06

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 11

Een dagje KMarren met...

Adjudant William de Boer, teamleider op Sint Maarten

Adjudant William de Boer is teamleider op het Caribische eiland Sint Maarten. Hij is in juni begonnen en bekleedt de functie in eerste instantie voor een periode van 3 jaar, met mogelijke uitloop naar 5. Sint Maarten werd in 2017 getroffen door orkaan Irma, maar is voor een groot deel weer opgebouwd en in bedrijf.  

De Boer is onder meer teamleider van het zogeheten Alpha-team, samen met een lokale collega van het Korps Politie Sint Maarten. Het team - dat werkzaam is op en rond de luchthaven Princess Juliana International Airport - bestaat uit leden van het Korps Politie Sint Maarten, de Koninklijke Marechaussee, de Douane, de Kustwacht, de Immigratiedienst en de Franse politie. Ook beschikt het over een K9-hondenunit. 

De core business van het team is het bestrijden en voorkomen van mensenhandel, -smokkel, drugshandel en identiteitsfraude. En er is meer dan genoeg werk op dit gebied. De Boer: “Sint Maarten is ‘in trek’ bij de georganiseerde misdaad. Er wordt misbruik gemaakt van de goede infrastructuur: er zijn rechtstreekse vliegverbindingen met Zuid-Amerika, de Verenigde Staten en Europa. Bovendien is het als eiland natuurlijk ook vanaf het water op allerlei plaatsen bereikbaar.” 

Sinds 10 oktober 2010 is Sint Maarten een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Daardoor heeft de KMar niet zelf de leiding, maar ondersteunt en coacht zij de lokale politie op verzoek van de autoriteiten. De Boer: “Ik zeg altijd tegen mijn lokale collega’s: we leren van elkaar, het is jouw feestje, laten we er samen iets moois van maken. Bij onderzoeken denk ik bijvoorbeeld mee en draag ik zoveel mogelijk suggesties aan. Uiteindelijk is het aan de lokale autoriteiten zelf om de beslissingen te maken.”  

Op zoek

De Brigade Caribisch gebied is altijd op zoek is naar enthousiaste collega’s die bij de brigade willen werken. Op 12 en 13 februari 2020 zullen er weer 2 voorlichtingsbijeenkomsten zijn in Beukbergen over het wonen en werken in het Caribisch gebied. Voor meer details: intranet KMar en Brigade Caribisch gebied.

Meedoen aan ‘Een dagje KMarren met…’?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in ‘Een dagje KMarren met…’? Neem dan contact op via kmarmagazine@mindef.nl.

Tekst: ritmeester Henny de BoerCamera: sergeant-majoor Ruud Mol | Montage: Werner Prost