Nieuwsflits van de maand

We beginnen deze rubriek met de nieuwsflits van de maand. Een foto met het werk van de Koninklijke Marechaussee gemaakt bij een nieuwsmoment. Dit kan een foto zijn van een defensiefotograaf maar ook van een externe fotograaf.

Deze keer: Plaats delict onderzoek na steekpartij Eindhoven

Medewerkers van de Forensische Opsporing van de KMar doen onderzoek op een plaats delict bij Eindhoven Airport. Eerder die dag werd voor de deur van de luchthaven een taxichauffeur neergestoken bij een taxistandplaats. Na een korte achtervolging werd een Poolse man aangehouden als verdachte. 

Bron en foto: Koninklijke Marechaussee

Tweetal gepakt met crystal meth en cocaïne

De Marechaussee heeft bij een controle in Venlo een partij crystal meth en cocaïne aangetroffen in een auto. Een 28-jarige Italiaan en een 32-jarige Dominicaan werden gecontroleerd waarbij de partij harddrugs werd aangetroffen. Het ging om 5 kilo crystal meth in een boodschappentas. Verder onderzoek leverde ook nog 1 kilo cocaïne op. 

Noren aangehouden na overlast aan boord vliegtuig

De Koninklijke Marechaussee heeft op luchthaven Schiphol 2 mannelijke inwoners van Noorwegen aangehouden. Dit nadat zij zich hadden misdragen in een vliegtuig. De mannen maakten deel uit van een grotere groep die door de crew was aangesproken op hun gedrag. Ze hielden zich volgens de crew onder andere niet aan de coronamaatregelen. Dit leidde tot de aanhouding van de 2 mannen, die bij aankomst op Schiphol zijn overgedragen aan de Marechaussee voor verder onderzoek.

Aanhouding in onderzoek naar verdovende middelen

Op Bonaire heeft de Koninklijke Marechaussee in samenwerking met het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) en de Douane Caribisch Nederland (Douane CN) 2 huiszoekingen uitgevoerd. Hierbij is één verdachte aangehouden in verband met een onderzoek naar de handel in verdovende middelen. De 2 huiszoekingen werden gelijktijdig uitgevoerd door 2 teams. Hierbij zijn onder andere geld en verdovende middelen gevonden, die in beslag zijn genomen door de KMar. De Marechaussee had voldoende indicatie dat de verdachte, een 45-jarige Bonairiaan, op één van de betreffende adressen verbleef.

Militair (27) verdacht van bewusteloos schoppen collega

De recherche van de Koninklijke Marechaussee heeft een 27-jarige militair aangehouden na een geweldsincident op de marinebasis in Den Helder. De man zou een andere militair tegen zijn hoofd hebben geschopt. Het slachtoffer zou door de trap tijdelijk buiten bewustzijn zijn geweest en niet meer hebben kunnen ademhalen. Een derde militair reanimeerde het slachtoffer, dat daardoor weer bijkwam. Hij werd later verder verzorgd door medisch personeel.

Marechaussee vindt € 31.000,- in auto op Schiphol

De Koninklijke Marechaussee heeft € 31.000,- aan bankbiljetten gevonden in een auto op Schiphol. De vondst werd gedaan bij een controle. De eigenaar van de auto, een 33-jarige man uit Den Haag, is aangehouden op verdenking van witwassen. Een aannemelijke verklaring voor het rondrijden met zo’n som aan bankbiljetten, had de Hagenaar niet. Ook wilde hij niet kwijt hoe hij aan het geld was gekomen en wat hij van plan was om ermee te doen. Het geld en de auto zijn in beslag genomen.

Marechaussee vindt minderjarige vreemdelingen in vrachtwagen

4 vreemdelingen zijn uit een vrachtwagentrailer gehaald bij de haven van Vlissingen-Oost. De 4 mannen zijn van Eritrese afkomst. 2 van hen zijn minderjarig. De Marechaussee kwam de verstekelingen op het spoor na een tip van de politie. Eerder die dag haalde de Marechaussee in Europoort ook al 4 mannen uit een vrachtwagen. De mannen, van Albanese afkomst, zaten verstopt tussen een lading hondenvoer. Hun trailer stond op het punt om naar het Verenigd Koninkrijk te worden vervoerd.

Marechaussee betrapt mensensmokkelaar in internationale trein

Een 28-jarige man uit Düsseldorf is in Arnhem aangehouden op verdenking van mensensmokkel. De man zou 2 ongedocumenteerde mannen uit Syrië hebben begeleid tijdens hun reis. Het drietal reisde met de internationale trein ICE vanuit Frankfurt naar Amsterdam. De Marechaussee voert steekproefsgewijs paspoortcontroles uit op het grensverkeer. De verdachte viel door de mand toen hij zich actief ging bemoeien met de controle van de 2 Syrische mannen, die geen geldige reispapieren bij zich hadden.

