07

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 11

Agenda van de commandant

Wat houdt de commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Hans Leijtens, allemaal bezig? Een keer per maand kijkt KMarMagazine met hem mee en geven we een inkijkje in zijn werkzaamheden. Deze maand: op bezoek bij peloton 6 van het eskadron Hoge Risico Beveiliging, tijdens de training Integrale Beroepsvaardigheden (IBT).

Het komt niet iedere dag voor dat de commandant van de Koninklijke Marechaussee je met een mes aanvalt. Marechaussee 1 Robert Kamp (30) maakte het mee tijdens het bezoek van CKMar in Apeldoorn. De ervaren marechaussee mocht een ochtend ‘stoeien’ met de grote baas, die zich de kaas niet van het brood liet eten.

Luitenant-generaal Hans Leijtens:

“Het viel me meteen op dat Robert geen enkele reserve had om mij aan te pakken. We zijn ook echt gaan stoeien, zonder dat ik de indruk had dat hij zich inhield. Wat me opviel aan de IBT is dat de training flink is geëvolueerd. Vroeger sportte je in je trainingspak en schieten deed je in gevechtstenue. Bij de zelfverdedigingssporten ging het meer om de schoonheid van de techniek, minder om het resultaat. Nu weten de instructeurs training en praktijk op een zeer goede wijze met elkaar in verbinding te brengen. Dat vind ik echt briljant, zoals ze dat doen en het is belangrijk. We moeten goed getraind zijn zodat we in staat zijn er te staan als het erop aankomt. IBT is daarom onmisbaar. Robert heeft me nog een paar aardige tips en trucs gegeven. En dat was niet overbodig, want het spiergeheugen is niet meer wat het is geweest, haha.”

Marechaussee 1 Robert Kamp:

“Het was even oppassen, want je wilt natuurlijk niet dat de generaal geblesseerd raakt, omdat ik er te fanatiek in ga bij de AZV (aanhouding- en zelfverdedigingvaardigheden, red.). Het blokken met de pols kan hard aankomen. Het was goed te merken dat CKMar ervaring heeft met verdedigingstechnieken, met grepen en gooien. Het was leuk dat CKMar meedeed met de sport, helemaal omdat zijn chauffeur bij ons in het peloton heeft gezeten en hij óók meedeed. Mooi om te horen dat de generaal na al die jaren ook nog wat van mij heeft geleerd.”

Tekst: Evert Brouwer | Foto's: CKMar