nieuwsflits

Nieuwsflits van de maand

We beginnen deze rubriek met de nieuwsflits van de maand. Een foto met het werk van de Koninklijke Marechaussee gemaakt bij een nieuwsmoment. Dit kan een foto zijn van een defensiefotograaf maar ook van een externe fotograaf.

Deze keer: KMar onderschept migranten op luchthaven Athene

Sinds de zomer worden maandelijks bijna 300 mensen tegengehouden die via het vliegveld van Athene op illegale wijze naar Nederland willen reizen. 2 marechaussees staan op projectbasis in Athene bij de gate als er vluchten naar Schiphol of Eindhoven vertrekken.

Bron: Algemeen Dagblad | Foto: Koninklijke Marechaussee

Marechaussee houdt coronabesmette reiziger aan

De Koninklijke Marechaussee heeft een 32-jarige Georgiër opgepakt, omdat hij op Schiphol in het vliegtuig probeerde te stappen terwijl hij met corona besmet was. De man was onderweg vanuit zijn thuisland naar Malta en had een overstap op Schiphol. De man bleek een brief bij zich te hebben, waarin stond dat hij positief getest was op het coronavirus. De man is aangehouden en in quarantaine geplaatst.

Vluchtende man sleurt marechaussee meters mee met de auto

Een 29-jarige man uit de gemeente Heusden is vlakbij Eindhoven Airport aangehouden voor zware mishandeling van een marechaussee. Nadat hij op de vlucht sloeg, sleurde hij met zijn auto een marechaussee enkele meters mee. De marechaussee raakte hierbij gewond. De man leek onder invloed van alcohol of drugs. Na een korte achtervolging kon de man aangehouden worden. Hij verzette zich zo hevig dat marechaussees de wapenstok en pepperspray moesten gebruiken om hem onder controle te krijgen.

Dit jaar veel meer valse rijbewijzen onderschept

De Koninklijke Marechaussee heeft ondanks de coronacrisis haar handen vol aan het opsporen en afhandelen van identiteitsfraude. De organisatie wordt dagelijks geconfronteerd met personen die met vervalste documenten door de controles proberen te glippen aan de buiten- en binnengrenzen van ons land. Zo zijn er in de eerste 9 maanden van dit jaar alleen aan de grens 215 valse of vervalste rijbewijzen aangetroffen. Ook krijgt de KMar van de politie en gemeenten tientallen verzoeken per week om te checken of gebruikte rijbewijzen, paspoorten en ook bankbiljetten in orde zijn. Jaarlijks worden er vele honderden falsificaties ontdekt door de zogenaamde ID-desks, waarvan er in ons land 4 zijn.

Koninklijke Marechaussee arresteert verstekelingen in Amsterdam

De Koninklijke Marechaussee heeft 3 Marokkaanse verstekelingen aangehouden in Amsterdam. Ze zaten op een schip dat vanuit Marokko naar Amsterdam voer. Het gaat om 2 mannen van 27 en 20 jaar en een jongen van 16 jaar. De Marechaussee reageerde op een melding dat er 2 verstekelingen van boord waren gesprongen in de haven. De 2 mannen werden uiteindelijk met behulp van de hittecamera van politiehelikopter gevonden in de buurt van het schip. Daarna werd tijdens het doorzoeken van het schip nog een jongen aangetroffen. De 27-jarige man heeft asiel aangevraagd in Nederland en de overige man en jongen gaan met hetzelfde schip terug naar Marokko.

Albanezen verstoppen zich in trailer tussen banden en koffie

De Koninklijke Marechaussee heeft 3 mannen uit Albanië ontdekt in een trailer met autobanden en koffie in Europoort. Ze hadden zich verstopt om de oversteek met de veerboot naar Engeland te maken. De inklimmers kwamen aan het licht tijdens een controle met migratiehonden. Eerder in de week trof de Marechaussee ook al 15 inklimmers aan in de havens in Europoort, Hoek van Holland en IJmuiden.

Marechaussee stuit op tassen vol crimineel geld tijdens controles in Limburg

De Marechaussee heeft tijdens controles in Limburg zo’n € 100.000,- aan crimineel geld onderschept. Op de A77 ter hoogte van Heijen werd een auto met Duits kenteken gecontroleerd. In het voertuig van de 24-jarige Duitse bestuurder werd € 80.000,- aan bankbiljetten gevonden. Ook bleek hij een stapel valse biljetten te vervoeren. Omdat hij geen aannemelijke verklaring kon geven hoe hij aan het geld was gekomen, is hij aangehouden op verdenking van witwassen en het bezit van vals geld. Tijdens een patrouille van het grensoverschrijdend politieteam (GPT) van de Marechaussee en de Duitse politie op de A67 bij Venlo zijn 3 Duitse mannen aangehouden die € 25.000,- vervoerden. Ook zij zijn aangehouden voor witwassen.