06

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 09

Een dagje KMarren met...

Opperwachtmeester Loes en Jumper, K9 Koninklijke Marechaussee

Het advies om je werk niet mee naar huis te nemen, is niet aan haar besteed. Opperwachtmeester Loes is namelijk speurhondengeleider en tevens teamleider Explosieven en Veiligheid (TEV) bij de afdeling K9 van de brigade Operationele Service & Support. Ze vormt sinds 2 jaar een combinatie met de 4-jarige Mechelse herder Jumper, die speciaal is opgeleid is om explosieven, wapens en munitie te detecteren. Iedere werkdag gaat Loes samen met haar maatje op pad en als een dienst is afgelopen neemt ze haar trouwe viervoeter maar wat graag mee naar huis.

Ondanks dat het grootste deel van het werk op Schiphol plaatsvindt, zijn Loes en Jumper landelijk inzetbaar. "Tijdens een dienst reageren we op meldingen waarbij explosieven, vuurwapens of munitie betrokken kunnen zijn. Dat kan ook op de andere luchthavens of locaties zijn waar de KMar taken uitvoert", legt Loes uit. "Het meeste werk verrichten we op Schiphol, denk daarbij aan meldingen van onbeheerde bagage, maar we gaan ook naar verdachte situaties die zich elders voordoen op de luchthaven, zoals in de bagagekelder of bij de security.” In haar rol als TEV'er maakt Loes eerst een analyse van de situatie en kan ze besluiten om de neus van Jumper in te zetten.

Het reageren op adhoc (spoed)meldingen is slechts een facet van het werk van Jumper en Loes. Het duo kan ook worden ingezet om ondersteuning te verlenen aan de politie, bij bijvoorbeeld huiszoekingen, de Recherche van de KMar bij onderzoeken en ook voor preventieve zoekingen. “Voorafgaand aan rechtszaken in het Justitieel Complex Schiphol doorzoeken wij op verzoek de zittingszaal. Ook bij evenementen waarbij bijvoorbeeld het Koningshuis aanwezig is, zoals Prinsjesdag en Veteranendag, kunnen wij worden gevraagd om te ondersteunen en zoeken we samen locaties, gebouwen en ruimtes af. Zo zorgen we ervoor dat het daar veilig genoeg is voor de aanwezigen.”

Voor Jumper is het zoeken een spelletje. "En dat spelletje is zijn leven", vertelt Loes. "Hij heeft een hoge werkdrift en zal er alles aan doen om zijn beloning te vinden, een eenvoudig speeltje. Dat is hem van jongs af aan aangeleerd en tijdens een speciale opleiding verder geperfectioneerd." En laat Jumper dat speeltje nou altijd vinden als hij een van de basis- of samengestelde geuren van explosieven ruikt en daar netjes en vooral voorzichtig een melding bij maakt. Dan 'tovert' Loes zijn prijs te voorschijn en is Jumper dolgelukkig. "Hij moest eens weten waarnaar hij echt op zoek was... ik denk dat hij dan meteen zou wegrennen", voegt ze er lachend aan toe.

Loes werkt momenteel 18 jaar bij de Koninklijke Marechaussee. 2 jaar geleden solliciteerde ze met succes bij K9. “Ik kreeg Jumper toen hij 2 jaar was. Samen zijn we het opleidingstraject ingegaan, want zoeken naar explosieven, vuurwapens en munitie is een vak apart. Tijdens de opleiding leer je onder andere hoe je je hond moet lezen en hoe je als team moet functioneren.” Haar werk als hondengeleider vindt Loes de leukste baan die er is. “Iedere dag ga ik op pad met mijn maatje. We vormen een hecht team en moeten elkaar blindelings kunnen vertrouwen. Samen kunnen we het verschil maken en zorgen we ervoor dat we Nederland een stukje veiliger maken.”

Meedoen aan ‘Een dagje KMarren met…’?

Wil je ook een keer je werk laten zien in ‘Een dagje KMarren met…’? Neem dan contact op via kmarmagazine@mindef.nl

Tekst: Robert den Hartog | Video: Jeroen Los | Montage: Karel Polack