk werker en een geestelijk verzorger informeel in gesprek met de genodigde veteranen.

Pieters aanvaardt presidentschap Military Police Chiefs Conference

Brigadegeneraal Jos Pieters heeft eind vorige maand namens de Commandant Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Hans Leijtens het presidentschap overgenomen van de Military Police Chiefs Conference (MPCC). Het MPCC is een jaarlijkse vergadering waarin de MP-commandanten van de NAVO-lidstaten bijeenkomen om van gedachten te wisselen en zich te laten bijpraten over militaire politietaken.

Naast deze conferentie komen de MP-vertegenwoordigers van de NAVO 3 keer per jaar bijeen om samen de NAVO-doctrine te schrijven, lessons learned uit te wisselen en elkaar op de hoogte te houden van ontwikkelingen. Dit gebeurt in het NAVO MP-Panel. Het voorzitterschap van het NAVO MP-Panel wisselt elke 2 jaar, tegelijk met het presidentschap. Nederland is de komende 2 jaar dus ook voorzitter van het panel.

Onder leiding van kolonel Frans van Veenendaal werkt een team samen om het voorzitterschap en bijbehorend secretariaat van het NAVO MP-Panel vorm te geven. Naast het secretariaat levert de Marechaussee een delegatie onder leiding van majoor Anne Judge-Heijboer van staf CKMar en collega’s van het OTC, die het Nederlandse standpunt inbrengt en toelicht. 

Dit jaar werd het MPCC gecombineerd met een werkbezoek aan de Duitse Feldjäger, van wie Nederland het voorzitterschap overneemt. Tijdens het werkbezoek werden de mogelijkheden tot nadere samenwerking verkend. Zo heeft de NAVO Nederland dit jaar verzocht om te bezien of het Nederlands-Duits legerkorps (1 GNC) kan worden uitgebreid met een MP-Headquarters Group. Deze Nederlandse-Duitse commandopost moet ten behoeve van het 1 GNC tenminste 5 (multinationale) MP-bataljons kunnen aansturen.

Het voorzitterschap past in de ingezette ontwikkeling van de Commander’s Intent om de militaire taken van de KMar meer vorm te geven.