04

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 01

De 12 mooiste foto's...

...van de opkomst van lichting 21-01

74 studenten van de lichting 21-01 zijn 11 januari gestart met de Leergang Algemeen Opsporingsambtenaar op het Opleidings,- Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee (OTCKMar) in Apeldoorn. De avond voor de start van de opleiding verzamelden de toekomstig wachtmeesters zich op de Koning Willem III-kazerne voor een eerste kennismaking met de organisatie, de kaderleden en de medestudenten. Ook fotograaf Hans Roggen was aanwezig, liep enkele dagen van het introductieprogramma mee en legde vast wat de studenten zoal moesten doen.

Wachtmeesteropleiding

De Leergang Algemeen Opsporingsambtenaar duurt ongeveer 1 jaar. De studenten starten met een 2 weken durend introductieprogramma, dat tevens het begin vormt van het groene deel van de opleiding. Daarin krijgen studenten in 3 maanden tijd de basisbeginselen van het militair zijn aangeleerd, de zogenoemde Algemene Militaire Basisvaardigheden. Aan het einde van het militaire deel van de opleiding ontvangen de studenten de blauwe baret. Aansluitend volgt het blauwe, politionele deel van de leergang, waarin ze in 9 maanden tijd worden opgeleid tot volwaardig wachtmeester en aansluitend op functie worden geplaatst.

Bekijk hieronder de foto’s van de opkomst van lichting 21-01 

Na aankomst op de kazerne ontvangen de studenten in gebouw 22 onder andere een opdrachten- en leerdoelenboek. Vanwege de coronamaatregelen moeten ze een verklaring ondertekenen en een vragenlijst van het RIVM invullen.

Eén voor één melden de toekomstig wachtmeesters zich bij collega’s van de sector Basis Opleidingen en krijgen ze ook de sleutel van hun kamer overhandigd.

Tijdens de groene periode overnachten de studenten doordeweeks op de kazerne. Vanwege COVID-19 is het aantal personen op een kamer teruggebracht van 6 naar 4.

Tijd om het ijs te breken. In een van de klaslokalen van het nieuwe lesgebouw 46 maken de studenten kennis met elkaar en met de klassenbegeleider. Lichting 21-01 telt in totaal 6 klassen.

De studenten worden in de collegezaal welkom geheten door hoofd Opleidingen kapitein Geert Wessels en teamleider Team 2 van de sector Basis Opleidingen eerste luitenant Iris Cornelissen.

Op maandag vertrekken de studenten naar het KPU-bedrijf in Soesterberg. Met een winkelwagen lopen ze langs de schappen en halen ze hun persoonsgebonden uitrusting op, variërend van onderbroek en gevechtstenue tot aan slaapzak en OPS-vest.

Goed schoeisel is erg belangrijk. Verkeerde schoenen kunnen namelijk blessures opleveren. Na het opmeten van de voeten krijgen de studenten hun kisten uitgereikt.

Tijdens het bezoek aan het KPU-bedrijf krijgen de wachtmeesters in opleiding die betreffende dag alleen hun groene uitrusting uitgeleverd. In dat pakket zit ook de overall die ze de komende tijd tijdens sportlessen zullen dragen.

Op het moment dat de studenten het groene deel van de opleiding hebben gehaald, mogen ze de veldpet inruilen voor de blauwe baret. En om er zeker van te zijn dat de baret de juiste maat heeft, vindt bij het KPU-bedrijf een passessie plaats.

Dag 3. De studenten krijgen een introductie in het zijn van militair bij de Koninklijke Marechaussee. En daar hoort ook een stukje exercitie bij, inclusief het naar rechts richten.

Het OTCKMar maakt van iedere student een foto. Voor het Student Volg Systeem. Daarin kunnen de instructeurs de voortgang van de studenten bijhouden. Wel zo handig als iedereen dan het juiste gezicht heeft bij een naam.

De studenten krijgen hun leerboeken uitgereikt, waaronder wetboeken, voorschriften en het handboek militair. Ook halen ze hun wapentoebehoren op. Na de lunch vangen de eerste lessen aan, waaronder Verbindingen, Zelfverdediging en Militair recht.

Tekst: Robert den Hartog | Foto’s: Hans Roggen