06

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 10

Een dagje KMarren met...

Opperwachtmeester Wieger Weima, instructeur/klassenbegeleider sector Basis Opleidingen

“Ik begon zelf in 1996 aan de opleiding tot marechausseebeveiliger. Nee, toen had ik niet kunnen bedenken dat ik jaren later zelf nieuwe collega’s zou opleiden.” Aan het woord is opperwachtmeester Wieger Weima. Na zijn opleiding vervulde hij verschillende politiedienstfuncties op Soestdijk en Seedorf. In 2009 werd hij bij tijdelijk te werk gesteld op de Detmerskazerne in Eefde. Daar leerde hij aspirant-marechaussees de algemene militaire basisvaardigheden aan tijdens het groene deel van de marechausseeopleiding. Dat beviel hem zo goed dat hij zijn carrière in de opleidingswereld voortzette.

Weima is momenteel fulltime instructeur/klassenbegeleider bij de sector Basis Opleidingen van het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee (OTCKMar) in Apeldoorn. In zijn huidige functie begeleidt en ondersteunt hij samen met zijn wachtmeester de studenten uit zijn klas vanaf het begin tot aan het einde van de opleiding. “Ik ben hun mentor en hun eerste aanspreekpunt in het geval ze vragen hebben of er problemen zijn. Ook let ik op of de studenten gedurende de opleiding vooruit gaan en beoordeel ze aan de hand van de 5 D’s (Daadkracht, Dienstbaar, Drive, Denken en werken onder Druk). Daarnaast hou ik ook de introductie- en voortgangsgesprekken en breng advies uit over studenten als de situatie daarom vraagt.”

Behalve dat Weima klassenbegeleider is, geeft hij in zijn rol als instructeur ook les aan toekomstig marechaussees. Hij verzorgt een zeer breed en divers lespakket: “Hygiëne en Preventieve Gezondheidszorg (HPG), Contactdrills, Chemische, Biologische, Radiologische en Nucleaire dreiging (CBRN), IED en Ammunition Awareness (IED-AAW), Colt-lessen en schietdagen, maar ook Strafrecht en Strafvordering en Militair recht”, somt hij op. Het theoretisch deel van de lesstof brengt hij de studenten bij in een leslokaal, het praktijkdeel vindt buiten plaats, bijvoorbeeld tijdens een van de meerdaagse bivak-momenten, waarin de studenten kunnen laten zien dat ze uit het juiste hout gesneden zijn. “Die afwisseling vind ik erg leuk.”

Lichting 20-10

Momenteel begeleidt Weima een klas van lichting 20-10 van de opleiding tot marechausseebeveiliger. Hij startte op 4 oktober op de Koning Willem III-kazerne met 12 studenten. Nu zijn er nog 10 over. In juni 2021 moeten de studenten de opleiding hebben afgerond. Op dit moment zijn ze aanbeland in week 8 van het 11 weken durende groene militaire deel van de opleiding. “Ik vind het groene deel van de opleiding het leukst om te geven”, vertelt hij. “Daarin vorm en kneed je de studenten echt tot militair. Voor sommigen is het in het begin echt een schok, bijvoorbeeld tijdens een bivak: buiten slapen, weinig rust en niet altijd kunnen beschikken over je telefoon. Ik vind het mooi om ze steeds verder te zien groeien en zichzelf te zien ontwikkelen.”

Voordat de studenten het groene deel van de opleiding afronden en met hun verkregen baret het blauwe politionele deel van de opleiding ingaan, gaan ze 4 keer op bivak. Na een introductiebivak van 2 nachten, waarin ze de basisbeginselen van het militair zijn krijgen aangeleerd, volgen er nog 3 van 4 nachten. De lesstof wordt steeds verder uitgebreid: van het buiten overleven tot aan het nabootsen van een missiegebied. “Hoe doen de studenten het individueel en hoe werken ze samen als groep? Wordt er inzet getoond? Verzorgen ze zichzelf en hun spullen goed? Ik probeer zo laagdrempelig en transparant mogelijk te zijn richting de studenten en voorzie ze van eerlijke feedback. Daar hebben ze recht op!”

Meedoen aan ‘Een dagje KMarren met…’?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in ‘Een dagje KMarren met…’? Neem dan contact op via kmarmagazine@mindef.nl.

Tekst: Robert den Hartog | Video: Idsard Dunnewijk | Montage: Karel Polack