07

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 03

De agenda van de commandant

Wat houdt de commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Hans Leijtens, allemaal bezig? Een keer per maand kijkt KMarMagazine met hem mee. Deze maand: het meedraaien met een operationele dienst van de politiedienst van de brigade Politie en Beveiliging op Schiphol.

Luitenant-generaal Hans Leijtens:

“In de vorige editie van ‘De agenda van de commandant’ vertelde ik u dat ik - als de gelegenheid zich tijdens een werkbezoek aan brigade of eenheid voordoet - graag samen met collega’s een operationele dienst wilde meedraaien. Ik heb meteen de daad bij het woord gevoegd. Onlangs sloot ik tijdens een late dienst op Schiphol aan bij 2 operationele collega’s van de politiedienst van de brigade Politie en Beveiliging. Op die manier wilde ik ervaren hoe zij invulling geven aan hun werk en wat zij dagelijks meemaken. Zaken die tot de kern van het werk horen, maar die ik normaal gesproken niet zie.

Tijdens de operationele dienst bezocht CKMar ook de collega’s van de Gewapende Beveiliging Burgerluchtvaart.

Ik was erg benieuwd hoe er op mijn aanwezigheid tijdens de dienst zou worden gereageerd. Wat mij meteen opviel is dat ik - toen ik bij de briefing aansloot - eigenlijk meteen niet meer werd gezien als ‘die meneer in het nette pak’, maar echt als een collega. Ik proefde de sfeer, at met de collega’s en beleefde hun humor. Drempels vielen weg. Dat resulteerde erin dat we tijdens de dienst niet alleen praatten over het werk en wat er beter kan of mis gaat. De gesprekken die ik terloops voerde met mijn koppel en met collega’s van andere afdelingen, waren ook van persoonlijke aard. Sommige verhalen die ze vertelden, waren best indringend.

Hoewel de coronamaatregelen al bijna een jaar ons leven beheersen en ook gevolgen hebben voor het werk, is er op Schiphol nog steeds voldoende te doen. Tijdens mijn dienst hadden we een aantal meldingen, voerden we controles uit, wonnen we informatie in en hadden we oog voor ondermijning. Schiphol blijft wat dat betreft een dynamische werkplek waar collega’s veel ervaring kunnen opdoen. Het is ook goed om te zien dat veel marechaussees doorstromen naar wachtmeester, maar ook dat hun kennis en ervaring wordt bewaard en doorgegeven. Al met al was het een nuttig bezoek, waar er wat mij betreft nog veel van mogen volgen.”

Wachtmeester-1 Laurens Klijn, brigade Politie en Beveiliging Schiphol

“Kort samengevat is de politiedienst van de brigade Politie en Beveiliging op de luchthaven verantwoordelijk voor al het politiewerk, en dan in de breedste zin van het woord. Het werk is heel divers en varieert van het houden van verkeers- en alcoholcontroles tot aan het reageren op meldingen. Winkeldieven, mensen die strafbare goederen of valse documenten bij zich hebben of iemand die onwel is geworden, alles komt voorbij. Ik doe dit werk sinds 2018 en vind die afwisseling erg leuk. Als je dan hoort dat CKMar een dienst wil meedraaien, is dat een mooie kans om je enthousiasme met de commandant te delen en hem een inkijkje te geven in je werk.

CKMar was geïnteresseerd naar de ervaringen met de ‘Hit no hit-app’. Vanwege de harde wind werd er buiten geen baret gedragen.

Ik vind het uiteraard een goede zaak dat CKMar interesse toont in ons werk. En dan niet door alleen even snel een bakje koffie drinken, maar door echt mee de 'straat' op te gaan en ons werk te ervaren. Hij stelde zich tijdens zijn bezoek voor ons open en dat doe je dan zelf automatisch ook. We hebben over van alles gesproken, van privékwesties tot en met werkgerelateerde zaken. Zo was hij benieuwd naar onze ervaringen met de ‘Hit no hit-app’ en geïnteresseerd in hoe dat systeem ons tijdens het werk ondersteunt. We vertelden dat we erg blij zijn met de app en hebben de toegevoegde waarde van het systeem in de praktijk aan hem kunnen laten zien.

Op de luchthaven is het momenteel een stuk rustiger. We hebben daardoor meer tijd om controles uit te voeren. En daaruit vloeit nog steeds voldoende werk voort. Zo stuitte ik onlangs nog op een bestuurder van een auto met een vals rijbewijs. CKMar heeft ook tijdens onze dienst gezien dat er ondanks corona nog steeds genoeg gebeurt op de luchthaven en dat we ons echt niet vervelen. Hij heeft overigens ook ondervonden dat het werk zich op ieder moment kan aandienen. Zo wilden we net gaan avondeten, toen er melding binnenkwam van de Douane dat er een wapen was aangetroffen. Daar zijn we toen eerst naar toegegaan en hebben de zaak in zijn bijzijn afgehandeld.”

Tekst: Robert den Hartog