03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 10

De 12 mooiste foto's...

...van de oefening NEXUS

Collega's van het eskadron Hoog Risico Beveiliging (HRB) oefenen deze weken samen met landmachtcollega's terreurgevolgbestrijding. 7 donderdagen achter elkaar doorlopen alle HRB-pelotons de eindoefening om hun gereedstelling te testen. Tijdens de oefening NEXUS zijn leiderschapskwaliteiten en samenwerking met Nationale Operaties (NatOps) van de Koninklijke Landmacht het belangrijkst.

Het scenario van de eindoefening luidt als volgt: als een terreurcel voor de rechtbank moet verschijnen, ontstaat er een verhoogde dreiging. Daarom wordt de zitting uit voorzorg verplaatst naar een andere locatie: de CTER rechtbank op kamp Nieuw Milligen. Als er daar toch een aanslag plaatsvindt, springen landmachtcollega's bij om meer posten te bemannen. Onder druk worden commandovoeringprocedures, voertuigcontrolepunten, voertuigprocedures en benaderingstechnieken getoetst. Om de verdachten uiteindelijk te kunnen overmeesteren, moet zowel de samenwerking als het leidinggeven vlekkeloos verlopen.

Meer weten? Bekijk hieronder de foto’s!

In de dagopening doet eerste luitenant Jan Noordhoek, hoofd sectie 7 van het eskadron HRB, kort het scenario uit de doeken. De belangrijkste taak is vandaag om het complex te beveiligen, zodat voortgang van het proces kan worden gewaarborgd.

De leiderschapskwaliteiten van groepscommandanten, sectiecommandanten en pelotonscommandanten worden in de eindoefening getoetst.

De pelotonscommandanten van de HRB en NatOps bespreken het beveiligingsplan.

De HRB'ers staan samen met NatOps-collega's op statische posten. De landmachtcollega'sworden voornamelijk statisch ingezet om aan de corona-maatregelen te kunnen voldoen.

Marechaussees gaan in gesprek met een verdachte in een voertuig, terwijl een landmacht collega’s de veiligheid waarborgt.

'Wat brengt u hier, weet u dat dit verboden terrein is?' vragen marechaussees aan een man zonder woon- of verblijfplaats.

De wapens staan gericht op een vuurwapengevaarlijke verdachte.

'Bij iedere verdachte beweging zal ik schieten'. De verdachte wordt op de knieën gedwongen zodat hij veilig kan worden aangehouden.

HRB'ers nemen een verdachte onder vuur die een aanslag pleegt als een waardetransport bij de rechtbank arriveert.

De verdachte weet binnen in de rechtbank te komen en slachtoffers te maken. Marechaussees overmeesteren hem en krijgen de situatie snel onder controle.

Een burger brengt haar vriend bij één van de statische posten van de marechaussee nadat hij is neergestoken.

Buiten het gerechtsgebouw behandelen militairen verschillende lotus-slachtoffers om de zelfhulp en kameradenhulp te oefenen.

Tekst: ritmeester Djenna Perreijn | Foto’s: René Verleg