09

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 02

KMarKort

Nieuwe vrachtwagens voor het OTC

Het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum van de Koninklijke Marechaussee (OTCKMar) beschikt sinds deze maand over 2 nieuwe vrachtwagens met autolaadkraan en een haakarmsysteem. Dit zijn waardevolle aanvullingen op het voertuigenbestand van de organisatie.

De vrachtwagens hebben behalve een speciaal bandensysteem ook 8 aangedreven wielen waarmee ze zware terreinomstandigheden aan kunnen. De vrachtwagens - de Tatra T158 Phoenix - hebben een Atlas-autolaadkraan en een Hyva Titan-containerhaakarmsysteem waarmee getakeld kan worden.

Beide vrachtwagens mogen gevaarlijke stoffen vervoeren, maar ze worden vooral gebruikt voor het on- en offroad vervoeren van goederen en middelen voor bijvoorbeeld een bivak van marechaussees in opleiding. Ook kunnen de vrachtwagens ingezet worden bij handhaving van de openbare orde, calamiteiten of het ophalen van gestrande auto’s.

Spectaculair terreingedrag

De collega’s van de groep Transport en Onderhoud van het OTCKMar hebben al kunnen wennen aan de nieuwe vrachtwagens en het haakarmsysteem dankzij instructie van de leveranciers op het Stroese Zand. Het oefenterrein kende - ondanks de modderige omstandigheden - geen noemenswaardige obstakels voor deze krachtpatser. De omgeschoolde chauffeurs spraken van “spectaculair terreingedrag”.

Steun voor Caribische landen van het Koninkrijk

De Caribische landen van het Koninkrijk zijn economisch hard geraakt als gevolg van de COVID-19-crisis. Daarom krijgen zij nu vanuit Nederland liquiditeitssteun, wel op basis van voorwaarden.  Eén van deze voorwaarden is de versterking van het grenstoezicht. Aruba, Curaçao en Sint Maarten hebben hiermee ingestemd.

De Koninklijke Marechaussee gaat, samen met de Kustwacht Caribisch Gebied en de Douane Nederland, de Landsdiensten ondersteunen in de versterking van het grenstoezicht en in het tegengaan van grensoverschrijdende georganiseerde (ondermijnende) criminaliteit. Op dit moment vinden de gesprekken plaats met de landen over de concrete uitwerking. Het voornemen is om die uitwerking voor Aruba en Curaçao gereed te hebben per 1 april 2021 en voor Sint Maarten per 1 september 2021. Vervolgens zal de Marechaussee zo spoedig mogelijk de eerste collega’s sturen.

Voor deze versterking krijgt de Marechaussee geld om met tientallen vte’n uit te breiden in Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dit betekent een reorganisatietraject en dat gaat tijd in beslag nemen. De eerste inzet vindt plaats op basis van detachering en start al dit jaar. De structurele plaatsingen volgen vanaf 2022. Binnenkort zal de eerste uitvraag gedaan worden. Heb je interesse in werken in het Caribisch Gebied? Houdt dan de berichtgeving via de lijn en intranet in de gaten. De uitvraag zal lopen via deze kanalen.

Extra sportplekken voor personeel

Het personeel van de Koninklijke Marechaussee heeft er onlangs 2 nieuwe sportplekken bij gekregen. Op de hoofdlocatie van de brigade Veluwe in Apeldoorn is in één van de garages een crossfit-box gerealiseerd. En de brigade Drenthe-IJsselstreek beschikt sinds kort over een fitnessruimte op de zolder van de hoofdlocatie in Darp.

Deze sportfaciliteiten dragen er toe bij dat KMar-personeel op de werkplek aan de lichamelijke conditie kan werken. Dit in navolging van de KMar Future Proof-plannen van de commandant van de Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Hans Leijtens en aansluitend op één van de doelen van de Integrale Beroepvaardigheden Training (vitaliteit personeel).

Na deze 2 locaties volgen er meer. Op het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum (OTC) wordt dit jaar een nieuwe buitenaccommodatie gerealiseerd, een zogeheten Calisthenics park. Onderdeel van dit park is een mobiele container met crossfit-trainingsmogelijkheden. Voor het komende jaar staan er ook projecten gepland voor Venlo, Den Bosch, Limburg-Zuid, Coevorden, de Koningin Máximakazerne in Badhoevedorp en de Koningin Beatrixkazerne in Den Haag.

Minister noemt inzet LBO indrukwekkend

Minister van Defensie Ank Bijleveld heeft zich deze maand bij laten praten over de inzet van de Landelijke Bijstandsorganisatie (LBO) van de Koninklijke Marechaussee. De Bijstandseenheid (BE) van de LBO ondersteunde de politie ongeveer een maand geleden bij het handhaven van de openbare orde tijdens de avondklokrellen.

De minister liet zich informeren door majoor Bart van Hofwegen, commandant van de LBO. Ook plaatsvervangend commandant van de Marechaussee generaal-majoor Marty Messerschmidt was daarbij aanwezig.

Bijleveld hoorde van leden van de BE hoe er te werk is gegaan in plekken als Eindhoven, Rotterdam, Stein en op Urk. Daar kwam het tot confrontaties. De minister stelde vragen aan de BE’ers en luisterde naar hun ervaringen. Zij bedankte hen voor de inzet en noemde de inzet indrukwekkend.