06

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 03

Een dagje KMarren met…

Wachtmeester-1 Deniz, groepscommandant Gewapende Beveiliging Burgerluchtvaart

Over wat exact de taak is van de Gewapende Beveiliging Burgerluchtvaart van de Koninklijke Marechaussee kan geen misverstand bestaan. De naam van de eenheid laat immers weinig te raden over. Wachtmeester-1 Deniz is groepscommandant bij de GBB op Schiphol. Gekleed in het donkerblauw en onder andere uitgerust met een kogel-, steek- en scherfwerend vest, Glock en HK416 maakt hij samen met zijn collega’s deel uit van de snelle reactie eenheid, die bij hoge dreiging de frontlinie op de luchthaven vormt.

De GBB valt organisatorisch onder de brigade Politie en Beveiliging Schiphol en is verantwoordelijk voor de veiligheid op en rondom de luchthaven. “Onze eenheid is speciaal getraind en uitgerust om op te treden in het hogere geweldsspectrum”, legt Deniz uit. “Wij surveilleren te voet of met een voertuig op land- en airside, de platforms en bij de incheckbalies en de gates van risicovluchten. Als zich ergens een verdachte situatie voordoet, waarbij bijvoorbeeld mensen met een wapen of bom dreigen of als er een aanslag plaatsvindt, gaan wij ter plaatse.”

Behalve met zijn pistool en geweer is Deniz als groepscommandant ook uitgerust met een portofoon. Daarmee staat hij rechtstreeks in contact met de meldkamer en is hij contactpersoon voor de andere KMar-afdelingen op Schiphol en de Officier van Dienst. Ook is het zijn taak als groepscommandant om leiding te geven aan marechausseebeveiligers uit zijn team. “Ik vind het erg leuk om mijn collega’s aan te sturen en te coachen tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden”, legt Deniz uit. “Ik probeer ze zoveel mogelijk zaken bij te brengen, stuur bij waar nodig en houd ze scherp.”

Deniz startte 12 jaar geleden bij de KMar. Hij werkte al eerder bij de GBB. Hij vertrok om zijn horizon te verbreden, volgde de Wachtmeesteropleiding en bekleedde een functie bij het eskadron Hoog Risico Beveiliging. “Toen reed ik iedere dag langs Schiphol, dat vond ik wel jammer. Ik vind het erg leuk dat ik nu weer op het oude nest ben teruggekeerd. Schiphol is een mooie werkplek in een internationale en dynamische omgeving. Iedere dag is anders, er kan altijd wat gebeuren. Daarop moet je voorbereid zijn. Als er tijdens een dienst niks gebeurt, hebben wij ons werk goed gedaan. Ik haal daar mijn voldoening uit.”

Meedoen aan ‘Een dagje KMarren met…’?

Wil je ook een keer je werk laten zien in ‘Een dagje KMarren met…’? Neem dan contact op via kmarmagazine@mindef.nl

Tekst: Robert den Hartog | Video: sergeant-majoor Malcolm Duregger | Montage: Karel Polack