Nieuwsflits van de maand

We beginnen deze rubriek met de ‘nieuwsflits van de maand’. Een foto van het werk van de KMar, gemaakt bij een nieuwsmoment. Dit kan een foto zijn van een defensiefotograaf, maar ook van een externe fotograaf.

Deze keer: Partij harddrugs gevonden op Nederlands marineschip

De Koninklijke Marechaussee heeft bij het doorzoeken van Zr. Ms. Johan de Witt in Den Helder op zaterdag 26 oktober harddrugs aangetroffen. Het marineschip was donderdag teruggekeerd uit het Caribisch gebied.

Een gecombineerd zoekteam van de Marechaussee en Douane trof de drugs aan boord van het marineschip aan verstopt in pakketten. Het gaat om ongeveer 11 kilo harddrugs, vermoedelijk cocaïne, meldde de Marechaussee. 

Bron: Hart van Nederland
Foto: archief Mediacentrum Defensie

Koelcontainer bemoeilijkt vinden illegalen

Het speuren naar illegalen die zijn verstopt in koelcontainers of -wagens is erg moeilijk, omdat deze bijzonder goed geïsoleerd en afgesloten zijn. Desondanks lukte het de Koninklijke Marechaussee naar eigen zeggen enkele keren om met de inzet van honden mensen in dergelijke omstandigheden op te sporen en te bevrijden.

Elf vreemdelingen in trailers Hoek van Holland

De Koninklijke Marechaussee heeft in Hoek van Holland 11 vreemdelingen gevonden in losstaande trailers op het haventerrein. Het gaat vermoedelijk om mensen uit Afghanistan. De 11 mensen werden gevonden toen een hond van de Marechaussee alarm sloeg bij 2 verschillende trailers. 7 van de 11 vreemdelingen zeggen minderjarig te zijn, tussen de 14 en 17 jaar oud. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Luxe voertuigen in beslag genomen

Een BMW X5 en Range Rover, beide met buitenlands kenteken, werden begin oktober op Maastricht Aachen Airport in beslag genomen, omdat ze bij navraag gestolen bleken te zijn. Na verder onderzoek kwam een selfstorage in Maastricht in beeld. De Marechaussee heeft ook daar 2 dure wagens, een Porsche Macan en een BMW X5 toegeëigend. Waarschijnlijk zijn ook deze auto’s gestolen. 

9 militairen opgepakt voor harddrugs

De Koninklijke Marechaussee heeft 9 militairen aangehouden op verdenking van het bezitten en verstrekken van harddrugs. 5 militairen werden aangehouden op een kazerne in Havelte, een zesde op een kazerne in Schaarsbergen. De andere 3 werden thuis aangehouden.

Roemenen gearresteerd met auto vol elektronica

De Koninklijke Marechaussee heeft 2 Roemenen (34 en 40) gearresteerd bij De Lutte. De auto van de 2 werd bij een controle van de weg gehaald, en bleek vol elektronica te liggen.

Volgens de Marechaussee hebben de spullen een gezamenlijke waarde van 10.500,-. De Roemenen zijn gearresteerd op verdenking van heling en witwassen. De controle werd uitgevoerd door het Grensoverschrijdende Politieteam (GPT), dat bestaat uit Nederlandse en Duitse agenten. 

Controle: 5 aanhoudingen, bijna € 30.000,- geïncasseerd

Een aardige vangst voor de Koninklijke Marechaussee bij een controle op de A73 bij Roermond: daar werden onder meer 5 mensen aangehouden, drugs in beslag genomen en bijna 30.000,- geïncasseerd.

Bij de controle werden verkeersdeelnemers uit alle windstreken betrapt: een Litouwer die onder invloed van alcohol zijn auto bestuurde, werd aangehouden, net als 2 Irakezen die gesignaleerd stonden. Een 54-jarige Roermondenaar werd op zijn beurt aangehouden, omdat hij met 1.800 gram hennep in zijn kofferbak onderweg was. 

Vechtpartij in vliegtuig

De Koninklijke Marechaussee heeft aan boord van een vliegtuig 3 Zweedse vrouwen opgepakt. Ze zouden na de landing op Schiphol een Nederlandse medepassagier hebben mishandeld. De verdachten kregen het met de man aan de stok, omdat de vrouwen achterin het vliegtuig snel hun bagage wilden pakken. Het Zweedse drietal heeft ook aangifte gedaan tegen de Nederlandse man.