03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 02

De 12 mooiste foto's...

…van een BE-training

De Bijstandseenheid van de Koninklijke Marechaussee heeft begin februari intensief getraind om haar skills & drills op peil te houden. In de omgeving van Schaarsbergen oefenden de BE’ers onder meer algemene verwijderingsvaardigheden en het optreden in formatie. De training- en certificeringsoefening op de Arnhemse Heide en het Brandweer Trainingscentrum Kleefse Waard was gericht op de basisbeginselen van de ME-taak.   

De BE van de Landelijke Bijstandsorganisatie (LBO) kan zowel nationaal als internationaal worden ingezet voor diverse taken. Denk aan inzet op luchthavens en militaire terreinen, waar de Koninklijke Marechaussee verantwoordelijk is voor de openbare orde en veiligheid. Daarnaast kan de eenheid bijstand leveren aan de Nationale Politie, en kan ze ingezet worden voor bewaken en beveiligen en het bijstaan van speciale eenheden en voor openbare ordehandhaving in missiegebieden.

Een inzet als BE’er is een neventaak voor marechaussees, vertelt adjudant B, die verantwoordelijk is voor BE-opleidingen en certificeringen op het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum van de Marechaussee. De cursisten komen uit alle gelederen van de organisatie, van grensbewaking tot recherche. Zo’n inzet komt enkele keren per jaar voor, zoals bij de avondklokrellen van begin dit jaar, het milieuprotest op Schiphol eind vorig jaar, en de boerenprotesten bij luchthavens. B. staat zelf ook met een been in de operatie, als opvolgend pelotonscommandant bij de BE. 

Weten wat de BE’ers zoal leren? Kijk mee in het onderstaande foto-overzicht!

Gebruik van de wapenstok in groepsverband, oftewel charges uitvoeren. De BE’ers richten op de grote spiergroepen. Zo berokkenen ze relschoppers de minste schade, met hopelijk het gewenste effect: afstand houden of vertrek.

Met een wapenstok een pijnprikkel toedienen op de achillespees. Geen pretje voor het slachtoffer. Maar zo werkt hij of zij waarschijnlijk wel mee.

…en de betogers vervolgens in dezelfde beweging omkeren. Ondertussen staan er 2 beschermers bij, om eventuele omstanders op afstand te houden.

BE’ers gebruiken (rode oefen)tiewraps om grote groepen betogers snel in de ‘boeien’ te slaan. De instructeur legt uit hoe het werkt.

Schieten met schild en wapenstok in de andere hand, ook dat moeten BE’ers in de vingers hebben. Bovendien dragen ze beschermende handschoenen voor ME-optreden, een extra moeilijkheidsgraad.

Een molotovcocktail kan een fikse vlammenzee veroorzaken. Ook daar moeten de BE’ers op voorbereid zijn.

Vuur doven met je hand doe je zo: over de vlammen wrijven.

Laat je niet van de wijs brengen door vuur, is het advies. Doorlopen en adem inhouden. De brandwerende kleding doet de rest.

Zittend verzet. Alvorens in te grijpen, geeft de BE de demonstranten de gelegenheid zelf op te stappen. "U hebt nu de kans om vrijwillig te vertrekken. Zo niet, dan grijpen wij in."

Opstandige treinreizigers weigeren een treincoupé te verlaten. Buiten smeedt de BE een plan om de situatie op te lossen.

Optreden in een kleine ruimte vereist speciale skills: de één wordt eruit gehaald, de ander met een schild afgeschermd, zodat die de ingreep niet kan verstoren.

De opstandige passagiers worden een voor een verwijderd, terwijl de BE’ers hen onder controle houden door de armen vast te houden op de rug.

Tekst: kapitein Henny de Boer | Foto’s: Rob Gieling