Invallen bij onderzoek drugshandel via bloemensector

In 3 woningen en 2 bedrijfspanden in Aalsmeer, Leiden, Amstelveen en Rotterdam zijn invallen gedaan in een lopend onderzoek naar de smokkel van drugs via Schiphol. Het speciale team tegen ondermijnende criminaliteit nam onder meer computers en administratie in beslag. Er is nog niemand aangehouden. Het onderzoek richt zich op de smokkel van verdovende middelen uit Zuid-Amerika via de bloemenhandel en op witwassen van crimineel geld. Het onderzoek startte nadat het team informatie had gekregen dat er mogelijk verdovende middelen naar Schiphol zouden worden gesmokkeld vanuit Zuid-Amerika. Die zouden vervolgens via diverse bedrijven verder worden gedistribueerd.

Marechaussee vindt 13 vreemdelingen op trein en in havens

De Marechaussee heeft 13 vreemdelingen onderschept op de internationale trein bij Breda en in de havens van Hoek van Holland en Europoort. Marechaussees troffen in de trein bij Breda 4 mannen aan die geen geldige reisdocumenten bij zich hadden. Het ging om een Irakees, Marokkaan, Algerijn en een Libiër. De 4 zijn meegenomen naar de brigade van de Marechaussee in Hoogerheide voor verder onderzoek. Op het haventerrein bij Europoort werden een Algerijn en Marokkaan aangetroffen in een trailer. Ze hadden het zeil van de trailer opengesneden en zich verschanst tussen de lading om zo ongemerkt naar Engeland te reizen. Even later werden bij de uitreiscontrole in Hoek van Holland in een vrachtwagen een Iraanse en Marokkaanse man aangetroffen, die via het dak naar binnen waren gekropen. Daarna werden in Hoek van Holland nog 2 mannen uit Algerije aangetroffen, die zich onder een vrachtwagen op de assen hadden verstopt. Ook sloeg de speurhond van een vervoerder in Europoort aan bij een trailer, waarin 3 mannen verstopt zaten. Hun identiteit moet nog worden vastgesteld.

Marechaussee pakt Roemenen op

De Koninklijke Marechaussee in Zevenaar heeft 2 Roemenen opgepakt. Een van hen wordt verdacht van witwassen. De andere Roemeen heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan mensenhandel. Beiden zijn 32 jaar. De eerste bestuurder die langs de A12 bij Babberich werd opgepakt, had in zijn auto € 14.000,- aan contant geld. De man had geen verklaring waarom er zoveel geld in zijn auto lag. Ter hoogte van Zevenaar controleerden marechaussees later die avond een andere auto met daarin eveneens een Roemeen. Hij was in het gezelschap van 2 vrouwen. Tijdens de controle rees bij de marechaussees het vermoeden dat de bestuurder schuldig zou kunnen zijn aan mensenhandel. Verklaringen van de 23-jarige vrouwen leidden tot de arrestatie van de Roemeen. De vrouwen zijn opgevangen.

Man en vrouw aangehouden op verdenking van mensensmokkel

Een 31-jarige vrouw uit Roermond en een 29-jarige man uit Utrecht zijn aangehouden op verdenking van mensensmokkel. De 2 kwamen in beeld bij een onderzoek naar mensensmokkel op luchthaven Schiphol in januari van dit jaar. Toen heeft een Syrische vrouw gebruik gemaakt van een Nederlands vluchtelingenpaspoort en een verblijfsvergunning die niet van haar waren. Het onderzoek leidde naar de verdachten.

Oostenrijker opgepakt voor het smokkelen van 2 mannen

De Marechaussee heeft een man uit Oostenrijk opgepakt voor mensensmokkel. Hij wordt ervan verdacht 2 Syriërs illegaal ons land in te hebben gesmokkeld. De Marechaussee kwam de zaak op het spoor toen het tweetal arriveerde op Schiphol via een vlucht uit Wenen. Tijdens een controle aan de gate op Schiphol lieten de Syriërs van 21 en 22 jaar allebei een Italiaanse identiteitskaart zien, die vals bleek te zijn. De Marechaussee startte vervolgens een onderzoek en kwam uiteindelijk uit bij de man uit Oostenrijk. Hij zou samen met de mannen uit Syrië zijn gereisd en hen op verschillende manieren hebben geholpen.