01

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 02

KMar in de sneeuw

‘Een beetje Scandinavië in het noorden’

In bijna heel Nederland lag er deze maand een dik pak sneeuw, dus ook de Koninklijke Marechaussee ontkwam er niet aan. De winterse omstandigheden hebben de werkzaamheden op verschillende manieren beïnvloed. KMarMagazine plaatste een oproep om in beeld te krijgen in welke mate dat gebeurde. De redactie ontving prachtige winterse platen uit alle hoeken van het land, en ook uit het buitenland. Hieronder een selectie.

Hoofd Doorlaatpost op Schiphol eerste luitenant Bert Kuizenga doet een ronde op de besneeuwde luchthaven. Het lijkt een rustig tafereel, maar niets is minder waar. De collega’s op de grens hebben het juist extra druk gehad door geannuleerde vluchten en gestrande passagiers die vanwege het COVID-19-handelingskader de luchthaven niet altijd mochten verlaten. Vanwege code rood zijn meerdere collega’s uit voorzorg op de Koningin Máximakazerne blijven slapen.

De collega’s van brigade Oostgrens-Noord locatie Coevorden zagen fors minder verkeer voorbijrijden tijdens de controles Mobiel Toezicht Veiligheid, onder meer op  de autosnelweg A37 nabij grensovergang Zwartemeer. Ook moesten ze zelf extra voorzichtig te werk gaan vanwege de glibberige wegen.

Collega’s van de brigade Noord-Holland zijn druk in de weer geweest om de brigade voor iedereen toegankelijk te houden.

De brigade Zuid-Holland had ook met bijzondere inzet te maken. Ze hebben onder meer voertuigen uit de sneeuw getrokken, het eigen wagenpark van sneeuw ontdaan en geassisteerd bij een auto die in de berm was gegleden.

Een nieuwe lichting marechaussees kon tijdens de opleiding laten zien dat ze zonder morren de kou trotseren. In de omgeving van Ermelo kregen de leerlingen tijdens een bivak les in algemene militaire basisvaardigheden.

Tijdens de sneeuwbivak is het natuurlijk ook belangrijk om de bloedsomloop op gang te houden. Een dankbare taak voor de sportinstructeurs van de Integrale Beroepsvaardigheden Training (IBT). Ze hebben een aangepaste les gegeven om de nieuwe lichting te wapenen tegen de kou. Het hardlopen werd vanwege de gladde ondergrond vervangen door oefeningen met het bovenlichaam.

Marechaussees boden een helpende hand toen gestrande schaatsers weer op de wal moesten worden gehesen. De schaatsers waren vast komen te zitten op een eilandje in de Haagse Hofvijver, toen het ijs eromheen te zwak werd. (Foto: Twitter Laurens Boven)

Collega's van de brigade Drenthe-IJsselstreek locatie Groningen Airport Eelde fotografeerden tijdens een vroege dienst hun rots in de branding. De gestripte Amarok bewees keer op keer tegen de barre weersomstandigheden in het terrein opgewassen te zijn, waardoor het werk onverminderd door kon gaan. 'Een beetje Scandinavië in het noorden', luidt de omschrijving bij de opname die op het militair oefenterrein Baggelhuizen in de buurt van Assen is gemaakt.  

In Noorwegen hebben artikel 4-collega’s van de brigade Veluwe begin deze maand ondersteuning verleend bij een zogeheten ice breaking drill van het Korps Mariniers. “Wij hebben er onder andere voor gezorgd dat verschillende eenheden die in tijdsblokken aankwamen, veilig konden oversteken op een drukke doorgaande weg. Om het verkeer te stoppen, gebruikten wij onder meer ons stopbord of het algemeen bekende stopteken. Uiteindelijk mochten ook wij ervaren hoe je moet handelen als je door het ijs zakt. Hiervoor hadden wij eerder in Nederland theorie gevolgd. Die hebben we hier dus in praktijk gebracht.”

Tekst: kapitein Henny de Boer | Foto's: Koninklijke Marechaussee