03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 09

De 12 mooiste foto's...

…van een Nederlands-Duitse trainingsweek GPT

De brigade Brabant-Noord/Limburg-Noord maakt sinds kort deel uit van een nieuw internationaal Grensoverschrijdend Politieteam (GPT) met de Nederlandse politie, de Duitse Bundespolizei en de Duitse Landes-/Autobahnpolizei van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het gaat om een pilot die vorige maand officieel is begonnen. In 6 maanden tijd gaan de 4 partijen onderzoeken hoe zij van meerwaarde voor elkaar kunnen zijn in de betreffende grensregio. Om het nieuwe project een flitsende start te geven, hebben de partijen een week lang samen getraind in Vredepeel en Volkel.

De Marechaussee en de Bundespolizei werken al jaren nauw samen in Limburg, en daar komen nu ook de Nederlandse politie van Limburg-Noord en de Duitse politie bij. Ze werken in gemixte teams, maar in de praktijk zal een marechaussee vooral in de auto blijven stappen met een collega van de Bundespolizei om grensoverschrijdende criminaliteit aan te pakken, en de Nederlandse politie met de Duitse Landes-/Autobahnpolizei. Zij mogen aan beide zijden van de grens patrouilles rijden, gebruikmakend van elkaars bevoegdheden.

Elke partij blijft focussen op haar eigen targets. Maar deze doelen hebben raakvlakken, zoals bij ondermijning en mobiel banditisme. Door informatie te delen, toegang tot meerdere systemen te creëren en het inzetgebied uit te breiden, wordt de pakkans vergroot. Beide landen profiteren hiervan. Opperwachtmeester Patrick van het GPT in Venlo is enthousiast over de nauwere samenwerking. “Ik heb hier 10 jaar lang in geïnvesteerd. Het is fantastisch dat het begint te lopen.”   

Het doel van de gezamenlijke trainingsweek was elkaar leren kennen en elkaar weten te vinden. Het team deed aan teambuilding, kreeg theorie over elkaars bevoegdheden, oefende scenario’s en kreeg IBT-instructie. Meer weten? Kijk mee in de fotoserie!

Teambuilding op de hindernisbaan. IBT-instructeur wachtmeester-1 Husnu doet voor hoe je de evenwichtsbalk neemt. Voor sommigen is het lang geleden, voor anderen zelfs de allereerste keer.

“Eins zwei drei!” Gelijktijdig de balk omhoog hijsen. Na de eerste aarzelingen gaan de deelnemers er vol voor.

Samen afzien schept een band. Bij een onderlinge wedstrijd komt Bram (KMar) als 1e over de finish. Hij wordt sportief gefeliciteerd door zijn Duitse collega Simon, die als 2e eindigt.

Gezamenlijke schietlessen vormen ook onderdeel van het weekprogramma.

IBT-instructeur Husnu bespreekt met zijn Duitse evenknie de verschillen in techniek en tactiek met betrekking tot het gebruik van het vuurwapen.

Schieten met elkaars wapen. Wachtmeester Bradley schiet met een Heckler & Koch-pistool van de Duitsers, en zijn Duitse collega Simon oefent met de Glock.

Gezamenlijk optreden in de praktijk: Bram (KMar) en Yunus (Bundespolizei) oefenen hier als koppel de procedure waarbij je een vuurwapengevaarlijke verdachte uit het voertuig praat.

Een stap verder: de verdachte snel overmeesteren. Ook in gezamenlijkheid. De KMar en de politie Limburg-Noord handelen in Duitsland onder autoriteit van de overheidsdienst van hun Duitse collega, en vice versa.

Hoewel de deelnemers tijdens de trainingsweek in uniform en striping-voertuigen oefenen, rijden zij in de praktijk grotendeels in burgervoertuigen en dragen zij civiele kleding.

De theorie mag niet ontbreken. De cursisten gebruiken ter ondersteuning de readers over het verdrag van Enschede en de Schengen uitvoeringsovereenkomst, zowel in het Duits als in het Nederlands.

Casuïstiek met elkaar bespreken. Wat mag wel en wat mag niet op elkaars grondgebied?

Say cheese! Coördinator GPT adjudant Ralf van de brigade Brabant-Noord/Limburg-Noord (bovenste rij, 2e van rechts) kijkt terug op een geslaagde week. Kort na deze week werd het eerste succes al geboekt: een internationaal gesignaleerd persoon kon worden aangehouden dankzij samenwerking van alle 4 partijen. Een mooie start.

Tekst: kapitein Henny de Boer | Foto’s: sergeant Cristian Schrik