Nieuwsflits van de maand

We beginnen deze rubriek met de ‘nieuwsflits van de maand’. Een foto van het werk van de KMar, gemaakt bij een nieuwsmoment. Dit kan een foto zijn van een defensiefotograaf, maar ook van een externe fotograaf.

Deze keer: ‘Kaping’ vliegtuig op Schiphol blijkt foutje in de cockpit

Alle alarmbellen gaan af als wordt gemeld dat de Marechaussee een verdachte situatie aan boord van een vliegtuig op Schiphol onderzoekt. Het zou gaan om een kaping. Om 21.00 uur blijkt het loos alarm. In het toestel van luchtvaartmaatschappij Air Europa is per ongeluk het kapingsalarm geactiveerd. Air Europa biedt op Twitter zijn excuses aan voor het incident. Even daarvoor meldt de Marechaussee dat passagiers en bemanning veilig uit het vliegtuig zijn gehaald.

Bron: Trouw
Foto: REUTERS

Touringcar vol Moldaviërs onderschept

De Koninklijke Marechaussee heeft een touringcar onderschept met daarin 65 Moldaviërs. De Moldaviërs waren onderweg naar het asielzoekerscentrum in Ter Apel. De 57-jarige chauffeur en de 60-jarige bijrijder zijn aangehouden. De Marechaussee werd ingeschakeld door personeel van het asielzoekerscentrum. Het personeel zag 20 personen vanuit de touringcar naar het terrein van het centrum lopen. 

Marechaussee treft 16 mensen aan achterin vrachtwagen IJmuiden

De Marechaussee heeft uit een vrachtwagen in IJmuiden 16 vreemdelingen gehaald. Het gaat om 4 minderjarige jongens, een vrouw en 11 mannen met verschillende nationaliteiten. De mensen werden gevonden, doordat de chauffeur aangaf geluiden te horen in zijn container. De 45-jarige Turkse chauffeur was onderweg naar het Verenigd Koninkrijk. De vrachtwagen vervoerde auto-onderdelen.

Wielbouten van medewerkers jarenlang gesaboteerd

De wielbouten van privéauto's van defensiepersoneel worden binnen de hekken van kazernes al jarenlang losgedraaid. Dat zegt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee na berichtgeving van De Telegraaf. Er is een strafrechtelijk onderzoek in gang gezet. Defensie heeft een getuigenoproep verspreid onder al het personeel. Al sinds 2013 wordt er gemorreld aan de wielbouten. De bestuurders merken het soms pas tijdens het rijden.

6 aanhoudingen voor fraude bij bedrijf op Schiphol

De Marechaussee heeft 6 personen aangehouden voor fraude bij een logistiek bedrijf op Schiphol. Er is voor meer dan € 620.000,- gefraudeerd. Er werd beslag gelegd op woningen, voertuigen, een boot en sieraden. Namens het logistiek bedrijf op Schiphol werden vorig jaar en dit jaar aangiften gedaan van oplichting, verduistering en diefstal. Aanleiding waren valse facturen. 

Marechaussee houdt 26-jarige man aan voor mensensmokkel

De Koninklijke Marechaussee heeft in het Groningse Ter Apel een 26-jarige man uit Baexem aangehouden voor mensensmokkel. Marechaussees zagen de man op de N366 bij de Duits-Nederlandse grens lopen in het gezelschap van een groep Moldaviërs. De groep bestond uit 11 personen tussen de 3 en 39 jaar oud. De vreemdelingen hebben asiel aangevraagd.

35 trekkers na protest bij provinciehuis langs Schiphol

Na het boerenprotest bij het provinciehuis van Noord-Holland in Haarlem heeft een aantal boeren op de terugweg onaangekondigd de afslag naar Schiphol genomen. Zo'n 35 tractoren reden langs de vertrekhallen. Volgens de Marechaussee verliep de actie zonder problemen en gingen de boeren vrij snel weer weg.

Steeds meer agressie in Nederlandse vliegtuigen

Aan boord van Nederlandse vliegtuigen zijn er steeds vaker problemen door agressief gedrag van passagiers. De incidenten worden heftiger: steeds meer krijgt het cabinepersoneel te maken met verbaal en fysiek geweld. Alcohol speelt daarin een grote rol. Als het echt uit de hand loopt schakelt het cabinepersoneel bij aankomst de Marechaussee in. Dat gebeurde vorig jaar 176 keer.