03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 01

Nieuwe uitrusting voor HRB en GBB

Optimaal evenwicht tussen bescherming en comfort

Operators van het eskadron Hoog Risico Beveiliging (HRB) en de Gewapende Beveiliging Burgerluchtvaart (GBB) op Schiphol ondergaan dit jaar een transformatie. Ze ontvangen een 3-tal nieuwe uitrustingsstukken. Het betreft de battle belt, het beschermende vest en de zwarte helm. De belt en het vest worden naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar uitgeleverd. Met de verspreiding van de helm is reeds gestart.

De artikelen die de Koninklijke Marechaussee aanschaft zijn onderdeel van het defensiebrede project 'Soldier TRransformation ON Going’ (STRONG), dat tot doel heeft de komende jaren de uitrusting van de Nederlandse militair te moderniseren. De uitrustingsstukken zijn in samenwerking met de Defensie Materieel Organisatie, leveranciers en toekomstig gebruikers helemaal afgestemd op de wensen van de KMar. En het resultaat mag er volgens stafadviseur sectie Logistieke Diensten en portefeuillehouder Kleding en Uitrusting, majoor Machiel Edelman zijn. "Dit is echt state of the art, we maken een grote sprong voorwaarts. Er is binnen de eenheden - die dagelijks midden in de operatie staan - ook echt behoefte aan deze artikelen."

De 3 nieuwe uitrustingsstukken voor de HRB en GBB: de battle belt, het beschermende vest en de zwarte helm.

‘Er is binnen de eenheden ook echt behoefte aan deze artikelen’

Portefeuillehouder Kleding en Uitrusting, majoor Machiel Edelman: "We maken een grote sprong voorwaarts.”

Halsreikend

Met name naar het vest en de belt wordt door de HRB en GBB al enige tijd halsreikend uitgekeken, weet Edelman. En daar is volgens hem een belangrijke reden voor. "Al langere tijd komen er uit beide eenheden geluiden dat het gewicht van de uitrusting, dat flink kan oplopen, op termijn tot fysieke klachten kan leiden. Er is kritisch gekeken naar de fysieke belasting van de operators. Het nieuwe vest en de belt bieden verlichting. Beide artikelen kunnen met het innovatieve Micro Fusion System aan elkaar worden gekoppeld. Dat zorgt ervoor dat het gewicht van het vest meer op de belt en dus op de heupen steunt en minder op de schouders. Vest en belt zorgen voor een goed evenwicht tussen bescherming en comfort, de optimale combinatie."

GBB-operator marechaussee-1 Tristan droeg samen met een collega van de HRB de afgelopen maanden het vest en de belt. Ze beproefden de artikelen, toonden ze aan hun collega's, gaven feedback aan de projectgroep en bespraken verbeterpunten. Het resulteerde in een prototype dat de KMar onlangs van DMO overhandigd kreeg. Tristan is enthousiast over het resultaat: "Ik sport veel, maar als ik 4 of 5 diensten achter elkaar draaide, begon ik het gewicht van het vest ook echt wel te voelen. Nu kun je het vest met afsteuningspaneel aan de achterzijde van de belt vastmaken. Door ze met elkaar te verbinden, lijkt het alsof het vest - inclusief de ballistische bescherming - deels wordt opgetild. Daardoor neemt de fysieke belasting voor mij en mijn collega's af."

Vest en belt kunnen aan elkaar gekoppeld worden, zodat het gewicht van het vest, meer op de belt en dus op de heupen steunt.

‘In het oude vest voelde ik me net een schildpad’

Marechaussee-1 Tristan is zeer te spreken over de nieuwe uitrustingsstukken.

Champignon

Behalve dat het vest en de belt voor verlichting zorgen, is ook het draagcomfort volgens Tristan een noemenswaardige verbetering. Het leverde hem in de testperiode jaloerse blikken op van collega's. "In het oude vest voelde ik me net een schildpad. Je bewegingsvrijheid was niet optimaal, mede door de schouderstukken. Met dit vest ben je als operator veel dynamischer. Het blijft veel beter op zijn plek zitten, het sluitwerk is verbeterd en je kunt het vest zelf afstellen. We hebben uitleg gekregen hoe we dat moeten doen, zodat we het vest niet verkeerd dragen." Ook de helm is volgens Tristan een grote verbetering. "De oude helm leek net een champignon. Deze is veel lichter, zit compacter op je hoofd en biedt de bescherming die nodig is."

Edelman is uiteraard erg blij dat de toekomstige gebruikers te spreken zijn over hun nieuwe artikelen. Na de start van de uitlevering van de nieuwe helm, ontving hij een aantal berichten met complimenten. "Het was voor mij en mijn voorgangers een flinke uitdaging om alle reeds ontwikkelde STRONG-producten aan te passen aan de wensen van de KMar. Dat vroeg echt om maatwerk van de DMO. Als dan uiteindelijk alles lukt, de samenwerking tussen alle interne en externe partijen goed verloopt en je ziet en hoort dat de operators tevreden zijn met het resultaat, is dat gaaf. Als organisatie toon je daarmee aan dat je je medewerkers serieus neemt. Dat je naar ze luistert en je verantwoordelijkheid pakt door te investeren in hun veiligheid."

Nog meer weetjes over de vernieuwde artikelen:

VEST

Edelman: "De operators kunnen het nieuwe protectievest (kogel-, steek- en scherfwerend) en A-vest, gevuld met extra ballistische bescherming, over elkaar heen dragen en aan elkaar bevestigen. Zo is de operator nog beter beschermd. Ook kunnen de ballistische platen in het protectievest worden gedragen. Dat geeft flexibiliteit in het optreden. De operator kan het vest naar eigen inzicht afstellen en eventueel voorzien van extra schouder-, kruis- en nekbescherming. De KMar heeft 776 vesten besteld."

BATTLE BELT

Edelman: "De belt biedt de gebruiker maximale mogelijkheden om hulpmiddelen aan te bevestigen, zoals handboeien, wapenstok, portofoon en pepperspray. Bij de aanpassing van de STRONG-belt is gekeken of de uitrusting van de operators overgezet kon worden. Waar nodig zijn aanpassingen gedaan. De belt is voorzien van een duurzame sluiting en van het nieuwste Micro Fusion System, die de afsteuning op de heup en de connectie tussen belt en vest mogelijk maakt. Aan de connector kan een extra pouch (tasje) worden bevestigd. De KMar heeft 776 belts besteld."

HELM

Edelman: "De nieuwe zwarte helm heeft een betere pasvorm, is lichter dan zijn voorganger en biedt betere bescherming. Gebruikers kunnen de helm makkelijker zelf afstellen. Aan de zijkant van de helm zit een railsysteem en ook aan de voorzijde kan de gebruiker hulpmiddelen bevestigen, zoals communicatieapparatuur, een camera, een verrekijker of night vision. In totaal heeft de Marechaussee 1.750 helmen aangeschaft. Als een gebruiker zich heeft ingemeten, wordt de helm verstrekt."

Tekst: Robert den Hartog | Foto’s: sergeant Aaron Zwaal