Jakarta, Indonesië

“Ik ben kapitein Gerard van Heerwaarde en ik ben namens de Koninklijke Marechaussee als politieattachée geplaatst in de Indonesische hoofdstad Jakarta, samen met mijn gezin.

Corona betekent ook voor de meeste liaison officieren minder persoonlijk contact en héél veel videogesprekken.

Jakarta, ook wel liefkozend de ‘big Durian’ genoemd (een vrucht met gevaarlijk ogende stekels en een penetrante lucht), is de thuishaven van zo’n 10 tot 30 miljoen Indonesiërs en een handjevol expats. Een stad die ook elk jaar 20 centimeter verzakt en een strijd voert tegen het stijgende water. Het muurtje dat de stad moet beschermen tegen het wassende water overstroomt regelmatig.

Geen gemakkelijke stad dus om in te wonen en te werken, maar naast al het natuurgeweld en het eeuwige verkeer is Indonesië een fascinerend land midden in een fascinerende regio barstensvol mooie natuur en cultuur. Mijn motorscooter is overigens mijn beste aankoop gebleken!

Het muurtje dat de stad moet beschermen tegen het wassende water overstroomt regelmatig.
Het verkeer in Indonesië is alomtegenwoordig.

Als KMar liaison officier voor Indonesië, Maleisië en de Filipijnen ben je een onmisbare schakel tussen de opsporingsdiensten in Nederland en Zuidoost-Azië. Vanuit de backoffice in Zoetermeer vormt de KMar samen met de politie een wereldwijd netwerk van liaison officieren. Aangezien criminaliteit niet bij de grens ophoudt, moeten we internationaal en wereldwijd samenwerken en rapporteren wij onder meer over verschillende criminaliteitsfenomenen. De meeste liaison officieren van de KMar werken in Afrika en Europa, met 2 exotische uitzonderingen in Peru en Indonesië.

Netwerken tijdens het coronatijdperk; een kennismakingsgesprek met de nieuwe politiechef.
Voor lekker eten hoef je nooit ver te zoeken in Indonesië! Op elke hoek een ‘Kaki Lima’.

Als KMar liaison officier met ruime grenservaring, werk ik veel samen met de LO van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en LO’s uit andere landen om de illegale immigratie naar Europa tegen te houden. Met name in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur zijn enkele smokkelsyndicaten erg actief. Samen met de andere LO’s  trainen en adviseren wij de luchtvaartmaatschappijen, Immigratiediensten en consulaire medewerkers. Voordat corona uitbrak, konden wij daardoor dagelijks passagiers met valse/vervalste reisdocumenten van de vlucht halen die naar Europese landen wilden afreizen om hun geluk te beproeven.

Verder hebben wij samen met de KMar collega’s van de Beveiliging Burger Luchtvaart (BBLV) afgelopen jaar een aantal vrachtafhandelaars gecontroleerd op diverse luchthavens in Indonesië. Zodoende zorgen wij ervoor dat de vracht in vliegtuigen die op Nederland vliegen ‘schoon’ en veilig is.

Prachtige Batik-jurken sieren het Nassau blauw tijdens Koningsdag (2019).

Ik ben hier nu 3 jaar geplaatst en in die tijd heb ik in vele indrukwekkende zaken een belangrijke verbindende en vaak doorslaggevende rol mogen spelen. Zaken die regelmatig de voorpagina’s van kranten halen, dus naast een politiepet moet je ook regelmatig een diplomatieke ‘pet’ opzetten.

De afgelopen 3 jaar zaten vol verrassende, spraakmakende en ook trieste gebeurtenissen. Sommige zaken hebben diepe indruk op mij gemaakt. De dood van Ivana S. bijvoorbeeld, het 18-jarige Nederlandse meisje dat in Kuala Lumpur dood werd aangetroffen, wat tot een groot onderzoek en een rechtszaak leidde. En die van Ewold H., de Nederlandse gijzelaar die na 7 jaar gevangenschap in het zuiden van de Filipijnen tijdens een vuurgevecht tussen het leger en terroristen omkwam en waar ik ter plaatse ben gegaan. Ook het persoonlijke gesprek met onze Koning en Koningin tijdens het Staatsbezoek aan Indonesië eerder dit jaar maakte indruk. 

Verder ben ik tijdens de coronaperiode veel geconfronteerd met fraude en oplichting via het internet. Door goede internationale samenwerking zijn meerdere verdachten aangehouden en hebben we letterlijk miljoenen euro’s en tegoeden voor de slachtoffers kunnen bevriezen om deze later terug te kunnen geven. Dat geeft energie en voldoening!”

Groeten uit Jakarta,

Kapitein Gerard van Heerwaarde
Liaison officier Indonesië, Maleisië en de Filipijnen