Nieuwsflits van de maand

We beginnen deze rubriek met de nieuwsflits van de maand. Normaal gesproken is dat een foto van het werk van de Koninklijke Marechaussee gemaakt bij een nieuwsmoment. Dit keer is het een videoclip.

Deze keer: Verdachten aangehouden voor miljoenendiefstal Schiphol

De Koninklijke Marechaussee heeft de afgelopen maanden 11 verdachten aangehouden in verband met de diefstal van 2 grote partijen iPhones op de luchthaven Schiphol. Bij de diefstallen, vorig jaar, werd in totaal voor 18,5 miljoen euro aan telefoons buitgemaakt.

Bron en video: Koninklijke Marechaussee

Marechaussee pakt mensensmokkelaars op bij Ter Apel

De Koninklijke Marechaussee heeft in de buurt van Ter Apel 2 mannen aangehouden voor mensensmokkel. Marechaussees controleerden een personenauto met 4 inzittenden. Uit de controle bleek dat de Duitse bestuurder en bijrijder wel over reisdocumenten beschikten, maar de 2 overige passagiers, een vrouw en een minderjarige jongen, niet. Uit onderzoek bleek dat er waarschijnlijk sprake is van mensensmokkel. De gesmokkelde vrouw is afgevoerd naar het ziekenhuis, vermoedelijk met bevriezingsverschijnselen. De minderjarige jongen is opgevangen in het azc in Ter Apel.

Man met vuurwapen en munitie opgepakt bij Eindhoven Airport

Een man is in de buurt van Eindhoven Airport door de Koninklijke Marechaussee aangehouden, omdat hij een vuurwapen en munitie bij zich had. De man van Albanese afkomst werd door marechaussees gecontroleerd, nadat uit controle van zijn kenteken een melding tevoorschijn kwam. Tijdens de controle die volgde, rees bij de marechaussees het vermoeden dat het kentekenbewijs van de auto vals of vervalst was. De marechaussees onderzochten de auto en stuitten daarbij op een vuurwapen en munitie. De man, woonachtig in Italië, werd aangehouden.

Mannen opgepakt voor verboden wapenbezit

De Koninklijke Marechaussee heeft bij Eijsden 2 mannen van 27 en 29 jaar uit Frankrijk aangehouden voor verboden wapenbezit. Dat gebeurde tijdens een controle op grensoverschrijdende criminaliteit. De marechaussees zagen bij de bestuurder en bijrijder een mes. Daarom besloten ze de auto grondig te onderzoeken. Ze vonden patronen en lege hulzen. Forensische onderzoekers van de Verkeersongevallen Analyse van de Marechaussee onderzochten of er verborgen ruimtes in het voertuig waren. En met succes: in een apart dashboardkastje lag een doorgeladen revolver. Op andere plekken vonden ze drugs en geld.

Dronken passagier misdraagt zich en komt Mexico niet in

Een dronken passagier uit Oekraïne heeft zich zo ernstig misdragen tijdens een vlucht van Nederland naar Mexico dat hij het land niet in kwam. De man zou bemanningsleden en medepassagiers hebben bedreigd en betast en niet hebben geluisterd naar aanwijzingen. Hij was zo dronken dat de crew hem fysiek onder controle moest houden tijdens een groot deel van de vlucht. Hierdoor kwam de veiligheid van de vlucht in gevaar. De man mocht door zijn misdragingen Mexico niet meer in. De Marechaussee heeft hem opgehaald en doet onderzoek naar wat er precies is gebeurd.

250 kilo cocaïne aangetroffen tussen lading rozen

Op de luchthaven Maastricht Aachen Airport is circa 250 kilo cocaïne onderschept, verstopt in pakketten tussen een lading rozen. De vondst tussen de Valentijnsbloemen heeft een straatwaarde van ongeveer 8 miljoen euro. Het vliegtuig dat afkomstig was uit Ecuador zou eigenlijk op Schiphol moeten landen maar was uitgeweken naar Maastricht. Toen een zending met rozen werd uitgeladen door medewerkers van de luchthaven, merkten die dat de dozen veel zwaarder waren dan verwacht. Hierop werd de Douane ter plaatse geroepen en die zagen dat tussen de dozen pakketten met vermoedelijke cocaïne zaten. De Koninklijke Marechaussee is vervolgens gestart met een onderzoek waarbij onder andere forensisch rechercheurs zijn ingezet om sporen veilig te stellen. 

10 vluchtelingen ontdekt in vrachtwagen

10 Iraakse en Iraanse vluchtelingen, die in een vrachtwagen Nederland probeerden binnen te komen, zijn op heterdaad betrapt. De Koninklijke Marechaussee en politie kregen vooraf een tip en zetten de vrachtwagen op een parkeerplaats langs de A67 bij Geldrop aan de kant. Na het openen van de trailer troffen ze 10 Iraakse en Iraanse mannen tussen de 18 en 31 jaar aan. Zij zijn het vreemdelingentraject ingegaan, volgens de Marechaussee. De 57-jarige Britse chauffeur is aangehouden op verdenking van mensensmokkel.