Camp Sonic, Jordanië

“Wij, opperwachtmeester Ruben en wachtmeester-1 Martijn, zijn onderdeel van rotatie 2 Air Task Force Middle East (ATF ME). Wij vormen een detachement samen met een peloton van de luchtmobiele brigade van de Koninklijke Landmacht. Normaal gaat er geen Marechaussee mee voor de militaire politietaak als er slechts één peloton wordt uitgezonden. In verband met corona hebben ze echter besloten om ons toch aan dit detachement toe te voegen. In spoedgevallen kunnen we namelijk niet per direct vertrekken vanuit Nederland; we moeten van te voren in quarantaine.

Wij hebben voor vertrek naar Jordanië 2 weken in quarantaine gezeten. Dit was een bijzondere ervaring, omdat wij de missie ATF ME samen met de Belgische luchtmacht draaien. Dus onze quarantaine was niet op een kazerne, maar in een hotel in België. In dit hotel zijn wij opgedeeld in clusters en mochten wij geen contact met elkaar hebben.

De patch van de missie.

In het uitzendgebied zitten wij op Camp Sonic, op de militaire luchthaven Al Azraq Airbase ten oosten van de hoofdstad Amman. Wij zitten hier samen met de Belgische luchtmacht, een gedeelte Force Protection van de Duitsers en een klein detachement Feldjäger (Duitse militaire politie). Onze jongens van luchtmobiel verzorgen samen met de Duitsers de Force Protection van de Belgische straaljagers en het Belgische personeel.

Qua werkzaamheden hebben wij het vrij rustig. Er zit hier ook maar een kleine club Nederlanders. Wel kunnen wij gevraagd worden om een onderzoek in te stellen naar onze collega’s van de Belgische luchtmacht, door middel van een steunverzoek van de Belgische federale politie. Gelukkig is dit nog niet nodig geweest.

Omdat wij het qua militaire politiewerkzaamheden zo rustig hebben, ondernemen wij zelf een hoop dingen. Zo is de omgeving van de ontspanningsruimte verbeterd, is er een vuurkorf gemaakt van een naverbrander van een F-16, en hebben wij het bitterballenfestival (sport en spel) georganiseerd. Ook is er een onderlinge competitie gestart met luchtmobiel: wie kan het meeste gewicht wegdrukken? Vooralsnog staat de Marechaussee bovenaan de lijst.

Ook geven wij voorlichting aan collega’s die interesse hebben in de KMar over onze werkzaamheden en de mogelijkheden bij de Marechaussee.

Verder is er nog een Amerikaans gedeelte op het kamp, en uiteraard zit hier een Starbucks aan gekoppeld. Op de warme dagen zijn wij daar ook weleens te vinden.

De Duitsers hebben het voor het zeggen op Camp Sonic, waardoor zij intern de regels bepalen. Er mogen dan ook onder geen beding foto’s van het kamp worden gemaakt en gedeeld.”

Groeten uit Jordanië,

Opperwachtmeester Ruben en wachtmeester-1 Martijn
Detachement KMar Artikel 4 Detco/HOvJ 

De Nederlandse krijgsmacht helpt België bij de inzet van F-16’s tegen ISIS in Irak en Syrië. De Belgische straaljagers worden sinds oktober 2020 vanuit Jordanië ingezet in Irak en Noordoost-Syrië. De Nederlandse bijdrage bestaat uit zo’n 35 militairen voor ongeveer een jaar. Zij beveiligen de eenheid van de Belgische F-16’s op de basis in Jordanië. Zij beveiligen de binnenring van de vliegbasis. De buitengrens wordt bewaakt door Amerikaanse en Jordaanse militairen, eveneens lid van de anti-ISIS-coalitie.