Nieuwsflits van de maand

We beginnen deze rubriek met de nieuwsflits van de maand. Een foto met het werk van de Koninklijke Marechaussee gemaakt bij een nieuwsmoment. Dit kan een foto zijn van een defensiefotograaf maar ook van een externe fotograaf.

Deze keer: Man opgepakt voor handel in verdovende middelen

De Koninklijke Marechaussee, afdeling Militaire Politiezorg (MPZ), heeft in samenwerking met het Korps Politie Curaçao (KPC), een 33-jarige man aangehouden voor handel in en bezit van verdovende middelen. De verdachte zou voornamelijk handelen op en rond de uitgaansgelegenheden van Curaçao. In de woning van verdachte is een doorzoeking verricht. Daarbij zijn meerdere goederen en verdovende middelen in beslag genomen.

Bron en foto: Koninklijke Marechaussee

Marechaussee arresteert vrouw die valse coronatestbewijzen verstrekte

De Koninklijke Marechaussee heeft op Bonaire een vrouw aangehouden omdat zij tientallen valse coronatests zou hebben verstrekt aan mensen die zich op het virus lieten testen, voordat ze naar de Verenigde Staten reisden. Mensen die zich op het vliegveld lieten testen en daarvoor betaalden, kregen daarna een document dat niet klopte. Navraag wees uit dat de instantie die op de documenten stond deze personen nooit had getest en ook geen testresultaten voor ze had afgegeven.

Belg met nepwapens aangehouden in internationale trein

Met getrokken pistolen heeft de Marechaussee een man aangehouden, die vuurwapens bij zich leek te hebben. Dat gebeurde in de internationale trein tussen Luik en Maastricht. Eenmaal overmeesterd bleek de 28-jarige Belg 2 zogeheten bb-guns bij zich te hebben. Dat zijn namaakwapens die amper van echt te onderscheiden zijn, en waarmee plastic kogeltjes kunnen worden afgevuurd. Dit speelgoed is in Nederland verboden. In België zijn zulke nepwapens wel toegestaan.

2 mannen in Venlo opgepakt voor mensensmokkel

In Venlo zijn 2 mannen uit Duitsland opgepakt voor mensensmokkel. De personen konden worden aangehouden bij een controle van de Koninklijke Marechaussee. De verdachten vervoerden in hun auto 5 vreemdelingen, die geen documenten konden overleggen. Over de afkomst van de passagiers is nog niets bekend.

Man probeert met ID-documenten van ander baan op Schiphol te bemachtigen

De Koninklijke Marechaussee heeft op Schiphol een 33-jarige man uit Amsterdam aangehouden voor identiteitsfraude. De man probeerde met ID-documenten van een ander een baan op de luchthaven te bemachtigen. De documentdeskundige van de Marechaussee op Schiphol constateerde de ID-fraude en laat de recherche verder onderzoek doen.

Marechaussee overmeestert man met schaar op Schiphol

De Koninklijke Marechaussee op Schiphol heeft een man aangehouden die met een schaar in de hand over de balie was geklommen van een geldwisselkantoor. De gealarmeerde Marechaussee was snel ter plaatse en kon de man snel overmeesteren. Achter de balie waren medewerkers aan het werk. Er zijn geen gewonden gevallen, maar het personeel was wel enorm geschrokken. De beweegredenen van de man zijn nog niet bekend.

Door Nederland gezochte misdadiger deed gruwelijke dingen in kamp Libië

De door Nederland gezochte mensensmokkelaar Kidane Zekarias Habtemariam (37) heeft migranten die Eritrea en Libië probeerden te ontvluchten, op gruwelijke wijze mishandeld. Dat vertelde een van zijn vele slachtoffers bij ‘Opsporing Verzocht’. Habtemariam is door Justitie op de Nationale Opsporingslijst geplaatst. Hij   wordt gezocht voor onder meer grootschalige mensenhandel van mensen uit Eritrea naar Europa en Nederland, en voor witwassen. De man is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vanwege mensensmokkel, maar hij wist eerder dit jaar tijdens de rechtszaak tegen hem in Ethiopië te ontsnappen. De Marechaussee is op zoek naar tips en informatie die kunnen leiden tot aanhouding van Kidane, zodat hij hier vervolgd kan worden voor de criminele activiteiten waarbij duizenden slachtoffers onder mensonterende omstandigheden werden gesmokkeld en uitgebuit.

6 vreemdelingen opgepakt in bossen bij Hoogerheide

Leden van de Marechaussee en agenten van de politie in Roosendaal hebben in de bossen bij Hoogerheide 6 vreemdelingen opgepakt. Het zestal was even daarvoor ontsnapt uit een busje. Een van hen mishandelde de chauffeur. De vreemdelingen, 6 jongemannen uit Algerije, waren in het Zeeuwse Sas van Gent opgedoken. Volgens een woordvoerder van de Marechaussee wilden ze waarschijnlijk illegaal de oversteek naar Engeland maken.

100 kilo coke onderschept op Schiphol

Het CargoHarc-team van Schiphol heeft deze maand een partij cocaïne uit Mexico onderschept. De drugs hadden een straatwaarde van 5 miljoen euro. De drugs waren met een vrachtvlucht vanuit Mexico-Stad naar Schiphol gesmokkeld. Daar werden ze op 10 oktober onderschept door de Douane. Een team van Marechaussee, FIOD en Douane doet verder onderzoek naar de zaak.

Marechaussee houdt 3 mannen aan met duizenden euro's op zak

De Koninklijke Marechaussee heeft op Eindhoven Airport 3 mannen aangehouden. Dat is de uitkomst van een controle tegen witwassen. De mannen hadden duizenden euro’s bij zich, zo meldt een woordvoerder. Voor de grote sommen geld had het gezelschap geen goede verklaring, waarop de mannen werden ingerekend. De aanhoudingen waren onderdeel van een actie tegen witwassen. De Marechaussee werkt hiervoor onder meer samen met de Douane, FIOD en een taskforce tegen ondermijning.